15 Mayıs 2018 Salı

Giro 101 - 2.Hafta Öncesi Durum

101. Giro'da birinci hafta geride kaldı. İlk 3 tanesi İsrail'de sonraki 3 tanesi Sicilya'da, sonraki 3 tanesi Çizme'de olmak üzere 9 etap koşuldu. Bu etaplardan 3 tanesi zirve bitişli olunca genel klasman bir hayli olgunlaştı. Şimdi buna göre takım takım değerlendirmemizi yapalım:

Team Sky

Normalde takım sıralamamızı başarıya göre yapardık, ama defalarca kez Fransa turu şampiyonu Chris Froome bu tura kimi sağlam söylentilere göre 2 milyon euro hava parası alarak katılınca, ve üstüste 3 büyük turu kazanma iddiasında olunca ilk sıraya Team Sky'ı almak farz oldu.

Froome şu ana kadar hiç iyi gözükmedi. Çok iddialı olduğu zamana karşı etabını bile 37 saniye geride 21. sırada bitirebildi. Dağlarda idare etse de hiç insiyatif alabilecekmiş gibi gözükmedi, ve Pazar günkü son zirve finişinde patlayarak 1 dakika fark yedi. Şu anda genel klasmanda 2:27 geride 11. sırada.

Sky'da Froome'un yedeği olabilecek Wout Poels de şu ana kadar hiç iyi gözükmedi ve 5:56 ile 25. sırada. İddia edildiği gibi Froome boşuna yorulmamak ve de Fransa turuna zinde girmek için Giro'yu bırakırsa yedek olarak Sergio Henao 3:14 geride 18. sırada aportta bekliyor. Domestik görevleri olmasaydı, örneğin Pazar günkü etapta bitik Froome'u çekebilmek için geriye gelmeseydi çok daha iyi konumda olabilirdi. Ama daha çok etap var ve 2016'da Nibali'nin de benzer durumda toparlanıp Giro'yu kazandığını unutmayalım.

Team Sky takımlar klasmanında 4:30 ile üçüncü durumda.

Froome'u iki kere düşmesi de kötü etkiledi
Mitchelton-Scott

Giro'nun şu ana kadar yıldızı olan Mitchelton-Scott iki kaptanla gelmişti. Birden fazla kaptanın varlığı genelde takım için iyi değildir, ayrıca Simon Yates de, Chaves de hani daha tam olmamış genel klasmancı statüsündeler. Diğer yandan Mitchelton-Scott'ın iyi bir takımla geldiği konusunda herkes hemfikirdi. Sonuçta Simon Yates genel klasmanda birinci olarak pembe mayonun sahibiyken, Esteban Chaves de 32 saniye geriden ikinci durumda bulunuyor. İkisi de birer etap kazandılar. Jack Haig son Pazar etabında uzun süre favoriler grubunu çekerek herkesi döktü ve çok formda.

Simon Yates sürpriz olarak zamana karşıda da 7. oldu. Tabii yine de sonraki haftanın 32 kilometrelik zamana karşısında Tom Dumolin'e genel klasmanı kaptırmamak için daha fazla fark açması gerektiğini düşünüyor.

Dağların kralı klasmanında yine Yates-Chaves ikilisi ilk iki sırada. Genel tur zorluğu sebebiyle bu mayo da büyük ihtimalle iyi korunan genel klasmancılara gideceği söylenebilir.

Mitchelton-Scott takımlar klasmanında da birinci durumda.

Chaves etap, Yates pembe mayo

 Sunweb

Geçen senenin şampiyonu Tom Dumoulin genel klasmanda 32 saniye farkla 3. sırada. Gelecek haftaki 32 kilometrelik zamana karşı var iken ve de dağlarda pür yokuşçulardan çok da geride kalmadığı düşünülürse hala büyük favori denebilir.

Son domestiği olan 22 yaşındaki Sam Oomen 2:54 ile genel klasmanda çok uzakta değil, gençler mayosunda ise 1:34 ile üçüncü sırada. Lideri için kendini feda eder mi, yoksa gençler mayosu için daha "cool" mu davranır, ilerleyen etaplarda göreceğiz.
 
Dumoulin vs Zaman
Groupama-FDJ

Artık Fransa turu konusunda çok obsesif olmayan Thibaut Pinot sessiz sedasız genel klasmanda 45 saniye farkla 4. durumda bulunuyor, kritik etaplarda da hep en öndeydi. İyi gözüküyor, ama zamana karşı halen en büyük sorun olarak duruyor. Podyumu hedeflediğini hep tekrar ediyor. Ayrıca yokuş klasmanında da Yates-Chaves ikilisinin hemen ardında 3. sırada yer alıyor.

Kazanamasa da hep önlerde Pinot


Bahrain Merida

Giro öncesi posteri hazırlayıp Sarper Günsal'a gösterdiğimde "Pozzovivo'yu da kat" demişti. Ben de istemeye istemeye katmıştım (hatta eksik gözükmesin diye BMC'yi de yanına koymuştum). Pozzovivo 57 saniye farkla 5. durumda olarak ve de iyi gözükerek beni mahçup ediyor şu ana kadar. Fabio Aru'nun turu büyük ölçüde kaybettiğini de düşünürsek şu an İtalyanların tek umudu durumunda.

Minik olan Pozzovivo


Movistar

Movistar Giro'ya lidersiz, dağlarda etap kovalamak üzere gelmiş gibi gözüküyordu. Neden Landa veya Valverde yok, niye bu kadar amaçsız takım kurmuşlar diye herkes kızıyordu. Ama neden kaptan olarak konulduğu anlaşılamayan genç Ekvador'lu Richard Carapaz Cumartesi günkü zirve finişini nefis bir performansla kazandığı gibi, genel klasmanda da 1:20 ile 6. sırada, gençler klasmanında lider ve dağların kralı mayosunda da 4. sırada.

Ayrıca Carlos Betancur da 2:46 gibi fena olmayan bir farkla 16. sırada ve ilk 10 için umutlu denebilir. Umulmadık biçimde güzel gidiyor Movistar ve en azından pelotona yeni bir genel klasmancı kazandırdılar.

Büyük tura katılan ilk Ekvadorlu ve hemen ardından etap kazanan ilk Ekvadorlu


BMC

Yine postere son anda giren BMC takımında Rohan Dennis dağlık etaplarda feci şekilde patlamış değil ve 2:05 ile 8. sırada. Birinci olması çok zor olsa da, daha 32 kilometrelik zamana karşı var ve ilk 10 ve hatta podyum mümkün görünüyor. Rohan Dennis iki senedir büyük tur genel klasmancısı olmak üzerine çalışıyor ve bu turu da gelişmesi yönünde ciddi tecrübe olarak görüyor.

Diğer lider Nicholas Roche ise çoktan 35 dakika farkla 59. sıraya inmiş vaziyette.

Dennis bir süre pembe mayoyu da taşıdı


Astana

Astana bu sezon tüm yarışlarda takım olarak kalabalık ve iyi gözüktü. Bu Giro'ya da çok iyi bir yokuşçu takımla geldiler ve Miguel Angel Lopez baş favori olmasa da at yarışçılığı tabiriyle iyi plase olarak gözüküyordu. Ama ilk hafta aman aman bir performans göstermedi ve 2:34 ile 13.sırada. Froome'dan daha geride olması oldukça kötü zamana karşı performansıyla da alakalı. Gençler klasmanında 1:14 farkla Carapaz'ın gerisinde ikinci durumda.

Pello Bilbao iyi bir zamana karşı çıkarttı ve 2:05 ile genel klasmanda 9. durumda ve liderinden önde. Ancak son Pazar etabında Lopez'in gerisinde kaldı Genel klasmanda ona destek olsa Astana için genel anlamda daha iyi olur diye düşünüyorum.

Astana takımlar klasmanında 3:48 ile 2. durumda.


Quick-Step Floors

Klasik sezonun yıldızı Quick-Step Floors yokuş ağırlıklı Giro'ya gelen tek sprint takımı. O açıdan Elia Viviani'nin de sprint etaplarını süpürmesi bekleniyordu. İsrail'deki iki sprint etabını alan Viviani, Cuma günkü etapta son anda Sam Bennett'a geçilerek ikinci oldu. Yine de puan klasmanında Bennett'ın 178'e 100 önünde bulunuyor ve turu bitirebilirse puan mayosunu kazanabilir.


Sam Bennett Viviani'nin önünde etabı kazanırken

Bora-Hansgrohe

Peter Sagan California turunda yarışa dursun, Sam Bennett Cuma günkü sprint etabında Viviani'yi geçerek kariyerindeki ilk büyük tur zaferini elde etti. Puan klasmanında da ensesinde durmaya devam edecek ve rakibinin hatasını veya turu bırakmasını bekleyecektir.

UAE Team Emirates

İtalyanların umudu Fabio Aru son Pazar etabında iyi gözükmedi ve şu anda 2:36 ile 15. sırada. Herşey bitmiş değil ama bundan sonrası çok zor gözüküyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder