10 Ocak 2015 Cumartesi

NFL'de Çeyrek Finaller


Aslında NFL bu tura "Divisional Round" adını veriyor. Neden? Valla bilmiyorum. Üstelik Türkçe’de çok anlamsız duruyor: Grup Turu, Bölüm Turu, Tümen Turu?? Bizim ve Avrupa'nın anladığı şekliyle Çeyrek Final Turu. Haftaya Konferans Finalleri, iki hafta sonra da 1 Şubat'ta Super Bowl oynanacak. Geçen haftaki “wild card” maçlarını kazanan dört takım, haftayı dinlenerek geçiren 4 seri başı takımla deplasmanda mücadele edecek. Maçlar ve saatleri (TSİ) şöyle:

Baltimore Ravens - New England Patriots (C.tesi 23:35)
Carolina Panthers - Seattle Seahawks (Pazar 03:15)
Dallas Cowboys - Green Bay Packers (Pazar 20:05)
Indianapolis Colts - Denver Broncos (Pazar 23:40)

Geçen hafta Panthers, Colts ve Dallas beklendiği gibi rakiplerini yendiler (benim tahminler %50 tuttu). Bengals’da A.J. Green oynamayınca Colts karşısında ikinci yarı tutunamadı. Haftanın asıl sürprizi ise playoff'a AFC’de son sıradan giren Ravens'in Steelers'ı deplasmanda yenip Patriots'umuza rakip olmasıydı. Steelers, LeVeon Bell’in oynamaması sonucu tek boyutlu bir pas oyunuyla sonuç almaya çalıştı ama Baltimore savunma hattı Big Ben’e yaptığı etkili pass rush ile taktiği bozdu ve maçı kazandı. Ravens-Patriots eşleşmesi Boston'un tüm mahalleleri ve dış temsilciliklerinde gerginlik yaratıyor. Niyesi aşağıda: 


Baltimore Ravens - New England Patriots (Spread: New England -7)

Baltimore Ravens gerçekten Patriots’un playoff belalısı. Son beş sezonda hepsi de Foxborough’da olmak üzere kuşlarla üç kez oynadık. İki kez farklı yenildik (14-33 ve 13-28), birini ise son anda mucizeyle kazandık (23-20). Kazandığımız maçın son saniyesinde Ravens kicker’ının 32 yd’dan FG kaçırışını hala titreyerek hatırlıyorum. Aynı süre içinde kargalarla normal sezondaki 4 maçın 3’ünü ise biz kazandık ama nedense bu istatistik içimi rahatlatmaya yetmiyor. 


Ravens'ın WR ikilisi Smith & Smith

Ravens’ın bizi yendiği üç maçta da en önemli özelliği süper defansı ve savunmadaki kilit adamlarının arkadaşlarını ateşlemesiydi.  Ray Lewis ve Terrell Suggs’ın liderliğinde Brady nefes alamamış, playoff’ların cool QB’i Joe Flacco ve Ravens'in koşu oyunu da cezayı kesmişti.  Flacco’nun playoff karnesi 10G 4Y. Son 5 playoff maçını da kazandı (yani Ravens 2012’de şampiyon oldu). Sakin, panik olmayan ve uzun paslarla rakibin canını yakan bir oyuncu. Coach John Harbaugh maç öncesi Brady’e laf sokmak için olmalı, Flacco’yu  “NFL’in en iyi oyun kurucusu” ilan etti. Kuzguna yavrusu kartal hesabı (Aaa laf cuk oturdu!!)

Flacco ve Ravens’ın büyük kozu uzun paslar. Steve Smith gibi 35 yaşının baharında ekmeğini hala uzun toplardan kazanan bir WR var. Flacco onu veya Torrey Smith’i 3-4 kez uzun pas oyununda  deneyecek. Soğuk havada beceremez inşallah. 


