9 Temmuz 2018 Pazartesi

France Turu 2018 - Genel Klasman Favorileri Analizi

Tur başladıktan iki etap sonra "favoriler analizi" yapmak biraz şike gibi gözükse de, sonuçta sadece 2 düz etap koşuldu ve kalan 21 günde 19 etap daha koşulacak. Yani çok geç kaldığım söylenemez. İlk etapta kaza ve mekanik arızalar sonucu genel klasman favorileri arasında zaman farkları oluştuğunu biliyorum. Bu farklar büyük dezavantaj gibi gözükse de, iyi bir yokuş atağı ile bir hiç haline geldikleri de hesaba katılmalı.

Bu sene Fransa turu hem genel klasman hem de sprinter olarak oldukça dolu. Neredeyse ünlü herkes katılıyor. Sky ve Froome'u altetmenin yollarını arayan takımlar tura birden fazla kaptan ile geldiler. Bazısı gerçekten kaptan iken, bazısı kaptan olduğu resmen deklere edilmese de yakın zamana kadar kaptanlık yapmış adamlar. Bu sayede dağlık etaplarda favoriler grubu olarak hesaplaşma anı geldiğinde, yıllardır alıştığımız 4-5 tane Sky'lı ve her takımın domestiklerinden izole edilmiş birer kaptanı yerine daha dolu olarak bulunmayı hesaplıyorlar.

Bu sene takımlar 9 kişiden 8'e indi. Üstüne neredeyse dünyadaki tüm yıldız genel klasmancıların tura katıldığı hesaba katılırsa, favori takımların adamlarını gereksiz yormamak için sarı mayoyu birbirlerine ikram edeceğini tahmin ediyorum.

Sky = Froome + Thomas

Chris Froome son 3 büyük turu kazandı: 2017 Fransa ve İspanya, 2018 İtalya. Üstüste 4ncü büyük turuna da katılıyor ve en büyük favori. Tarih dersine girmeyeceğim ama modern zamanlarda üstüste iki büyük turu bile tamamlamak büyük iş iken, bu adam 4 tanesini üstüste kazanmak üzere ve üstüne gidip 2018 Vuelta'yı da alamaz diyemiyoruz.

Froome şampiyonluğunu sevimli oğlu ile kutlarken

Sky'ın neredeyse tüm takımı herhangi bir takımda kaptanlık yapabilir. Ancak bunlardan Geraint Thomas'ın yaşı geçiyor ve son zamanlarda tüm büyük turları Froome'un kapatması ile mağdur durumda. 2017'deki Giro'da takım lideriydi, iyi de gidiyordu ama saçma bir kaza ile şansını kaybetti. 2018 başında şans kendisine gülüyor gibiydi. Froome'un herkesçe malum "Salbutamol durumu" sebebiyle Fransa turuna lidermiş gibi hazırlandı ve bunu defalarca deklere etti. Neticede Froome'un aklanmasıyla bu turda teorik olarak Froome'un süper domestiği olacağı düşünülse de, Giro yorgunluğunun Froome'u vurmasını beklemesini doğal karşılamak lazım.

Geraint Thomas


Movistar = Quintana + Valverde + Landa

Movistar tura 2 de değil, 3 kaptanla tura katılarak çok değişik bir strateji belirledi. Üstelik bu 3 kaptanın hiçbiri Giro'ya da katılmadı, yani yorgunluk taşımıyorlar. Kimin birinci kaptan olduğu söylenmiyor ve yarışta belli olacağı iddia ediliyor. Bu strateji Sky gibi dominant bir takımı yenebilir mi, yoksa feci mi patlar, tüm dünya gibi bize de merakla bekliyoruz.

Nairo Quintana pür yetenek olarak belki pelotonun en iyi yokuşçusu,  zamana karşı da en iyi olmasa bile idare eder dereceleri alabiliyor. Bu açıdan kağıt üstünde Movistar'ın ilk lideri olarak görülüyor.

Nairo Quintana

Mikel Landa yıllarca Sky'da Froome'a baş domestiklik yaptıktan sonra haklı olarak artık liderlik yapacağı bir takıma gitmek istedi. Movistar'da Quintana ile büyük turları paylaşabilecekleri düşünülebilirdi normalde, ama kendisini domestik-kaptan arası bir pozisyonda buldu. Her ne kadar birlik beraberlik mesajları verseler de, Quintana'nın da Landa'nın da diğerinin tökezlemesini beklediğini tahmin etmek zor olmasa gerek.

Mikel Landa

Alejandro Valverde, gelmiş geçmiş en büyük yokuş klasikçilerden biri olarak Movistar'ın ruhani lideri. Her ne kadar 2009 Vuelta'yı kazanmış olsa da, aradan 9 yıl geçti ve normal şartlarda büyük bir turu kazanabilmesi beklenmiyor. Kendisi dümdüz olmayan her etabı kazanma potansiyeline sahip, üstelik büyük yokuşlarda uzun süre dayanabilecek biri. Diğer yandan gerektiğinde Landa veya Quintana'ya domestiklik yapar mı? Bilinmez.

Alejandro Valverde


BMC = Porte + Van Garderen

Richie Porte da Froome'a çalıştıktan sonra 2016'da artık kaptanlık yapmak için Sky'ı bırakarak BMC'ye geçti. Büyük bir turu kazanmak için yokuş performansı ve zamana karşı hasletlerine sahip. 2016'da Froome'un "koştuğu" etaptaki meşhur kazada yer aldı. Etabı Froome'dan önce bitirmesine rağmen akıl almaz bir kararla zamanları eşitlendi. Bu turu 5. bitirdi. 2017'de ise 9. etapta feci şekilde kaza yaparak yarış dışı kaldı ve sezonun geri kalanı yalan oldu. Bu sezon tur öncesi en önemli göstergelerden bir kabul edilen Tour de Suisse'i kazanarak iddiasını belli etti.

Richie Porte

Tejay Van Garderen'ın yıllarca büyük tur kazanması beklendi. Ancak bırakınız kazanmayı, çoğunu bitiremedi bile. O da bu sezon artık kendisine haftalık turlarda kaptan, büyük turlarda ise süper domestik rolünü biçti. Bakalım favoriler grubunda Sky treni ile beraber kaptanının yanında bulunabilecek mi?

Tejay Van Garderen


Bahrain Merida = Nibali + Pozzovivo + Izagirres

Fransa turu 2014 yılında yine Paris-Roubaix'den arnavut kaldırımlı yollar içeriyordu ve sürpriz Vincenzo Nibali favori Froome ve plase Quintana'nın önünde turu kazandı. Bu sezon tur yine Roubaix soslu. Yani Nibali dayanıklığı ile doğal favorilerden biri.

Toza toprağa bulanmış Nibali, 2014 versiyonu

Pozzovivo ilerleyen yaşına rağmen Giro'da çok iyiydi. Bu tura enerjisi kalmış mıdır bilinmez, ama kaptan-süper domestik yolunu üstlenmeye aday. Esas haftalık turların kaptanları Izagirre kardeşlerin varlığı önemli. Arnavut kaldırımı ve çapraz rüzgarlar için Heinrich Haussler ve Sony Colbrelli de mevcut. Nibali bu turda benim favorim.

Izagirre kardeşler


LottoNL Jumbo = Roglic + Kruijswijk

Primoz Roglic genç jenerasyonun parlayan yıldızlarından. Tura, artık önemli bir hazırlık yarışı haline gelen Slovenya turunu kazanarak geliyor.

Primoz Roglic


Steven Kruijswijk'i ise 2 sezon önce Giro'da farkla önde giderken kara toslayarak kendini ve bisikletine zarar vermesi ve liderliği ve şampiyonluğu Nibali'ye kaptırmasıyla hatırlıyoruz. O günden sonra pek bişey yapamadı ama bu sezon Giro'yu es geçerek ve sadece 32 gün yarışarak tura geliyor ve bazıları LottoNL-Jumbo'nun Roglic göstererek Kruijswijk vuracağını söylüyor. Göreceğiz.

Steven Kruijswijk


Team Sunweb = Dumoulin

Geçen sezonun Giro galibi, bu sezonun da Giro ikincisi Dumoulin aslında bu tura kaptan-süper domestik Wilco Kelderman ile katılarak diğer takımların uyguladığı taktiği uygulayacaktı. Ama Kelderman sakatlanıp tura katılamayınca hedef Dumoulin'in tecrübe kazanması olarak değiştirildi. Ben de kendisine sadece Kelderman taktiği münasebetiyle değindim aslında.

Tom Dumoulin

AG2R La Mondiale - Bardet

Romain Bardet geçen sezon nefis bir genel klasman üçüncülüğü aldı ve takımı da yokuşlarda zaman zaman Skyvari bir kalabalık gösterdi. Bu sezon da 8 kişilik takımın 6'sı geçen sezondan geliyor. Diğer iki kişi ise Paris-Roubaix'yi Sagan'ın hemen dibinde ikinci bitiren Silvan Dillier ile tecrübeli klasikçi Tony Gallopin.

Romain Bardet


Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale = Uran

Rigoberto Uran geçen sezon Fransa turunu 2. bitirdi. Bu sezon da tur öncesi Slovenya turunu Roglic'in ardından 2. bitirerek formda olduğunu kanıtladı.

Rigoberto Uran

Astana = Fuglsang 

Genel klasman deyince Astana'yı anmamak olmaz. Takımda lider Fuglsang dahil 4 tane Danimarkalı var. Estonyalı Tanel Kangert'i de sayarsak İskadinavımsı 5 kişi oluyor. Astana bu sene turlarda kalabalık gidiyor: İsviçre turunu Fuglsang 2nci, Kangert 11nci, Hansen 24ncü, Magnus Cort Nielsen 64ncü, Omar Fraile 67nci, Dmitriy Gruzdev 85nci bitirdiler. Yani hemen hemen aynı takım tura geldi.

Jakob Fuglsang


Mitchelton-Scott = Adam Yates

Bu takım Yates'leri artık ikili olarak değil, sıra ile turlara sokuyor. Simon Yates -ne olursa olsun- Giro'da iyi performans sergiledi. Şimdi sıra Adam'da. Dauphane'yi 2. bitirerek formda olduğunu gösterdi. Bu sene pek başarılı olamayan ve de başka takıma transferi kesinleşen sprinter Caleb Ewan takıma alınmayarak tam takım ardında durulacağı mesajı da verildi.

Adam Yates

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder