11 Ocak 2017 Çarşamba

NFL Çılgın Kart Haftası

NFL Playoff Wild Card ve Divisional Turları


Yılın çoğu ayını spor olaylarıyla tanımlarım. Mart Paris-Nice, Nisan Ronde ve P-R, Mayıs haliyle Giro, Haziran Roland Garros, Temmuz illa ki Fransa Turu ve Wimbledon diye gidiyor. Sevdiğim bu olayların her yıl aynı zamanda gerçekleşmesi, kaya tırmanışında yarıklara çakılmış takoz işlevi görüyor, belime sarılı yaşam halatımı emniyete alıyorum. NFL sezonu da yılın 6 ayını çentikleyebildiğim bir dönem. Eylül’de lig başlıyor, Kasım ve Aralık’ta işler sertleşiyor. Ocak playofflar, Şubat da Super Bowl. Her sene aynı döngüyü yaşamak, yaş ilerledikçe, habire sevdiğin pantalonu giymek gibi bir konfor sağlıyor sanırım.

Geçen hafta sonu wild card maçlarıyla 2016 sezonu hararet artırdı. Ev sahibi takımlar dört maçı da rahat kazandı. Başkasının yalancısıyım ama 1981’den beri bu kadar sürprizsiz ve açık farklı bir playoff ilk turunu ilk kez yaşamışız.

Hemen skorlara geçeyim:

AFC
Oakland Raiders      14 - 27      Houston Texans
Miami Dolphins        12 - 30     Pittsburgh Steelers

NFC
Detroit Lions             6 -  26     Seattle Seahawks
New York Giants      13 - 38     Green Bay Packers 

(Amerikan sporlarında deplasman takımının adının önce yazılmasını sevip sevmediğime bir türlü karar veremedim, fakat alışamadığım kesin. Misafire öncelik vermek gibi nazik bir tarafı olsa da çocukluktan beri tersini görmüş bünyem zorlanıyor.)

OAK-HOU: Yılın flaş takımı Oakland’ın oyun kurucusu Derrick Carr 16. haftada bacağını kırınca Raiders’ın sezonu zaten büyük yara almıştı. Yedek QB McGloin de son hafta sakatlanınca takım Houston maçına üçüncü yedek Connor Cook ile çıktı. Aslında Houston da sezon boyu oyun kurucu sıkıntısı çekti. Eşek yükü paraya alınan Brock Osweiler hayal kırıklığı yaratmıştı. Osweiler 15. haftada Jaguars’a bir devrede iki INT atınca formayı Tom Savage’a kaptırdı ama NFL bir sakatlıklar dünyası olduğundan Savage da omzundan arıza çıkarınca playoff maçına yine Brock çıktı. Houston savunması deneyimsiz Cook’u çok çabuk hacamat etti ve maç ilk yarıda bitti. Osweiler kendinden beklendiği gibi fahiş hatalar yapmadan oynayınca (168yd - 1TD) Jadeveon Clowney, et al. defansta işi bitirdi. Haftaya Patriots karşısında Houston’un işi çok zor gözüküyor. Taom Brady'siz Pats Foxboro'da Texans'ı 27-0 yenmişti. Oakland ise, elenmesine rağmen, yıllardır sürünen takım kimliğinden sıyrılıp önümüzdeki yıl çok daha iyi olabileceğinin sinyallerini verdi. 70’lerin büyük takımı gümüş-siyah Raiders’ın önünde güzel günler var. 

MIA-PIT: Miami’nin hikayesi de Oakland’a benziyor biraz. Yeni bir koç, genç bir QB, iyi WRl'er ve yılın en iyi beş keşfinden biri RB Jay Ajayi ile yıllar sonra ilk kez playoff’a kaldı yunuslar. Sıkıntı ise QB Ryan Tannehill’in sakatlanıp takımın başında yer alamamasıydı. Yedek oyun kurucu Matt Moore fena oynamadı aslında ma beş yıldır maça çıkmamış olmasının etkilerini hissetmemek mümkün değildi. İlk yarıda Steelers LB Bud dupree'den yediği darbe sonrası maça devam edebilmiş olması inanılmazdı. 





Ama Pittsburgh ilk yedi dakikada iki TD yapınca Miami koşu oyunundan vazgeçmek zorunda kaldı ve Jay Ajayi'nin beklenen performansını göremedik. Miami’nin ilk yarı defansta hemen hiçbir şey yapamaması şaşırtıcıydı. Steelers'da Antonio Brown ve LeVeon Bell rekor performansla oynadılar. Steelers koşucu beki Bell’in önünde boşluk açılmasını bekeyen, o arada 2 çay bir cigara içen, kapı açılınca da ok gibi fırlayan müthiş tekniği 167yd ve iki de TD getirdi. Koç Mike Tomlin Roethlisberger’i uzun süre oyunda tutup sonunda da sakatlanmasına yol açtığı için suçlanabilir. Big Ben basın toplantısında ayağında yürüme botuyla gözüktü ama hafta sonu oynaması bekleniyor.