Takımımız sahaya maskot "Pat Patriot" ile çıkar
Bizim takımı favori görüyorum. Öncelikle Rob Gronkowski üç yıldır ilk kez sakatlık sıkıntısı olmadan maça çıkıyor. Brady’nin en önemli pas hedefi olan Gronk tartışmasız şekilde ligin en iyi tight end’i. Rakiplerin LB’ları için fazla hızlı, safety ve corner’ları içinse çok iri kalıyor. Dolayısıyla pas tutması kolay oluyor. Onu savunmak için “double team” yapılırsa da bu defa  sahanın başka yerlerinde pas fırsatları doğuyor. Koşu oyunlarında ise, yaptığı bloklarla işini ful yapan bir kardeşimiz. Diğer yanda, beyin sarsıntısının etkilerinden kurtulan tıfıl receiver’ımız Julian Edelman da bu maçta sahada olacak. Slot receiver pozisyonunda Brady'nin en büyük kozu olacak. Zaten Brady5-15 yd arası paslarda ligin en başarılı oyun kurucusu. Kenarda top tutmak için de Ortalama bir WR olan Brandon LaFell var. 


Gronk böyle cüretkar pozlar veriyor ama işini de yapıyor

Pas oynunda Patriots için kritik konu Ravens’ın başarıyla uyguladığı pass rush’a rağmen, Brady’e pas atacak zaman ve boşluğu sağlamak olacak. Bu açıdan hücum hattımızın iyi çalışması çok önemli. Yoksa Elvis Dumervil, Pernell McPhee ve yaşlı kurt Terrell Suggs Tommy’i dümdüz ederler. Ama Ravens’ın derdi secondary savunması. O nedenle pass rush için herkesi görevlendiremeyecekler. Çünkü Tom Brady blitz karşısında ligin en iyi pas yüzdesine sahip oyun kurucu. Yani çocuk sadece Gisele’in kocası değil, aynı zamanda çok iyi, dersini süper çalışan, defansın pozisyonlarına göre taktiği hemen değiştirebilen bir star. Ha bu arada 5 kez de Super Bowl oynadı ve 18G8Y ile tarihteki en başarılı playoff QB’ı. Hatırlatayım dedim.

Koçumuz Bill Belichick nadiren gülümser
Koşu oyununda ise koçumuz –dünya durdukça başımızda kalsın- Bill Belichick birkaç yıldır işi komiteyle görüyor. Bu maçta da Jonas Gray, LaGarette Blount ve Shane Vereen ile beraber Ravens’ın sert savunma hattında delikler bulmaya çalışacağız.

Çok soğuk bir havada sert bir maç olacak. Allah kaza bela vermezse, bir skordan fazla geriye düşmezsek, Uyuz Flacco manyak uzun paslarında başarılı olmazsa (ligin belki de en iyi secondary savunması bizde) şanlı Boston taraftarıyla beraber bu maçı alırız. Umarım sonuna kadar uyanık kalabilirim. 


Carolina Panthers - Seattle Seahawks (Spread: Seattle -10.5)

Seattle geçen senenin şampiyonu ve ligin en iyi takımı. Neyse ki NFC’de oynuyor. Takımın sahibi Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen, baş antrenörü canımız ciğerimiz Pete Carroll. Seahawks müthiş  savunmasıyla göz kamaştıran bir stratejiye sahip. Geçen seneki SB’da “loser” Peyton’dan sadece  8 sayı yedi. Ligin en iyi CB’leri Seattle’da (bizimkilerden bile iyi). Adamlar sayı yemiyor neredeyse. Ligin son altı haftası tüm maçları kazanırken yediği sayı ortalaması 6.5! Ligin en az pas yardı veren defansına sahip (koşu yardı savunmasında da 3. sırada). Seyrederseniz göreceksiniz, defans, rakip hücum hattını hallaç pamuğu gibi atıyor ve QB’i doğduğuna pişman ediyor. Köşe bekleri bir efsane, Richard Sherman’ın olduğu tarafa pas atmadan maçı bitiren rakipler oldu sezon içinde. Çok ateşli bir taraftarı var, stadyum gürültü rekorunu TT Arena’nın elinden alıp Guiness rekorlar Kitabı'na girdiler (137.6dB). 


Yeni neslin en iyi QB'lerinden biri de
 Seahawks'ın oyun kurucusu Russell Wilson

Hücumda Marshawn Lynch gibi bir yarma RB, Russel Wilson gibi koşan, pas atan, atletik, sürekli oyunu uzatan bir QB var. Wilson, OL ve pocket çöktüğünde bile defanstan sıyrılıp koşarak veya pasla takımını ilerletebilen bir oyun kurucu. Rakip takım taraftarıysanız, vücut çalımlarıyla savunmanın elinden kurtulan Wilson’u seyretmek çok sinir edici bir deneyim.

"Beast Mode" Marshawn Lynch

Yine de, tuhaftır,  Panthers ile maçları hep çekişmeli geçiyor. Son üç maçı da Seattle kazandı ama sert ve agresif Panthers savunması bir şekilde maça tutunmayı başarıyor. Panthers’ın sayı yapması için koşu oyununa ve Cam Newton’un yaratıcılığına çok ihtiyacı olacak. Düşük skorlu bir maç izleyeceğiz (yalan!! Gece 3’deki maçı izlemem mümkün değil). Seattle’ın NFC Finaline rahat çıkacağını düşünüyorum


Dallas Cowboys - Green Bay Packers (Spread: Green Bay -5.5)

Hafta sonunun en güzel maçı. NFL’in en “artiz” takımıyla (Dallas) en efsane takımı arasında. Artiz takım haliyle Dallas Cowboys. Geçen yazıda bahsetmiştim. Takım her zaman basının gözdesi, hatta "America's Team" diye lakapları bile var. Takımın Jerry Jones'un egosantrik tavırları ve kararları çoğu zaman saç baş yoldursa da bu sezon sonunda düzlüğe çıktı. O nedenle hikayesi daha anlamlı olan Packers’a bakalım biraz. 


Lambeau Field'in diğer adı da "Frozen Tundra"

Green Bay Wisconsin eyaletinin 100,000 nüfuslu gariban bir kenti. Kışın tundra iklimi var, Michigan Gölü’nün yumuşatıcı etkisi olmasa insan barınmaz. Şehrin tek tutkusu futbol takımı Packers. 1919’da kurulmuş ve 1923’de kar amacı gütmeyen bir şirket olarak tescil edilmiş. Şirket batarsa mal varlığı Green Bay Packers Vakfı’na kalacak. Kuruluş kar payı dağıtmıyor ve hisselerin satışı da yasak. Takım hisseleri sadece hediye edilebiliyor veya miras yoluyla aile içinde kalıyor. Şirket ortaklarının tek ayrıcalığı oy verme hakkı. Her yıl Genel Kurul’a katılıp 45 kişilik bir Müdürler Kurulu seçiyorlar. Bu kırk beş kişinin arasından da yedi kişilik Yürütme Komitesi takımı idare ediyor. Bu yönüyle NFL kurallarına tamamen aykırı bir yapısı var ama tarihi ve başarıları nedeniyle Packers’a bu istisna yapılmış (NFL’de her takımın en az %30 hissesi tek bir kişide olmak zorunda)


TD yapan topçunun topçunun
tribüne sıçramasına "Lambeau Leap" denir
ve Packers için bir gelenektir

Green Bay Packers’ın NFL’de 13 şampiyonluğu var. AFL-NFL birleşmesinden sonra da 4 kez SB kazanmış. Takım 1950’de borçları yüzünden batmak üzereyken, şüpheli bir biçimde yanan antrenman ve kamp sahası Rockwood Lodge’dan gelen sigorta parasıyla belini doğrultmayı başarmış. 1960’larda takımın başındaki efsane coach Vince Lombardi ile yedi yılda 5 kez şampiyon olup destan yazmış bir takım. Lombardi’nin son senesinde Dallas’la oynanan playoff maçı Ice Bowl olarak anılır ve NFL tarihinin en soğuk maçı olarak tarihe geçmiştir. Bu hafta sonu oynanacak olan maç da Ice Bowl'un rövanşı olarak gösteriliyor. 

Dallas bu sene koşucu beki DeMarco Murray, oyun kurucuyu çok iyi koruyan hücum hattı ve defansıyla dikkat çekti. Green Bay de harika bir OL'a sahip ve çok başarılı QB Aaron Rodgers'a ulaşmak mümkün değil. Rodgers kendi sahasında bu sezon hiç INT atmadı. Hareketli bir QB. Ama ligin son iki maçında baldırından sakattı. Geçen on beş günde bacağının ne kadar düzeldiği meçhul. Green Bay'in Rodgers'ın az hareket edeceği bir hücum konseptiyle oynaması bekleniyor. 


Yazımız hit alsın diye bu resmi koydum: Dallas Cowboys amigo kızları

Packers'ın bu maçtaki sıkıntısı Dallas'ın çok başarılı koşu oyununa karşı koyması gereken defansı. Packers ligde koşu savunmasında 23. durumda ve Dallas coach'ı "Ginger" Jason Garrett'ın bu yönde bir genel stratejiyle Green Bay'i zorlamaya çalışması şaşırtıcı olmayacak. Çok soğuk havada oynanması beklenen maçın kritik noktaları Rodgers'ın baldırı, DeMarco Murray'in koşu başarısı ve her iki takımın hücum hatları olacak. Ev sahibi konumdaki Green Bay zorlanarak da olsa NFC Finali'ne çıkar diye tahmin ediyorum. En azından bunu diliyorum. 


Indianapolis Colts - Denver Broncos (Spread: Denver -7)

Peyton Manning tarihin en iyi normal sezon QB'i. Playofflarda ise meehhh... 11 galibiyet ve 12 yenilgisi var. İki yıl önceye kadar Colts'un efsane oyun kurucusuyken, geçirdiği boyun ameliyatları nedeniyle spor hayatının geleceği şüpheye düşünce Colts ona yeni kontrat vermektense Manning'den vazgeçip yeniden yapılanmaya gitti. Peyton da Denver Broncos ile anlaştı ve son derece başarılı iki sezon geçirip Super Bowl'a kadar çıktı (ve tabii kaybetti, nıhahaha). Colt ise Stanford Universitesi'nin QB'i Andrew Luck'ı draft etti ve Luck üç sezon boyunca Manning'i aratmadı. Bu anlamda, Colts'un Manning-Luck ve Green Bay'in de Favre-Rodgers QB geçişleri, tarihin en iyi QB değişimleri olarak gösteriliyor. 

Peyton ve alnındaki meşhur kask izi!!


Colts-Broncos maçı, her iki QB de üstünde durmamasına karşın, bir halef-selef maçı olarak gösteriliyor. Ama Colts'un takım olarak Luck'a yaraşır hale gelmesi için daha zamana ihtiyacı var. Maç Denver'a daha yakın. Broncos defansı geçen sene kadar agresif olmasa da fena değil. Hücumda ise hala iyiler. Geçen iki sezonda koşu oyunu olmadığı için eleştirilen Broncos ligin son çeyreğinde C.J. Anderson'un performansıyla göz doldurdu. Ama bu strateji değişikliği bilinçli bir seçim sonucu mu yoksa Manning'deki performans düşüşünden sonra zorunlu bir değişim mi tartışılıyor. Sezon içinde sakatlık geçiren Manning, son haftalarda da oldukça kötü oynadı. Ancak 37 yaşında, yorucu bir sezondan sonra iki hafta dinlenme şansı bulmuş olması, yaşlı kurtun toparlamasına yardım etmiştir. TE Julius Thomas ve WR'ler Demaryius Thomas ve E. Sanders ile bizim için eski dost, beyin sarsıntısı junkie'si Wes Welker varken Denver'ın elenmesi sürpriz olur. Colts'un koşu oyunu olmaması büyük eksiklik ve bu seviyede bir maçta Luck'ın kahramanca oyunu Indianapolis'e yetmez. "Beygirlerin Maçı"nda  


Andrew Luck et al.


Yani, tahminlerime göre AFC finali, Broncos-Patriots, NFC Finali de Packers-Seahawks arasında oynanacak. Ama elbette dört favorinin de bir üst tura geçmesi Murphy Usta'nın kabul edebileceği bir şey değil. Dolayısıyla favorilerden biri illa ki elenir. Umarım ve dilerim ki Manning alnındaki kırmızı izle beraber, asık bir suratla soyunma odasına gider. Ya da... bana ne yaw!! Patriots AFC Finali'ne çıksın da geri kalan tüm favoriler elensin isterse.

İyi seyirler, uykusuz geceler...  

2 yorum:

  1. ne yarı finaller, ne de superbowl için yorum yok... seahawkın efsanevi geri dönüşünü uzun uzadıya okumak isterdik oysa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Super Bowl hakkında yazacağız efem ama Patriots'umuza atılmaya çalışılan iftiraların sonuçlanmasını bekliyoruzzzz...

      Sil