10 Temmuz 2014 Perşembe

Arenberg Sonrası Tour






Fransa Turu'nun dün koşulan beşinci etabı (Ypres - Arenberg - Porte de Hainaut) ciddi sonuçlara yol açtı. En büyük favori Chris Froome yarışı bırakırken diğer büyük favori Alberto Contador da toplam yedi pavé bölümde zaman kaybederek Sarı Mayo Vincenzo Nibali'nin 2'37" gerisine düştü.



Chris Froome 4. Etap'ta düşerek bileğini sakatlamıştı. Yağmur altında başlayan Ypres-Porte de Hainaut etabında, daha parke bölümlere gelmeden 2 kez düştü. Bunu bir gün önce sakatladığı bileğine bağlamak elbette mümkün. Hatta doğrusu bu olur. Ancak, Froome'un, TDF'a, mental olarak oldukça kırılgan şekilde başladığını da öne sürmek mümkün. Son iki ayda TUE (Therapeutic Use Exemption/tedavi kullanım istisnası) ile kullandığı kortikosteroid ve Dauphiné'de ekranlara takılan salbutamol fısfısının bayağı çalkantı yaratmıştı. Üstüne Wiggins'in takıma alınıp alınmaması konusu ve Dauphiné'de düşmesi dengesini bozmuştu. 

Birkaç kişiye Froome'un bu konudaki handikapları  olduğunu söyleyen bir mail atmıştım yarış öncesi (bu sayede şimdi atıp tutabiliyorum). Testi kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur elbette ama Brailsford bu sabah "Ben neettim de Wiggo'yu almadım takıma!!?" diye olmayan saçlarını yoluyordur. Bradley Wiggins uyuz, pasif-agresif bir tip olarak insanı deli edebilir elbette ama onun beygir gücünden yararlanmamak kabul edilemez. Şimdi bekle ki Richie Porte genel klasmanda bir şeyler yapsın. Hem Brailsford hem de bu kararın alınması için çok baskı yapan Chris Froome şimdi ne düşünüyorlar acaba?




Contador'a bakarsanız da, dün çamurdan dolayı vites ayarları bozulmuş ve zincirini küçük dişlilere geçirememiş. Dalga mı geçiyorsun Alberto??? Yedek bisiklet, takım arabası, arkadaşının bisikleti? Asıl doğruyu söylediği yer sanırım "Düşeceğime 1 dakika fark yemeyi tercih ederim" kısmı olacak. Bence de öyle ama etap sonunda liderin 2'37" gerisine düşmesi affedilmez. Contador'un (Flecha hariç tüm İspanyollar gibi) pavé üstünde beceriksiz olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Halbuki 2010'da fena değildi. 

Alberto'nun sorunu sadece Nibali'yle olan zaman farkı değil. Contador'un önünde, geçmesi gereken daha birçok isim var:  Fuglsang, Kwiatkowski, vd Broeck, R.Porte, Talansky, Valverde, R. Bardet, van Garderen, Rui Costa, Th. Pinot ve Mollema. E bayağı yani... Dağlarda Contador'un tüm bu isimleri geçeceğine inanıyor musunuz? Nibali'nin istediği zaman süper başarılı bir savunmacı olduğunu 2013 Giro'dan hatırlıyoruz. Contador'un işi çok zor, belki de imkansız. Ama Alberto her şeyini ortaya koyacak ve bu da bize nefis etaplar izlettirecek. Daha bu hafta sonundan başlayarak hem de...




Bir paragraf da elbette Nibali'ye ayırmak gerek. Tour'dan 10 gün önceye kadar bu kadar kötü bir sezon geçiren Astana formalı birinin böyle şahlanması kaşların kalkmasına neden olabilir. Seçim sizin. Kaşı kalkmayanlar için Nibali'nin Dauphiné'den sonra çok iyi çalıştığını, İtalya şampiyonu olunca da morali ve kendine güveninin yükseldiğini söyleyelim. Her zamanki, risk almayı seven, "panache" dolu ataklarından biriyle 2. Etapbı kazanıp Sarı Mayo'yu giymesi, onu ve ekibini şahlandırmış olmalı. Dün ilk defa deneiği pavélerde son derece rahattı. Her sektörde arkadakilerle farkı açtı, Lars Boom'u kovalaması artık gerekmeyene kadar da peşinden ayrılmadı. Gerçekten Fuglsang ve Westra'yla beraber Nibali'ye çok büyük bir "chapeau!" Fransa Turu'nu kazandı diyemeyiz belki ama başkasının kazanmasını çok zorlaştırdı.





4 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı daha, teşekkürler Üstat Sarper. From bu sene zaten bir şey yapamayacaktı, yolda yenilmektense düşük ayrılmak onun için hayırlı bile oldu bence, bu arada Contodor'da mazeretler tükenmiyor, yemek yemeği unutur, dizi sakattır, bisiklet bozulur., ayrıca mazeret uyduracağı diye S-Works ve Shimano'yu yemiş çiğ çiğ

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten de Tour öncesi konuşulanlarla tamamen farklı bir durum ortaya çıktı şuan.Bütün yapılan beyin fırtınaları boşa gitti bir anlamda..Daha önce Tour'da böyle etapların kullanıldığını biliyoruz fakat sizce böyle belli bir uzmanlık isteyen etapların takvime eklenmesi gerekli midir?
    Teşekkürler..Saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fransa Turu'nu "en iyi bisikletçi"nin kazanması amaçlanıyorsa her tür etap ve parkur yer almalıdır/alabilir diye düşünüyorum. O olmasın, bu olmasın demek dünyanın en büyük yarışını sınırlamaya çalışmaktır.

      Ha ASO kendi turunu o veya bu kazansın diye tasarlıyor elbette (ör., 2012 Wiggo dostu parkur) ama yarış onların malı sonuçta.

      Sil
  3. Ben de Froome'un sene başından beri çok kırılgan bir durum sergilediğine katılıyorum. Hiç olmadığı kadar fazla sakatlandı ve düştü. Sanırım bu İngilizler dağ antremanı yapmak için ülkelerinden biraz fazla uzak kalıyorlar, yağmuru gören kendini yerde buluyor. (Bkz: Wiggins - Giro 2013) Froome'un çok yakın zamanda Dauphine'de Contador'dan şamarı yemesi de cabası oldu. Formdunun zirvesinde değildi zaten. Asıl ilginç olan SKY'ın sporcunun kaprisine boyun eğip California kazanmış ve son zamanlarda hiç olmadığı kadar formda olan Wiggins'i TdF'a getirmeme kumarı. Gerçi buna da şaşırmamak gerek, benzerini geçen sene tam tersi senaryoda görmüştük, ama Tour içinde. Porte'un bu ikisinin karizmasının epey gerisinde olduğunu söylemek gerek. Evet iyi bir sporcu ama , peloton'da kimsenin Porte'dan çekindiğini düşünmüyorum.

    Contador'la ilgili erken konuşmamak gerek. Zira onun Roubaix gibi yarışları sevmediği bilinen bir gerçek. Ama 8'inci etap Dauphine'nni devamı gibi geldi bana. Contador kaçar, Nibali kovalar. Eğer tırmanış bölümü biraz daha uzun olsaydı, Nibali'nin biraz daha zaman kaybedeceğine inanıyorum.

    Kalkan kaşlara gelince; bir kere EPO uzun bir çalışma ister. Ama yöntem çok diyorsanız o zaman da karşı argümanım şu olur: Bu sporcu neden önceki turlarda o kadar kötü bir performans gösterirken birden zirvede olmak istesin ? Dikkatleri biraz hızlıca çekmez mi ? Bence bazı sporculara biraz daha olumlu bakmak gerek. Örnek olarak Horner için onca söylenen, havada asılı kalmış gibi gözüküyor, zira aksi bir sonuç çoktan ortaya çıkardı. Yine de Nibali'nin bu seneki diğer yarışlarda olduğu gibi uzun tırmanışlarda patlayacağını düşünüyorum.

    Bu arada asıl chapeau Sarper Günsal'a , söyleyemediğimiz bir çok şeyi dillendirmiş. Tebrix

    YanıtlaSil