DET-SEA: NFC maçları da heyecansız geçti sayılır. Detroit üç çeyrek boyunca maça ortak oldu ama Seahawks RB’ı Thomas Rawls’un koşuları ve WR Paul Richardson’un akla zarar tutuşlarıyla son çeyrekte 16 sayı atıp maçı kazanmayı bildi. OAK gibi Detroit için de bu sene kayıp yıl sayılmaz ama sezonun ikinci bölümünde takımdaki düşüş çok barizdi; zaten playoff da bu gidişatı doğruladı ve artık post season gediklisi haline gelen Seahawks karşısında bir varlık gösteremedi. Seattle da bir iyi bir kötü oynadığı 2016 sezonunu pozitif bitirdi ve takım doğru zamanda yükselişe geçti. 

NYG-GB: Wild Crad’da heyecanla beklenen maç Giants-Packers karşılaşmasıydı. Eli Manning daha önce iki kez GB’i deplasmanda elemeyi başarmıştı. Ayrıca Giants ligin en iyi savunmasına da sahipti. Packers sezon başındaki düşüşten çıkıp altı maç üst üste kazanarak forma girdiğini göstermişti ama hücumu ne kadar etkiliyse defansı da o kadar sorunlu bir takımdı. Lakin Aaron Rodgers inanılmaz oyununu bu maçta da sürdürünce işler kolaylaştı. Giants’in en iyi DB’lerinden Rodgers-Cromartie’nin erken sakatlanmasıyla rahatlayan Rodgers 362yd - 4 TD’lik performansıyla işi bitirdi. İlk yarının sonunda, Rodgers'ın artık tescilli markası haline gelen "Hail Mary" ile maçı Giants için ulaşılmaz hale getirdi. Giants ise Rodgers'a çözüm üretememenin yanında hücumda da tıkandı. Eli Manning'in attığı 2 INT gönlümde taht kurdu. Trişkadan sezonlardan sonra hem 2007 hem de 2011’de Super Bowl’da canımızı yakan Gotham’ın defolup gitmiş oluşunu "Patriots Zamiası" olarak kutluyoruz. 




Bu maçların sonunda, ilk hafta dinlenen dört takımın katılmasıyla oluşan ikinci tur (Divisional Round) eşleşmeleri ve TSİ maç saatleri ise şöyle:

NFC
15 Ocak 00:35... Seattle Seahawks - Atlanta Falcons
16 Ocak 00:40... GB Packers - Dallas Cowboy

AFC
15 Ocak 04:15... Houston Texans - New England Patriots
15 Ocak 21:05....Pittsburgh Steelers - Kansas City Chiefs


Patriots dışında açık ara favori yok bu dört maçta. Özellikle GB-DAL ve PIT-KC farklı açılardan çok çekişmeli geçecek diye ümit ediyorum. Prescott-Zeke’ye karşı Rodgers (Jordi Nelson yok gibi) ve ekmeğini taştan çıkaran sert defanslı Chiefs’e karşı Ben-Brown-Bell üçlüsü. Bu iki maç için öngörüde bulunmaya gerek yok. Bahisçiyseniz Las Vegas'dan oranları bulup oynayın ama ben tarih yazılacak maçlar istiyorum. Atlanta Falcons’un inanılmaz hücum gücüne karşın kırılgan bir psikolojisi olduğunu ve Seahawks önünde ne yapacağını merak ediyorum. Seattle'ın playofflarda ne kadar tecrübeli olduğunu biliyoruz. 

Hemen tüm teknik kadrosu eski Patriot hocaları olan Houston Texans da yine Foxboro’ya gelecek. Yaşlanmayan tek insan Tom Brady ve vicdansız koç Bill Belichick’den bir kez daha tokat yememek için yeni şeyler söylemeleri lazım. Ama pats son meş maçtır Houston'u tokatlıyor. Havalı tavalı konuşmaktan hiç hazzetmem ama gözüm daha çok Steelers-Chiefs maçında olacak. AFC Finali’ndeki rakibimizi analiz edeceğim ;-)) 




3 yorum:

  1. Ufak bir düzeltme yapmak gerekiyor. Greenbay-Giants maçı 38- 13 olacak.
    Skorların olduğu bölümde 8 çıkmamış.
    Çok güzel bir özet olmuş ama baya Patriots kokuyor:))
    Ben gittiği yere kadar Packers diyorum. Elenirse desteğimiz Cowboys'a.
    Ellerinize sağlık. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koku daha çok "Smells Like Teen Spirit" ;-)) Ciddi bir Patriots taraftarı olduğumu saklamam. Yazının sonunda biraz ittireyim dedim.

      Düzeltme için teşekkürler, Blog İdare Amiri Dolar 3.80 olunca düzeltmeni işten attı, böyle hatalar olabiliyor.

      Sil
  2. Super Bowl tahmin ve analizi de alsak. Matt Ryan bu işi kotarır mı?

    YanıtlaSil