21 Ağustos 2017 Pazartesi

Vuelta 2017 Favoriler veyahut Tek Favori Froome

Kenya Nairobi doğumlu, Güney Afrika yetişmeli, ammavelakin Britanya pasaportlu Christopher Clive Foome son 5 senede 4 defa Fransa bisiklet turunu kazanarak yol bisikleti tarihine geçmeyi garantiledi (Armstrong tarzı feci bir doping skandalı çıkmaz ise; ama o bile bir nevi tarihe geçme sayılabilir)

Chris Froome
Ancak kariyerinde bir boşluk var. 3 büyük turdan üçüncüsü olan İspanya bisiklet turu, yani La Vuelta'yı henüz kazanamadı. Halbuki tarih sahnesine çıkması 2011 Vuelta'daki beklenmedik ikinciliğine rastlar. Ama sonrasında Fransa turlarında Wiggins'e süper domestiklik ve akabinde liderlik derken Vuelta'ya hep yorgun katılır ve 2011'deki ikinciliğine 2014 ve 2016'yı da ekler.

Bu sene artık politika yapmadan Vuelta'yı kazanmak niyetini herkese iletti. Oldukça iyi ve taze domestiklerle bu tura katılacak. Sprinterlere pek az etap ve çok acı vaadeden bu turda etapların kontrolünün paylaşımı "tricky" olacağından iyi takım mühim olacak. Biri 40km, diğeri de takım zamana karşı olmak üzere 2 zamana karşı etabının olması da pastanın üzerine çilek olacak.

Froome'u yenebilecek rakiplerden Quintana bu sezon hem Giro hem de Fransa turu yaparak kendini tüketti. BMC'den eski süper domestiği Richie Porte le Tour'da geçirdiği sakatlıktan yeni kurtuldu, o yüzden Vuelta'da yok. Bu iki yarışçının olmaması ve Froome'un tur öncesi kendisini pek zorlamayıp yavaş yavaş forma girmesi kendisini büyük favori yapıyor.

Froome'a tek rakip olabilecek kişi, 3 büyük turu da kazanmış ender bisikletçilerden Vincenzo Nibali. Bahrain-Merida sporcusunun en büyük avantajı Tur'a katılmamış olması iken, en büyük dezavantajı da Giro'da takımının çok iyi gözükmemesi ve aynı takımın iki kişi farkla İspanya'ya geliyor olması.

Vincenzo Nibali
En ilginç takım ise Orica-Scott. Potansiyel olarak 3 tane lideri var: Geçen sene Vuelta'da 3. olan sempatik Esteban Chaves ve 2xYates kardeşler. Sarper Günsal kanunlarına göre bir takımda birden fazla lider varsa o takım başarılı olamaz. Veyahut 2008 Fransa turunda CSC takımının Carlos Sastre ve 2xSchleck ile şaşırtmaca yaparak Cadel Evans'ı tepelemesi gibi bir senaryo da mümkün olabilir.
Esteban Chaves

Tarihe geçmeyi garantileyen bisikletçilerden biri de Alberto Contador. Birçok başarısının yanında bir nevi ev sahibi olduğu Vuelta'yı da 2008, 2012 ve 2014 senelerinde kazanıvermişti. Bu tur onun kariyerindeki son turu olacak ve Vuelta organizatörleri kendisini onore etmek için 1 numarayı ona verdiler.

Ancak Contador artık yaşlandı ve kendisini favoriler arasında göstermek adetten olduğundan burada yazıyoruz. Kariyerindeki en epik galibiyetleri burada aldı ve iddialı olsa acayip zevkli olur, ama gerçekçi olursak etap kazanabilse kendisine yeter gibi gözüküyor.


Alberto Contador
Astana'dan Fabio Aru 2015 Vueltasını kazandı ve en yakın şampiyon olarak favoriler arasında göstermemiz gerekiyor. Astana ile arası limoni ama Vuelta'da liderliğe seçilince gelecek sezon ile ilgili plan yapmaya ara verdi. Turu 5. bitirdi ve doğal olarak taze değil. Zamana karşılardaki kötülüğünü de ekleyince Froome'u geçebilmesi için bir sebep göremiyorum.

2016 Giro'yu büyük şanssızlık sonucu Nibali'ye kaptıran Steven Kruijswick (LottoNL-Jumbo), tura katılmadığı için taze olsa da, pek de formda gözükmüyor ve takım liderliğini George Bennett ile paylaşmayı kabul etti.

Romain Bardet Fransa turunda hem kendisi hem de takımı iyi gözüktü ve 3. bitirdi. Ama bu sefer hem yorgun hem de takımı (AG2R-La Mondiale) aynı takım değil. Üstüne zamana karşılarda feci kötü olması şansını neredeyse bitiriyor. Vuelta bazen Chris Horner gibi sürprizler çıkarabilir; belki de takım arkadaşı Dominico Pozzovivo tazeliğini avantaj olarak kullanıp bişeyler yapabilir.

Diğer favori adayları olarak Bora-Hansgrohe'den Rafal Majka, Katusha'dan Ilnur Zakarin, BMC'den Rohan Dennis ve UAE Team Emirates'den Rui Costa sayılabilir.

Belli bir sprinter takımı görebildiğim kadarıyla yok. Ama genel klasman favorisi olmayan takımların etap kovalayacak adamlarını sıralayalım: Trek-Segafredo'dan Jon Degenkolb Contador'u korumaktan zaman bulabildiğinde (ki bence bulacaktır) sprint kovalayabilir. Onun dışında

Dimension Data'dan Igor Anton,
Fransa turunu fetheden Sunweb'den Warren Barguil,
Movistar'dan Daniel Moreno,
Quick-Step'den Matteo Trentin, Bob Jungels,
BMC'den Tejay Van Garderen, Nicolas Roche,
Lotto-Soudal'dan Thomas De Gendt,
UAE Team Emirates'den Rui Costa, Sacha Modolo, Jan Polanc

etap alması muhtemel isimler arasında yer alacaklardır. Elbette bu listeye yukarıda favori olarak ansam da umutlarını ümitsiz bulduğum bisikletçileri de eklemek lazım.

2 yorum:

  1. Nibali dünkü etapta hoc fena görünmese de Froome iki, kendisi ise sıfır domestikle son tırmanış Alto de la Comella ile mücadele etti; etabı kazanması ise tamamı ile inişteki üstün becerisi.

    YanıtlaSil
  2. Yates kardeşlerden birinin süpriz yapmasını isterdim. ORICA - SCOTT (ORS) takımında CHAVES lider gözüküyor, eğer Yates kardeşler yardım ederse başarı şansı fazla olur.

    YanıtlaSil