13 Ekim 2014 Pazartesi

Chicago Bears 6. Hafta Raporu

Geçen hafta Chicago Bears'ın durumunu değerlendiren bir yazı yazmayı düşünüyordum. Bunun için sezon istatistiklerine çalıştım, notlar çıkardım. Ama yazmak içimden gelemedi. Hafta da geçti gitti.

Chicago Bears, Atlanta Falcons'u 28-13 yenerken daha önce derlediğim sayıların hepsinin tersine bir performans gösterdiğini farkettim. Bu rakamları karşılaştırma için yeniden kullanabilirdim. Galibiyet ve sayıların çöpe gitmemesinin verdiği ekstra motivasyonla klavye başına oturdum.

Brandon Marshall ilk maçta sakatlandığı için sonraki maçlarda tam verimli olamıyordu. 5 maçta sadece 19 kere pas yakalamıştı ve bu kategoride RB Forte (36), TE Bennett (32), Jeffery (26)'nın ardından dördüncü sıradaydı. Kazandırdığı mesafe ortalaması ise 9.9 yarda ile kariyer ortalaması olan 12.7'nin hayli altındaydı. 5 TD yapabilmişti ama bunların 3'ü sadece tek maçta idi. Geçen maçta ise sadece 3 pas yakalayabilmişti.
Brandon Marshall "yards-after-catch" kazanırken

Bu maçta 6 pas yakaladı ve 113 yarda (ort. 18.8) katetti. Hiç TD yapamasa da, Bears'ın maçın başında rakibine "ben bugün başkayım" mesajını vermesindeki baş etkendi.

Matt Forte müthiş bir sezon geçiriyor. Kendisine dolaylı yapılabilen tek eleştiri ise, onun çok iyi oynadığı maçlarda Bears'ın yenilmesiydi. Gerçekten de pas ve koşu toplamı olarak Buffalo maçında 169 yarda, Green Bay maçında 171 yarda, Carolina maçında 166 yarda katetmiş ama yenilmişlerdi. Kazanılan 49ers ve Jets maçlarında ise sırasıyla 36 ile 76 yarda katedebilmişti. Üstelik koşu ortalaması sadece 3.9 idi ve hiç TD'ı yoktu (Bears'ın tek koşu TD'ını da QB Jay Cutler yapmıştı)

Bu maçta 80'i koşu, 77'si pas olmak üzere 157 yarda katetti, 2 koşu TD'ı yaptı ve ona rağmen(!) galibiyet geldi.
Forte'in 2 TD'ından birisi

Jay Cutler bu maçta hiç INT atmadı. Daha önceki 5 maçta 6 tane atmıştı. Diğer yandan bu maçtan önce tam 12 tane TD pası atmışken, bu sefer sadece 1 tane atabildi.

Top çalmalar Bears'ın bu maça kadar galibiyet ve mağlubiyetlerindeki temel ayırtediciydi. Önce rakamları verelim (ilki Bears'ın aldığı toplar, ikincisi de verdiği):

Bills 1-3
49ers 4-0
Jets 3-1
Packers 0-2
Panthers 3-4

Bu maç sadece 1-0, ama o da skorun 27-13 olduğu ve maçın bitimine 3:48 kaldığı zamanda az kullanılan CB Demontre Hurst tarafından yapılan INT idi. Rahatlatıcı olsa da, galibiyette çok da etken değildi.

Linebacker kadro derinliğindeki ilk 4 isim bu maçta sakattı: Lance Briggs (34 yaşında, 3. tur 68. sıra), D.J. Williams (32 yaşında, 1.tur 17.sıra), Jonathan Bostic (23 yaşında, 2.tur 50.sıra) ve Shea McClellin (25 yaşında, 1.tur 19.sıra)

Yerlerine geçen Darryl Sharpton (26 yaşında, 4.tur 112.sıra, 5 tackle, 1 pas savunması, 1 QB darbesi),  Khaseem Greene (25 yaşında, 4.tur 117.sıra, 8 tackle) ve Christian Jones (23, undrafted, 4 tackle) bir an bile öncekilerin eksikliğini hissettirmedikleri gibi, rakiplerini de koşuda sadece 42 yarda ve 3.2 ortalamaya mahkum ettiler. Üstelik Atlanta Falcons bu maça kadar koşuda 4.7 ortalama ile 6 TD yapmış iken, Bears da koşu defansında 4.4 ortalama ile 4 TD'a izin vermişti.
MLB Sharpton QB Ryan'a baskı uygularken

Özel takımlar, eski gözdemiz Devin Hester'dan return TD yemediği gibi, pek göz açtırmadı. Her ne kadar bu maçta Robbie Gould'un TD sonrası tek sayılık vuruşunda blok yemesine izin verseler de, şu maça kadar o kadar berbatlardı ki, Hester'a karşı performansları şimdilik bize yeter.