11 Haziran 2015 Perşembe

Cubs Meneceri Joe Maddon'ın Performansı

(Beyzbol takımlarının "teknik direktör"lerine manager denir. Bizde manager (veya menajer) denince oyuncu simsarı anlaşıldığından, kendilerini menecer diye isimlendirmeyi tercih ediyorum)

Uzun süredir sürünen Chicago Cubs, 2014 sezonunda yetiştirdiği gençlerden yavaş yavaş verim almaya başladı ve ligin son iki ayını 28 galibiyete karşılık 27 mağlubiyetle tamamladı. Sezonun tamamında 73 galibiyet 89 mağlubiyet aldıklarını, ve her kötü başlayan takımın kaderi olan kadronun iyilerini Haziran-Temmuz gibi favorilere kaptırmanın dezavantajına rağmen böyle bir son 2 ay performansının çok iyi olduğunu vurgulayalım.

Sezon bittiğinde keyifler yerindeydi. Menecer Rick Renteria'nın yerinin sağlam olduğu takımın mimarları Theo Epstein ve Jed Hoyer tarafından dillendirilmişti. Bu çok da gösterişli olmayan menecer gençleri takıma yavaş yavaş monte ediyordu, ve Kris Bryant gibi olgunlaşan meyveler de sıradaydı. Ama Joe Maddon aniden Tampa Bay Rays'den ayrılınca işler değişti. Fırsat değerlendirildi, oldukça renkli kişiliği ve başarılı kariyeriyle Maddon işe alındı, Renteria için ise en iyi dilekler dilendi.

Jon Maddon her zaman renkli geçen (Allah bozmasın) basın toplantılarından birinde
İtalyan asıllı bir tesisatçının oğlu olan Joe Maddon (şaka şaka, bize ne herifin babasından. Birazdan sayıların soyut dünyasına dalacam, kendisinin antikalıkları içinse google'da kısa bir arama yeterli) yönetimindeki Cubs an itibariyle 31 galibiyet 26 mağlubiyetle wild card ile play-off'a girme yolunda ilerliyor. Renteria'nın başlattığı gençleri takıma monte etme işine devam ediyor ve şu anda eski gençler Starlin Castro ile Anthony Rizzo'ya Kris Bryant, Addison Russell ile Jorge Soler de eklenmiş vaziyette.

Cubs sadece +2 run farkıyla .500'ün üstünde bulunmakta. Çünkü takımın bariz "winner" karakteri oluştu. Tek run farkla biten maçlarda 15 galibiyet 10 mağlubiyetle an itibariyle MLB'nin en iyi takımı. Uzatmaya giden maçlarda da 5 galibiyet 2 mağlubiyeti var.
Çılgın maç sonu sevinçleri

Maddon ligin ilk maçından beri pitcher'ı 8. sırada vurduruyor. Genelde çok zayıf vurucular olan pitcher'lar 9., yani en son sırada vururlar. Bazen duruma göre 8. sıraya kaydıran başka menecerler de var, ama Maddon bunu hep yapıyor: Kariyer vuruş ortalaması .000 olan Jon Lester'ı bile.

8. sırada vurdurma işini enine boyuna anlatan güzel bir analiz mevcut. Bu analizi tekrar edecek değiliz, ama özetlersek, en iyi vurucular ilk 3 sırada olduğundan, 9. sıradaki adam base'e çıkarsa, iyi vurucular ortalama olarak daha çok adam base'deyken vurma şansı yakalıyor. Genel eğilim, 9. sırada güç değil, kontak özelliği iyi olan adamı koymak.

Gelgelelim Maddon 9. sıraya sezon ortasında minör ligden takıma monte ettiği çaylak Addison Russell'ı koyuyor. Russell'ın OBP'si .297 gibi vasatın altında bir rakam. Maddon'ın amacı ise genç Russell'ı hem baskının çok az olduğu bir yere koymak, hem de arkasında 1-2-3 en iyi vurucular olacağı için (en azından "batting order"ın ikinci ve sonraki turlarında) gerçek atışlar görmesini sağlamakmış. Gerçek derken şunu kastediyoruz: Eğer 8. sırada olsaydı ve arkasında pitcher olsaydı çoğu zaman risksiz atışlarla walk ettirilecekti.

Bunu not ettikten sonra, Maddon'ın oluşturduğu batting order'ı sayısal olarak analiz edelim. Chicago Cubs BA (vuruş ortalaması)'da .241 ile 30 takım arasında 23., OBP (base'e çıkma)'da .317 ile 16., SLG (vuruş başına aldığı toplam base ortalaması)'da .383 ile 20. durumda. Yani takım vuruşlarda alt 1/3'lük kesimde yer alıyor.

Batting order'ın her sırasının farklı özelliği var. İlk sıradaki adamda güç değil, kontak aranır. Yani OBP'sinin yüksek olması gerekir. 3. ve 4. sıralardaki adamların güçlü olması (SLG) gerekir. Buna göre vuruş istatistiklerini vuruş sırası bazında diğer takımlarla karşılaştıralım:

#1 OBP .340 (9 of 30)
#2 OBP .356 (8 of 30)
   AVG .283 (11 of 30)
#3 AVG .305 (8 of 30)

   SLG .557 (4 of 30)
#4 SLG .351 (29 of 30)
#5 SLG .410 (15 of 30)
   AVG .288 (5 of 30)

   OBP .346 (5 of 30)
#6 AVG .225 (25 of 30)


Burada kriterimiz şu: Sıralamanın gerektirdiği yerlerde takımın sıralamasının üstündeyse sıralamayı oluşturmada başarılı denebilir. Buna göre kritik olan ilk 3 pozisyonda Cubs'ın takım sıralamalarının hayli üstünde performans sergilediği söylenebilir.
Takımın en iyi vurucuları: Çaylak Kris Bryant ve Anthony Rizzo

Vuruş rakamlarınde dip 1/3'deyiz de, atış çok mu iyi? Belki. ERA konusunda 3.71 ile 11. sıradayız. Başlangıç atıcıları (starter) 3.77 ile 19-16 galibiyet oranına sahipken, sonraki atıcılar (reliever) 3.59 ile 12-10 galibiyet oranına sahipler. Başarıları açısından fark yok. Takımın ası Jon Lester'in sezona iyi başlamadığını, 4.25 ERA ile 4 galibiyet 5 mağlubiyete sahip olduğunu ekleyelim. O da normal ritmine kavuşunca atışta çok daha iyi oluruz diye düşünüyorum.


As atıcı Jon Lester

Fielding'de ise 46 error ile 30 takım arasında 30 takım arasından 27. durumdayız. Yani 20. olduğumuz geçen sezondan da kötü durumdayız şu anda. Ancak 46 error'un 22'si SS ve 2B pozisyonlarından geliyor. Shortstop'da Starlin Castro 13 error ile Cubs'ın takım bazında 27. sırada bulunmasını sağlıyor. Castro genç yaşına rağmen 2 kere all-star olmuş, potansiyeli yüksek bir oyuncu. Sezon ilerlerken error'ları ile beraber iyi bir takasta kullanılabilir, şu anda geçici olarak 2B oynayan Russell da SS'a kaydırılabilir.

Sonuç olarak, Cubs uzun süreden sonra ilk defa yeniyor, heyecanlandırıyor. Sevinçliyiz ve Maddon'a güveniyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder