19 Mayıs 2015 Salı

Giro 2015 - 2.Hafta

Haftanın Genel Özeti
Son haftaya girmeden önce tüm takımları gözden geçirip, bundan sonraki hedeflerini saptamaya çalışacağız.

Tinkoff-Saxo - GK (9 kişi)

Kadroda Alberto Contador varsa genel klasmanı hedeflersiniz. İyi durumdalar.

Astana - GK (9 kişi) 2 etap galibiyeti

Paolo Tiralongo ve Mikel Landa ile iki etap galibiyeti aldılar. Fabio Aru genel klasmanda ikinci durumda. Etap sonlarında çok kişiyle önlerde bulunabiliyorlar, ama henüz Contador'u çözebilmiş değiller. İlk 4'de 3 kişiydiler uzun süre. Zamana karşı ile biraz darbe alsalar da, Landa etabı kazanınca genel klasmanda +4:46 ile 4.lüğe yükseldi. Landa ayrıca dağların kralı kategorisinde 2. durumda.

Genç mayosu Aru'nun elinde, bir mucize olmazsa 14 dakika önünde olduğu Formolo'ya bırakmaz. Ancak genel klasmanı kazanırsa bırakır ki buna da kimse itiraz etmez.

Sky - GK (8 kişi) 2 etap galibiyeti

Sky'ın da ana amacı Richie Porte'yi birinci yapmaktı. Porte ilk önce takım zamana karşıda 3.lüğe düştü. Sonra önce etap sonunda lastik patlarak zaman kaybetti, dahasında da başka takımdaki vatandaşından lastik alarak kural ihlali yaptığı gerekçesiyle zaman cezası aldı. Bireysel zamana karşıda hayal kırıklığı yarattı. Dün de dağda vakit kaybetti ve en sonunda sakatlığını gerekçe göstererek turu bıraktı. Yeni lider Leopold König, ama o da +6:36 farkla 5. durumda.

Yine de Sky 2 etap kazandı. 2.etapta Elia Viviani sprint'i Greipel'i mağlup ederek aldı. Bireysel zamana karşıyı da Vasil Kiriyenka kazandı. Ayrıca Viviani puan kategorisinde 119 puanla liderliği paylaşıyor.

Lampre-Merida - Etap (9 kişi) 3 etap galibiyeti

Diego Ulissi, Jan Polac ile dağlık, Sacha Modolo ile de sprint etabı kazandılar. Şimdiden amaçlarına ulaştılar.

Ayrıca Modolo puan klasmanında 91 puanla 4. durumda. Birinciler 119 puanda, haftanın başında ve sonunda 2 sprint etabında kazanarak belki bu puan farkını kapatabilir.

Orica-GreenEdge - Etap (7 kişi) 2 etap galibiyeti

Takım zamana karşıyı aldıktan sonra Michael Matthews ile de etap kazandılar. Ayrıca pembe mayoyu da 4 gün ellerinde tuttular. Ama sonrasında pek esameleri okunmadı.

Movistar - Etap (9 kişi) 1 etap galibiyeti

Benat Intxausti ile bir etap kazandılar, ayrıca Intxausti dağların kralı mayosunda farkla birinci durumda. Tur öncesi Intxausti ile genel klasmanda iyi yer hedefliyorlardı, ama bu işi Andrey Amador ele almış gözüküyor. +4:19 ile 3. durumda. Ayrıca Giovanni Visconti de +9:53 ile 9. sırada.

BMC - Etap (8 kişi) 1 etap galibiyeti

BMC her punchlı etapta Philippe Gilbert için denedi ve bir tanesini kazandı. Bundan sonra pek punchlık etap da yok, sprinterleri de yok. Belki Atapuma ve Caruso dağlarda bir etap çalmayı deneyebilir. Bu takımı boşa harcamamak lazım.

Lotto Soudal - Sprint (7 kişi) 1 etap galibiyeti

Turdaki en ünlü sprinter Andre Greipel 1 etap Viviani'ye kaybetti, 1 etabı da kazandı. Sonrasında leadout'u Gregory Henderson ile turu bıraktı.

Jurgen Van Den Broeck +10:05 ile genel klasmanda 11. durumda.

Cannondale-Garmin - GK (8 kişi) 1 etap galibiyeti

Takımın kozu, 2 sezon evvelki Giro birincisi Ryder Hesjedal +11:17 ile 12. sırada.

Davide Formolo ise çok iyi bir dağlık etap kazandı. Genç mayosunda Aru'nun 14 dakika gerisinde, tek şansı Aru'nun genel klasmanı almasıyla mayonun kendisine kayması olur.

Katusha - Etap (8 kişi) 1 etap galibiyeti

Ilnur Zakarin ile dağ etabı kazandılar.Yury Tromifov +6:58 ile genel klasmanda 6. durumda.

Sprinter Alexander Porsev'in kalan 2 düz etapta şansı olabilir. Klasikçi Luca Paolini'nin kazanabileceği etap kalmadı.

Bardiani-CSF - Etap (8 kişi) 1 etap galibiyeti

Geçen sene 3 etap kazanabilen Bardiani-CSF bu sezon tek galibiyetini gayet dümdüz gözüken etapta Nicola Boem'in müthiş kaçışıyla kazandı.

Ayrıca Nicola Boem puan kategorisinde 10 puan farkla 3. durumda. Normalde rouleur pek puana aday olmaz, ama ara sprint kapılarında sprintini atıyor. Şansı olabilir.

Etixx-QuickStep - Etap (6 kişi)

Rigoberto Uran genel klasmanda +12:15 ile 15. sırada. Tom Boonen de yok.

Trek - Sprint (8 kişi)

Puan klasmanında sprinter Giacomo Nizzolo 119 puanla Viviani ile liderliği paylaşıyor. Kalan 2 sprint etabından birini çalabilir. Sonunculuk klasmanında Coledan 2. durumda.

AG2R - GK (8 kişi)

Kaptan Pozzovivo dramatik bir kazayla yarış dışı kaldı. Carlos Betancur 53 puanla dağların kralı klasmanında üstlerde.

FDJ - Etap (9 kişi)

Geniez genel klasmanda +10:03 ile 10. durumda. Takımda eksik yok, kalan dağlık etaplarda derecesini daha yükseltmeye çalışabilirler. Cedric Pineau'nun punch yapacağı etap da kalmadı.

LottoNL-Jumbo - Etap (8 kişi)

Kruijswik genel klasmanda +11:42 ile 14., ama dağların krallığı için 53 puanla mücadelenin içinde.

Giant-Alpecin - Sprint (9 kişi)

Luka Mezgec puan klasmanında pek ortada görünemese de, daha kazanmalık 2 sprint etabı var. Simon Geschke de 53 puanla dağların krallığında iddialılardan biri.

IAM - Etap (7 kişi)

Saramotins sonunculuk klasmanında birinci durumda. Chavanel ile dağlık etaplardan birinde kaçış birinciliği kovalayabilirler.

CCC - Sprint (8 kişi)

Sprinter Grega Bole için potansiyel 2 etap var. Szmyd genel klasmanda +1:31:10 ile 57. durumda. Belki dağlık etaplardan birini kazanmayı deneyebilir.

Nippo-Vini Fantini - GK (7 kişi)

2004 şampiyonu Damiano Cunego isimsizlerden kurulu takıma rağmen +15:48 geride. Belki gönlünden etaplardan birini çalmak geçiyordur.

Southeast - Sprint (7 kişi)

Alessandro Petacchi ile bir etap ikincilikleri var. Kalan 2 sprint etabından biri, belki.

Androni Giocattoli-Sidermec - Etap (7 kişi)

Appolonio ile sprint etaplarında bişeyler yapabilirler. Puan klasmanında ise 8. ve 9. sıraları Frapporti ve Bandiera ile paylaşıyorlar.

15.Etap: 165km, Yokuş bitişi [Sonuçlar]

Contador etabı 3. ve Aru'nun 1 saniye önünde bitirerek, ve de bunlara finişteki bonus ve sürpriz bir atakla elde ettiği ara sprint kapısı bonuslarını da ekleyerek farkı 2:28'den 2:35'e çıkardı.

Etap sonu duellosunda Aru'nun takımı Astana yine 5 kişiyle yer alırken Tinkoff-Saxo adına Contador tekti. Ama Contador bundan etkilenmedi, etabı ise Astana'dan Mikel Landa kazanarak takımına turdaki 2. etap galibiyetini getirdi.

Porte sakatlığını bahane ederek etap sonrasında turdan çekildi.

