18 Ocak 2013 Cuma

Lance @ Oprah...





Lance Armstrong kariyeri boyunca beni çok şaşırttı. Bu defa artık şaşırmadım çünkü tüm detaylar ortaya çıkmıştı. Bu saatten sonra söylenecek de fazla bir şey yok. En büyük oydu, yalanının ortaya çıkmaması, imparatorluğunun yıkılmaması için sonuna kadar savaştı, bu uğurda çok kan döktü. Onu anlıyorum ama elbette hak vermiyorum. Nedamet getirmek ve kefaret ödemek hıristiyan kültüründe çok önemli bir yere sahip. Bizim "Le Patron" çok söylemese de ateisttir. Sallamaz böyle şeyleri. Bu söyleşiye de nedamet için değil kaçacak yer olmadığı için çıktı zaten. Hal ve tavrında da öyle pek ezilir bükülür bir hali yoktu. Ama düştüğü durumdan nefret ettiğini, mahvolduğunu hissedebiliyorum. 

Eskiden üzüntüden verem olunurmuş ya, asıl kanser hastalığının insan psikolojisiyle yakından ilgili olduğunu düşünürüm. Stres, mutsuzluk, keder ve büyük pişmanlıkların, kendini rezil olmuş, küçük düşmüş hissetmenin vücutta bir şeyleri tetiklediğine inanırım. Çok yakınım iki kişide bunu gördüm, yaşadım. Biri gitti, biri kurtuldu. Oprah röportajının ilk bir dakikası boyunca, Lance soruların hepsine "Yes, yes" diye cevap verirken, gözlerinde, vücut dilinde kolay kolay geçmeyecek bir "aşağılanmışlık" gördüm. Eğer önümüzdeki haftalarda kendini toplamaz, tekrar -bir şeyler için- savaşmaya başlamaz ve eski bildiğimiz adam olmazsa Lance Armstrong'dan kötü bir haber duyabiliriz. Mazallah! 


Lance Armstrong ile ilgili ne düşüneceğimiz biraz da kim olduğumuzla ilintili. Kolay affeden, kötülükleri unutan ve yaşama bu yükler olmadan devam etmeyi tercih eden biri, Lance'i bisiklet sporunu küreselleştiren, teknolojik gelişmeleri tetikleyen, kanser hastalarına umut sağlayıp yol gösteren, 5 çocuk babası eski bir kanser hastası olarak hatırlayabilir. Ama aldatılmışlığını içinde kor gibi taşıyan, o sıcaklığı diğer sahtekarlara karşı uyanık olmayı sağlayan bir memento gibi görenler için, 20 yıldır herkese yalan söylemiş, haketmediği şampiyonluklar, büyük paralar, ün ve şöhret kazanmış bir suçludur Lance Armstrong. Sanırım bu iki ucun ortasında bir yerlerdeyim. 

İyilik, kötülük, dürüstlük, sahtekarlık, kin, nefret, nedamet, kefaret...  Her şey insan için. 



4 yorum:

  1. yalancı nihayet kabul etti. tarif edici deyim:"içimin yağları eridi". egoist "bully", yıllardır masöründen takım arkadaşına, gazetecisinden, kurumların yöneticilerine insanların hayatlarını zehir etti. bence korkunç bir insan.
    sadece bisiklet, spor vs. değil hayat için herkese ders. devasa egoların insanları nerelere düşürebileceğine dair.

    her zaman derim geç gelen özürü, "ama" ile devam eden özürü özür dilemekten saymam. bu şerefsizin şimdi, bu şekilde af dilemesi oldukça değersiz. (kabul ediyor oluşunun haber değeri dışında)

    YanıtlaSil
  2. http://www.latimes.com/sports/la-sp-lance-armstrong-20130117,0,2327102.story

    YanıtlaSil
  3. http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/01/18/paul-kimmage-lance-armstrong_n_2501736.html

    YanıtlaSil
  4. http://www.cyclingnews.com/news/lemond-not-satisfied-with-armstrongs-admission

    YanıtlaSil