Dağların kralı kategorisinde Movistar'dan Benat Intxausti favorilerden kaçışa katılan tek kişi olarak puanları kolayca topladı ve 85 puanla birinciliğe yerleşti. İkinci Landa ile arasında 31 puan fark var.

14.Etap: 59km, Bireysel zamana karşı [Sonuçlar]

Alberto Contador tüm rakiplerine fark atarak pembe mayoyu bir hayli sağlam şekilde ele geçirdi. En yakın rakibi Fabio Aru ile arasında 2:28 fark var.

Etabı ise Sky'dan Vasil Kiryienka kazanarak takımına 2. etap zaferini hediye etti. Sky'ın ilk etap galibiyetini de sprinter Elia Viviani elde etmişti. Aslında takım genel klasman için tasarlanan Sky'ın artık bu hedefinden vazgeçtiğini Kiryienka da röportajında itiraf etti. Çünkü Richie Porte bu etapta da Contador'dan 4 dakika fark yedi.

İngilizce time trial, yani "zaman denemesi" demek (trial kelimesi duruşma anlamına da gelir), Türkçe'de zamana karşı, yani kendi kendinize zamanla yarışıyorsunuz gibi. Ama genel bisiklet jargonunda ise "race of truth", yani takım vs. olmadan doğrunun bulunduğu anlamında. Ama bu da doğru değil, çünkü bu sporda takım çok önemli. Neyse...

Etap sonuçlarını yine bu etabı gerçekten takanlar için verelim. Listede koyular genel klasman isteyenler, normal yazılanlar künyesinde "trialist" yazanlar, italikler ise "bu da nereden çıktı?" kontenjanında olanlar (ilk 10 için)

1. V. Kiryienka - Sky
2. L.L.Sanchez - Astana +0:12
3. A. Contador - Tinkoff-Saxo +0:14
4. P.Gretsch - AG2R +0:23
5. S.Kruisjwijk - LottoNL-Jumbo +1:09
6. T.Kangert - Astana +1:17
7. J.V.Den Broeck - Lotto-Soudal +1:25
8. F.Felline - Trek +1:26
9. T.Ludvigsson - Giant-Alpecin +1:27
10. L.Durbridge - Orica-GreenEdge +1:36
12. K.Vandewalle - Trek +1:41
15. S.Clement - IAM +1:45
16. R.Hesjedal - Cannondale-Garmin +1:58
22. S.Reichenbach - IAM +2:43
23. R.Uran - Etixx-QuickStep +2:45

27. M.Boaro - Tinkoff-Saxo +2:53
29. F.Aru - Astana +3:01

32. M.Hepburn - Orica-GreenEdge +3:13
47. A.Geniez - FDJ +4:00
55. R.Porte - Sky +4:20 
56. B.Lancaster - Orica-GreenEdge +4:23
57. B.Samoilau - CCC +4:25
64. D.Cunego - Nippo-Vini Fantini +4:37
76. D.Formolo - Cannondale-Garmin +5:39
86. A.Marangoni - Cannondale-Garmin +6:12
93. B.Bookwalter - BMC +6:35
153. S.Szmyd - CCC +9:39
174. Sam Bewley - Orica-GreenEdge +11:41

Her ne kadar "gerçeğin yarışı" dense de, aslında değil. Çünkü "trialist"ler diğer tüm etaplarda takım kaptanları için kendilerini feda ettiler. Yoruldular, yıprandılar. Kimisi de yarınki zirve finişi için kendini saklamış olabilir. Örneğin Sky'ın Road Captain'ı Bernard Eisel asla etabı 178.bitirecek adam değil.

Genel klasman da şöyle (özetin özeti)

1. A.Contador - Tinkoff-Saxo
2. F.Aru - Astana +2:28
3. A.Amador - Movistar +3:36
4. R.Uran - Etixx-QuickStep +4:14
5. J.V.Den Broeck - Lotto-Soudal 4:17
17. R.Porte - Sky +8:52

Sonunculuk klasmanında ise Saramotins +11:56 ile 179 kişi arasından 175. gelerek liderliği ele geçirdi. M.Coledan ise +7:27 ile 117. oldu.


1. A.Saramotins - IAM
2. M.Coledan - Trek +0:11


13.Etap: 147km, Dümdüz [Sonuçlar]

Dümdüz ve de kısa olan etabı tam da rehberde belirtiğimiz gibi Ferrari, Richeze treninin götürdüğü sprinter Sacha Modolo kazandı. Böylece Lampre-Merida takımı 3. etap galibiyetini kazanmış oldu.

Ancak etap, bitime 3.2 km kala oluşan kaza ile aniden acayip dramatik hale dönüştü. Malum son 3 km'de kaza olsa bile pelotonun zamanı hep aynı yazılırken, 200 metre farkla Contador ile Porte vakit kaybetti, aradan sıyrılan Astana'dan Fabia Aru 17 saniye farkla pembe mayoyu ele geçirdi.

Şanssızlık diye düşünebilse de, iyi takımlar kaptanlarını 3km kalana kadar önde getirirler ki, kaza falan olduğundan zaman kaybetmesinler. Bu açıdan Astana gücünü göstermiş oldu.

Sky'dan Richie Porte Aru'ya Contador'dan da fazla zaman kaybetti ve şu anda +5:05 ile 17.sırada.

Puan klasmanında ise favori olmayan ama mayo sahibi Bardiani-CSF'den Nicola Boem ara sprint kapılarında puan toplamasına rağmen son sprintte varlık gösteremeyince zirveyi Elia Viviani (Sky) ile Giacomo Nizzolo (Tre)'ya kaptırdı.

1. Elia Viviani (Ita) Sky 119
2. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek 119
3. Nicola Boem (Ita) Bardani-CSF 109

4. Sacha Modolo (Ita) Lampre-Merida 91
5. André Greipel (Ger) Lotto Soudal 88
6. Philippe Gilbert (Bel) BMC 88 (O da ara sprint vs deniyor, bir bildiği vardır)
17. Juan Jose Lobato (Spa) Movistar 41
18. Luka Mezgec (Slo) Giant-Alpecin 41
30. Alessandro Petacchi (Ita) Southeast 30
56. Grega Bole (Slo) CCC 14

12.Etap: 190km, Dağlık [Sonuçlar]

Sonunda nefis bir punch tepeciği bulunduran bu etabı puncheurlerin kralı Philippe Gilbert kazandı ve BMC'ye Giro'daki ilk galibiyetini, kendisine de bu sezonki ilk galibiyetini kazandırdı.

Pembe mayo Contador ise sonlarda yaptığı atakla hem Gilbert'in ardından 2. olarak 6 saniye zaman bonusu kazandı, hem en yakın rakibi Aru'ya 8 saniye fark attı (toplamda fark 17 saniyeye çıktı), hem de diğer genel klasman rakiplerine form durumunu göstermiş oldu.

1. A.Contador - Tinkoff-Saxo
-- 5. R.Kreuziger +1:55
2. F.Aru - Astana +0:17
-- 3. M.Landa +0:55
-- 4. D.Cataldo +1:30
6. R.Uran - Etixx-QuickStep +2:19
7. G.Visconti - Movistar +2:21
-- 9. A.Amador +2:38
8. D.Caruso - BMC +2:29
12. R.Porte - Sky +3:18
-- 10. L.Konig +2:44
13. D.Cunego - Nippo-Vini Fantini +3:24
16. J.Van Den Broeck - Lotto-Soudal +3:42
18. A.Geniez - FDJ +5:03
21. A.Hesjedal - Cannodale-Garmin +6:21
-- 11. D.Formolo +3:10

Astana'nın 2., 3., ve 4. sıraları işgal ettiği dikkatlerden kaçmamıştır. Diğer takımların aksine, zorlu etap sonlarında 6 kişiye kadar Aru'nun yanında bulunabiliyorlar. Bu etabın sonlarında Aru'nun zorlanması Contador'un dikkatinden kaçmamış, Aru ise hareketli etap yüzünden yeterli yemek yiyemediğini belirtmiş. Bakalım nolacak...

Puan klasmanı lideri ama sonuna kadar götürebileceğini çok da düşünmediğimiz Nicolas Boem ara sprint kapısında olağan şüpheliler Viviani ve Nizzolo'nun ardından 3. gelerek bu klasmanı ciddiye aldığını gösterdi.

11.Etap: 153km, Dağlık [Sonuçlar]

Her yönüyle kaçış kazanır diyen bu etabı 25 yaşındaki allrounder Ilnur Zakarin (Katusha) kazandı. 10 kişilik kaçış grubunda bulunan Zakarin 20km kala sondan bir önceki tırmanışta atağını yaptı ve çeşitli denemelere rağmen kimse onu yakalayamadı.

Takımlarda etap kazanmada son durum şöyle:

Orica-GreenEdge 2 (TTT ve Michael Matthews ile dağlık etap sprinti)
Lampre-Merida 2 (Jan Polac zirve kaçışı, Diego Ulissi ile dağlık etap sprinti)
Astana 1 (Paolo Tiralongo dağ kaçışı)
Movistar 1 (Benat Intxausti zirve kaçışı)
Sky 1 (Elia Viviani sprint)
Lotto-Soudal 1 (Andre Greipel sprint)
Cannondale-Garmin 1 (Davide Formolo ile dağ kaçışı)
Bardiani-CSF 1 (Nicola Boem ile düz etap kaçışı)
Katusha 1 (Ilnur Zakarin ile dağlık etap kaçışı)

22 takımdan 9'u etap kazanmış durumda.

İlk ara sprint kapısı 7.6'ncı kilometrede olduğundan başta kimsenin kaçmasına izin verilmedi. Ara sprinti Trek'den Nizzolo Sky'dan Viviani'yi geçerek kazandı. Dün hem etabı hem de puan mayosunu ele geçiren Boem de 3. olarak mayoyu bırakmadı (Boem'in bu başarısını farketmemişiz dünkü raporda)

Bundan sonra oluşan kaçışın bir amacı da dağ puanlarıydı. Mayo sahibi Simon Geschke (Giant-Alpecin) kaçışa katılamadığı için mayoyu kaptırdı. İlk 4'ün 3'ü kaçıştaydı ve son puan durumu aşağıda (parantez içindekiler bugünkü toplam puanlar)

B.Intxausti - Movistar 52 (7+4+2 = 13)
S.Geschke - Giant-Alpecin 50
S.Kruijswijk - LottoNL-Jumbo 43 (4+2 = 6)
C.Betancur - AG2R 41  (7+1 = 8)

Bu isimleri bundan sonra da kaçışlarda göreceğiz.

Genel klasmanda Contador liderliğini korudu, ve hatta sonlarda yaptığı atakla Astana'dan Aru'yu hayli zorladı.

Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) etabın kaçakları arasındaydı. Etap sonunda ise favorilere sadece 9 saniye fark atabildi.


10.Etap: 200km, Düz Etap (Sonu yamukmuş) [Sonuçlar]

Sprinterler kesin kazanır, peloton da dinlenir gibi gözüken etap yine olay doluydu. Yarışı kaçış grubundan 25 yaşındaki Nicola Boem (Bardiani-CSF) kazandı. Kaçış grubunun en
ünlü ismi puncheur Oscar Gatto (Androni Gipcattoli) idi ve kendisini etap kazanma adayı olarak listelemiştik. Gelgelelim bitişe yakın lastik patlatınca etabı kazanma şansını elde edemedi.

Bardiani-CSF takımı geçen seneki turda da 3 etap kazanmış.

Ana favorilerden Richie Porte bitişe az kala lastik patlattı. Tüm takım onu beklemesine rağmen Contador'dan 47 saniye fark yedi. Üstüne vatandaşı ve arkadaşı, ammavelakin başka takımdan olan arkadaşı Orica-GreenEdge'den Simon Clarke'ın yardım etmesi üzerine 2 dakika da ceza yedi ve genel klasmanda 12.ciliğe düştü.

Sonunculuk, yani lantern rouge klasmanında birinci sprinter Pelluchi sakat sakat yarışmaya daha fazla dayanamadı ve yarışa veda etti. Ishibashi'den sonra ikinci kayıp oldu. Yarışı pelotonda tamamlayan Trek'den Marco Coledan liderliğe yükseldi, ancak etabı 5:11 geride tamamlayan IAM'dan Pelluchi'nin çekicisi Aleksej Saramotins 1:55 farkla ikinci durumda. Yine 5:11'lik grupta yer alan Giant-Alpecin'den Cheng Ji de iddialı duruyor.

1. M. Coledan - Trek 2:34:59
2. A. Saramotins - IAM +1:55
3. C. Ji - Giant-Alpecin +8:19

Sonunculuk deyip geçmeyin, Coledan pembe mayolu Contador'dan tam 2 saat 34 dakika 59 saniye daha fazla sele üzerinde durmuş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder