9 Mayıs 2015 Cumartesi

Giro 2015 - 1.Hafta

(Bir aksilik olmazsa her etap sonrası güncellenecek bu sayfada rehber'de gösterdiğimiz bisikletçi ve takımların (ve öngöremediysek, olmayanların) durumlarını takip edeceğiz)

Haftanın Genel Özeti

Genel Klasman: Uzun turlarda, genelde dağlık etaplara gelene kadar genel klasman mayosu fırsatçı bir takımın elinde kalır. Sonunda kazanamayacağı belli olsa bile, mayoyu elde tutma mücadelesi zevklidir.

İlk günün takım zamana karşı etabını Orica-GreenEdge takımı kazanınca pembe mayoyu eline geçirdi. Puncheur Simon Gerrans, sprinter Michael Matthews ve tırmanışçı Simon Clarke arasında 5. etaba gelinceye kadar da ellerinde tuttular.

Orica-GreenEdge etap kazanma amacıyla gelmiş olduğu için, her kaçışa adam soktu ve dolayısıyla ilk etaplarda pelotonu çekme işini de satmış oldu. Favori Contador'un takımı Tinkoff-Saxo pelotonu çekme konusunda aktifti (hatta biraz da fazla aktifti)

5. etapta zirve finişi vardı ve Orica-GreenEdge'den tırmanışçı Esteban Chaves, eğer favoriler grubundan düşmezse mayoyu devralma konusunda iddialıydı. Ama Contador atak yaparak onu silkeledi ve genel klasmanın ilk 3'ü Contador, Aru (Astana) ve Porte (Sky) olarak neredeyse nihai şeklini aldı. Aralarındaki fark takım zamana karşıdaki fark idi.

Sonraki etapta Contador sakatlandı ve Tinoff-Saxo onu korumak için peloton çekiciliği görevini minimuma indirdi. Bundan sonra hamleleri Astana yaptı. Bu arada Contador haftasonuna kadar 3 kere peloton splitin gerisinde kaldı ve takımı kendisini tekrar önlere getirdi.

Sonuç olarak, esas favoriler diğerlerinde ayrıştı, ama birbirlerinden henüz ayrışamadı.

1. Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo
-- 6. Roman Kreuziger (Cze) +1:46
2.Fabio Aru (Ita) Astana +0:03
-- 4. Mikel Landa Meana (Spa) +0:46
-- 5. Dario Cataldo (Ita) +1:16
3. Richie Porte (Aus) Sky +0:22
7. Giovanni Visconti (Ita) Movistar +2:02
-- 10. Andrey Amador (CRc) +2:24
8. Rigoberto Uran (Col) Etixx - Quick-Step +2:10
9. Damiano Caruso (Ita) BMC +2:20
14. Damiano Cunego (Ita) Nippo - Vini Fantini +3:10
16. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Soudal +3:33
19. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr +4:41
21. Ryder Hesjedal (Can) Cannondale-Garmin +6:16
23. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo +10:39
24. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida +11:10
28. Sébastien Reichenbach (Swi) IAM +15:44
38. Benat Intxausti (Spa) Movistar +25:03
45. Sylwester Szmyd (Pol) CCC Sprandi Polkowice +37:58

(Hesjedal'ı hem eski Giro şampiyonu olduğu, hem de takımı ona GK kazandırmaya göre kurulduğu için ana favori yaptım. Uran'ı ise her ne kadar GK için doğal favori olsa da, takımı etap çalmayı da amaçlarına eklediği için ana favori yapmadım)

Etap kazanma: Genel klasman strateji işidir, etap kazanma (çalma) ise fırsatçılık işidir. Takımlara göre etap kazanma sayıları şöyle oluştu.

Orica-GreenEdge 2 (TTT ve Michael Matthews ile dağlık etap sprinti)
Lampre-Merida 2 (Jan Polac zirve kaçışı, Diego Ulissi ile dağlık etap sprinti)
Astana 1 (Paolo Tiralongo dağ kaçışı)
Movistar 1 (Benat Intxausti zirve kaçışı)
Sky 1 (Elia Viviani sprint)
Lotto-Soudal 1 (Andre Greipel sprint)
Cannondale-Garmin 1 (Davide Formolo ile dağ kaçışı)

AG2R, BMC, Etixx-QuickStep, FDJ, IAM, Katusha, LottoNL-Jumbo, Bardiani-CSF, Androni Giacolotti, Trek, CCC, Southeast ve Giant-Alpecin takımları ilk hafta avuçlarını yaladılar. Yine de Giant-Alpecin dağların kralı mayosunu elinde tutmakla teselli bulmuştur.

Puan Klasmanı: Eskiden Giro'da çok zirve finişli etap olduğu için puan klasmanını resmen Cadel Evans gibi adamların yanlışlıkla kazandığı da olmuştu. Son sezonlarda ise artık sprinterlere gidiyor. Bu haftaki iki harbi sprint etabının birini E.Viviani, diğerini de A.Greipel aldı. İkisi de puanların zirvesinde. Yanlışlıkla puan alan adamları çıkartarak puan durumu şöyle:

1. Elia Viviani (Ita) Sky 78
2. André Greipel (Ger) Lotto Soudal 75
5. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek 47 
7. Moreno Hofland (Ned) LottoNL-Jumbo 40
9. Juan Jose Lobato (Spa) Movistar 37
11. Matteo Pelucchi (Ita) IAM 35
17. Sacha Modolo (Ita) Lampre-Merida 29
21. Alessandro Petacchi (Ita) Southeast 26
22. Luka Mezgec (Slo) Giant-Alpecin 26
43. Grega Bole (Slo) CCC 14

(Listede koyu olanlar takımı sprinte yönelik olanlar. Koyu olmayanlar takımının başka hedeflerine rağmen sprinter olanlar; onların da hepsini değil, puan olarak yukarlarda olanlarını aldım. Zira takımları duruma göre strateji değiştirip puan klasmanına oynamak isteyebilirler)

Dağların Kralı: Bu klasmanı turdan önce belirlemek zor, genelde sinsilik rol oynuyor çünkü. Henüz çok dominant biri çıkmadı, etap etap durum değişti. Son durum şöyle:

1. Simon Geschke (Ger) Giant-Alpecin 50 (Allrounder, +1:13:17)
2. Benat Intxausti (Spa) Movistar Team 39 (Allrounder, +25:03)
3. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 37 (Tırmanışçı, +10:39)
4. Carlos Betancur (Col) AG2R 33 (Tırmanışçı, +20:47)

(Bu klasmanda iddialı olmak için 3 şart var: İlki iyi tırmanışçı olmak elbette :) Diğerleri ise, takımın domestik yükünün az olması, diğer deyişle genel klasmanda iddialı olmaması, diğeri de bizzat yarışçının genel klasmanda iddialı olmayarak kaçışlarda tehdit olarak algılanmaması)

Gençler: Beyaz mayoda en büyük favori, genel klasmanın da favorisi olan Aru. Diğeri ise etap da kazanan Formolo. Sonrakiler 20 dakikadan başladığı için almadım.

1. Fabio Aru (Ita) Astana
2. Davide Formolo (Ita) Cannondale-Garmin +2:58

Kaçışçı çoktu ilk hafta. Yeni aldığım kararla her kaçışçıyı değil, ama her etabı inceleyip etkili kaçışçıları belirleyip onlardan kendimce klasman oluşturacağım. Bekleyiniz.

Haftanın etaplarının tek tek raporları aşağıdadır.



9.Etap: 215km, Dağlık Etap [Sonuçlar]

Astana takımı iki etaptır takım olarak çılgın gidiyor. Dün neredeyse Mikel Landa etabı kazanacaktı, bugün ise Paolo Tiralongo resmen kazandı. Bu arada takımın lideri gen. Aru son anda yaptığı sprintle Contador'dan 1 saniye çaldı.

Bugünkü kaçıştan etap birincisi çıktığı gibi, mavi dağların kralı mayosu da çıktı. Aşağıdaki listeden kaçmamış olan mavi mayonun önceki sahibi Intxausti dışında hepsi kaçış grubundaydı. 2. ve 1. kategori tırmanışlarda puanları toplayarak niyetlerini belli ettiler.

Simon Geschke - Giant-Alpecin 50 (1:13:17)
Benat Intxausti - Movistar 39 (25:03)
Steven Kruijswijk - LottoNL-Jumbo 37 (10:39)
Carlos Betancur - AG2R 33 (20:47)

Sonunculuk klasmanında birinci olan Manabu Ishibashi yarışın bitmesine 140km kala yarıştan çekildi. Böylece sprinter Pelluchi liderliği ele geçirmiş oldu.

8.Etap: 186km, Zirve finişi [Sonuçlar]

İlk haftanın kraliçe etabını Movistar'dan Benat Intxausti kazandı. Movistar'ı etap kovalar, Intxausti'yi de GC iyi yer edinmeye çalışır diye listelemiştik, Benat 6. etapta 10 dakika fark yiyince genel klasman hayalleri suya düşse de (birinciliğe rağmen 22 dakika farkla 39.sırada), bu, Movistar'ın etap kazanma hayalleri açısından iyi oldu. Zira kendisi kaçışta yer alamasa da, takip grubunda yer alabildi ve kaçakları yakaladıktan sonra yine GC'den düşmüş Reichbach'ı geçmek suretiyle solo birincilik kazandı.

Ayrıca, Inxausti bu galibiyetiyle en tırmanışçıya verilen mavi mayoyu da ele geçirdi. Kendisinin 39 puanı, en yakın takipçilerini 15-14 civarı puanları var. Durumunu korumak için bundan sonra dağlık etaplarda kaçacaktır.

Favorilere gelelim. Favoriler, pembe mayolu kahramanımız Contador'un ara sprintte 2 saniye kazanması dışında yine ayrışamadı. Ama Contador'a kahramanımız boşuna demedik; kendisi malum sakat sakat yarışıyor ve Pazartesi'ndeki dinlenme gününü hasretle bekliyor. Muhtemelen bundan dolayı etabın başlarında gerilerde olduğunundan peloton split olunca geride kaldı, takımı çok çalışıp yakaladı ve hatta o hızla ara sprinti önde geçip 2 bonus saniye kaptı. Etabın yokuşlu sonunda Aru ve Astana ile Porte'nin ataklarına da cevap verebildi.

Genel klasman şöyle: (Elbette buraya özgü özetiyle, italikler yine tur başında iddialı olmayanlar için)

1. A.Contador (Tinkoff-Saxo)
-- 6. R.Kreuziger +1:00 (yedek lazım, nolur nolmaz)
2. F.Aru (Astana) +0:04 (GK için çoklu atak tehditi, ki bugün Landa ile denediler)
-- 4. D.Cataldo  +0:30
-- 5. M.Landa +0:42
3. R.Porte (Sky) +0:22 (Ah bu takım zamana karşı...)
-- 11. L.Konig  +1:44
7. G.Visconti (Movistar) +1:16
-- 10. A.Amador +1:38
8. R.Uran (Etixx-QuickStep) +1:24
9. D.Caruso (BMC) +1:34
-- 12. D.Atapuma +2:09
13. D.Formolo (Cannondale-Garmin) +2:15
-- 22. R.Hesjedal +6:49
14. D.Cunego (Nippo-Vini Fantini) +2:24 (neredeyse yok takıma rağmen, etabın sonunda atak bile deneyebildi)

Sonunculuk klasmanında Giant-Alpecin'in Çinli bisikletçisi Cheng Ji 36:58 ile sonuncu üçlü arasında yer alarak (hepsi Giant-Alpecin'li bu arada) klasmanda 5.liğe kadar yükseldi. Diğer adaylarımız ise 28:17 farkla bitiren sprinterlerin de bulunduğu grupetto içinde tamamladılar.

1. M.Ishibashi (Nippo-Vini Fantini) +2:17:00
2. M.Pelluchi (IAM) +2:15:39
3. M.Coledan (Trek) +2:12:14
4. A.Saramotins (IAM) +2:05:26
5. C.Ji (Giant-Alpecin) +2:04:51

Beyaz mayoda da işler iyice belli oldu gibi. Orica-GreenEdge'den Esteban Chaves 7:46 farkla etabı 38. bitirince yarıştan koptu.

1. F.Aru (Astana)
2. D.Formolo (Cannondale-Garmin) +2:11

7.Etap: 264km, Yokuş sprint etabı [Sonuçlar]

Turun insafsızca en uzun etabı finişten az önceki tırmanışı ile tam puncheur'lere göre idi. Etabın sonunda Lampre-Merida'nın sprinter Modolo için kurduğu trenin tam aksi yönünde atak yapan aynı takımdan Diego Ulissi etabı aldı. Punch üstadı BMC'den Philippe Gilbert ise 1400 metre kala zinciri atınca etkili olamadı.

Omuzu 2 yerinden çıkan pembe mayo sahibi Alberto Contador etaba başladı ve kazasız belasız bitirdi. Sarsıntı az olsun diye lastiklerin havası inik yarıştığı rapor edildi.

Sonunculuk savaşında Trek takımından Marco Coledan uzun süre pelotonun önünde tempo yaptıktan sonra 42 km kala önden çekildi ve rakipleri Manabu Ishibashi (Nippo-Vini Fantini) ve Matteo Peluchi ile beraber 18:56 geride bitiren grubun içinde yer aldı. Ishibashi'nin liderliği sürdü.

Puan klasmanında Sky'dan Elia Viviani ara sprint kapılarında topladığı puanlarla kırmızı mayoyu Andre Greipel'in elinden geri aldı.

Bu etapla beraber takımların etap galibiyeti durumları şöyle oldu:

Orica-GreenEdge 2
Lampre-Merida 2
Sky 1
Lotto-Soudal 1
Cannondale-Garmin 1

6.Etap: 183km, Düz Etap [Sonuçlar]

Bu etabı en büyük favori olan sprinter Andre Greipel (Lotto Soudal) kazandı. Diğer sprinterler adaylarımızın hepsi de çok iyi pozisyon almışlar ki, 115. olan FDJ'den Antonio Fischer dışında hepsi ilk 15 sırayı kapattılar.

Greipel böylece yeşil mayoyu 2.etaptan beri elinde tutan Elia Viviani'den aldı.

Pembe mayoyu geçen etap eline geçiren Contador'un takımı Tinkoff-Saxo neredeyse tüm etaplarda pelotonu çeken takımdı. Bu biraz enayilik gibi gözükmekle beraber, en büyük gerekçeleri Contador'u kazadan beladan korumaktı. Gelgelelim, kaderin cilvesi olarak bugün de aksiliklerin zaman farkına neden olmayacağı son 3km'ye kadar çalıştılar, ve son 3 km'ye girince geriye çekildiler. Ama etabın son metrelerindeki büyük kazada Contador düştü ve omuzunu sakatladı. Devam edip edemeyeceği yarın belli olacak.

En büyük mücadelelerden biri de Lantern Rouge, yani sonunculuk kategorisinde yaşanıyor. Şu anda durum şöyle:

1. Manabu Isibashi (Nippo-Vini Fantini) 1:30:23
2. Matteo Pelluchi (IAM) 1:27:17
3. Marco Coledan (Trek) 1:25:37
4. Aleksej Saramotins (IAM) 1:25:03

Sonunculuk deyip geçmeyin, gruptan kopup durduğunuz için dayanıklılığınız test ediyor. Belki yavaşsınız, ama dayanıklısınız ve inatla yarışı da terk etmiyorsunuz.

2. etapta Isibashi ana gruptan koparak 24:37 farkla sonuncu oldu. Bu sırada IAM takımının sprinteri Pelluchi de dirseğinden sakatlandı ama yarışı bırakmadı, takım arkadaşı Saramotins'in yardımıyla etabı 14:03 farkla bitirdi.

3. etabı sakatlığının da etkisiyle 30 dakika farkla ve yine takım arkadaşının yardımıyla bitirebilen Pelluchi liderliğe oturdu. Bu sırada Trek'den Coledan da 30 dakika farkla bitirenlerin içinde olarak iddialı hale geldi. Isibashi sadece 22:12 geride bitirebildi.

4. etapta Pelluchi-Saramotins-Coledan üçlüsü 23:01 farkla bitirirken, Isibashi onlardan da 37 saniye geride sonunculuğu aldı. Ama hala Pelluchi liderdi.

5. etapta zirve finişi vardı ve bayağı zorluydu. Dörtlümüz yarışı 19:34 saniye farkla bitiren grupetto'da tamamladılar.

Bu sprint etabında Pelluchi'nin sakatlığı geçmiş olacak ki, Greipel'in arkasında tabı 2. bitirdi. Bunu fırsat bilen Isibashi 5:36 farkla tamamlayarak liderliği ele geçirdi.

Pelluchi-Saramotins ikilisi bu yarışa ne kadar devam ederler bilinmez, ama Isibashi ile Coledan bayağı kararlı görünüyorlar. Takip etmeye devam edeceğiz.

5. Etap: 152km, Zirve Finişi [Sonuçlar]


Acayip iki etaptan sonra bu etabı kaçış grubu kazanır, favoriler de kendini zorlamazlar diye düşünülür. Büyük ölçüde öyle de oldu, 5 kişilik kaçış grubundan kaçan Lampre-Merida'nın 22 yaşındaki tırmanışçı ve roleur'ü  Jan Polanc etabı kazandı.

Ancak en önemli gelişme pembe mayo için oldu. Contador yaptığı geç atakla baş favoriler Aru ve Porte dışındaki herkesi silkeleyerek etabı 3. bitirdi ve pembe mayoyu ele geçirdi.

Pembe mayoyu dalga geçer gibi aralarında paslaşan çakal Orica-GreenEdge takımı, bu sefer klasmanda 10 saniye farkla ikinci durumda bulunan tırmanışçı Esteban Chaves'i yeni pembe mayonun sahibi yapmak istedi, zira pembe mayonun sahibi Simon Clarke'ın zirve finişinde herhangi bir şansı yoktu. Orica GreenEdge bu etapta kendisinden beklenmeyen şekilde pelotonu son tırmanışa kadar çekti. Ama Contador atağıyla herkesi silkeyelince Chaves etabı 2:15 geride bitirdi ve Orica-GreenEdge avucunu yalamış oldu.

Bu ilk zirve finişinde ana favoriler Hesjedal dışında fazla ayrışamadı. Ama genel klasmancıların çapı da belli oldu. O yüzden bu sefer onları etap sıralarına göre yazacağım (ilk sayı etap sırası, parantez içindeki genel zaman farkı olacak)

4. Alberto Contador - Tinkoff-Saxo 1:31 (0:00)
3. Fabio Aru - Astana Pro Team 1:31 (+0:02)
5. Richie Porte - 1:31 Sky (+0:20)
9. Damiano Caruso - BMC 1:53 (+1:22)
17. Rigoberto Uran - Etixx-Quick-Step 1:59 (+1:22)
11. Damiano Cunego - Nippo - Vini Fantini 1:53 (+2:12)
29. Jurgen Van Den Broeck - Lotto Soudal 2:54 (+2:27)
33. Alexandre Geniez - FDJ 3:03 (+2:33)
18. Przemyslaw Niemiec - Lampre-Merida 2:06 (+5:10)
15. Ryder Hesjedal - Cannondale-Garmin 1:53 (+6:11)
28. Steven Kruijswijk - LottoNL-Jumbo 2:51 (+9:54)
20. Sébastien Reichenbach - IAM 2:15 (+15:04)
74. Benat Intxausti - Movistar 10:28 (18:10)
55. Sylwester Szmyd - CCC 5:46 (27:30)

İlk etaplar dağlık olduğu için mavi mayoyu heyecanla takip etmeye çalışıyordum. Gelgelelim her etap hep değişik adamlar olduğundan bişey şekillenemedi. Protesto edip bişey yazmıyorum.

Gençler için belirlenen beyaz mayoda da bir sakatlık olmazsa Fabio Aru o kadar favori ki, şu ana kadar değinmedim, muhtemelen kimse de o kadar önemsemiyor bu kategoriyi. Diğer yandan 4. etabın birincisi Formolo bu konuda iddialı olacaktır. Orica-GreenEdge de etap kovalamak dışında için yeni mayo eğlencesi olarak Esteban Chaves'i seçebilir. Hele Aru genel klasmanda birinci olursa yol da açılır. Neyse, duruma bakalım

1. F.Aru (Astana)
2. E.Chaves (Orica-GreenEdge) +0:35
3. D.Formolo (Cannondale-Garmin) +1:13


4. Etap: 150km, Dağlık Etap

Neredeyse dünkünün aynı bir etap idi. Ancak bitişe çok yakın zirve olması kaçışın kazanmasını kolaylaştırıyordu. Nitekim etabı Cannondale-Garmin'den 22 yaşındaki genç allrounder Davide Formolo kaçış grubundan yaptığı solo atakla kazandı.

Cannondale-Garmin'den Ryder Hesjedal'ı genel klasman favorilerinden biri olarak işaretlemiştik. Ancak kendisi peloton'dan da koparak 5:25 geride bitirdi.

Pembe mayo sahibi Michael Matthews etabı 20 dakika geride tamamladı, ancak takım arkadaşı Simon Clarke galibin hemen arkasındaki grupta 22 saniye geride bitirerek pembe mayoyu takım dışına çıkartmadı.

Geçen etap Tinkoff-Saxo'nun yaptığını bu sefer Astana yaparak pelotonun önünde tempo yaparak yarışı dağıttı. Öyle ki Contador bir ara tek başına kaldı, ancak kaçış grubundaki Roman Kreuziger'in yakalanmasıyla tekrar takım arkadaşlı devam edebildi.

Tam 30 kişinin kaçtığı günde dağların kralının simgeleyen mavi mayo için de mücadele vardı elbette. Dün krampla uğraşan Zardini bugün de ilk dağ kapısını önde geçti, ancak diğer iki dağ kapısını Formolo'ya kaptırdı. Kimse şu ana kadar dominant olamadı bu klasmanda:

Pavel Kochetkov - Katusha 15
Davide Formolo - Cannondale-Garmin 14   
Edoardo Zardini - Bardiani CSF 14   
Diego Ulissi - Lampre-Merida 12

Yarın turun ilk zirve finişi var. Bunun için genel klasmanı da buraya geçirmek lazım:

1. Simon Clarke - Orica-GreenEdge
4. Alberto Contador - Tinkoff-Saxo +0:17
5. Fabio Aru - Astana +0:23
10. Richie Porta - Sky +0:37
14. Rigoberto Uran - Etixx-QuickStep +1:11
17. Damiano Caruso - BMC +1:17
18. Alexandre Geniez - FDJ +1:18
20. Jurgen Van Den Broeck - Lotto-Soudal +1:21
23. Damiano Cunego - Nippo-Vini Fantini +2:07
29. Przemyslaw Niemiec - Lampre-Merida +4:52
30. Ryder Hesjedal - Cannodale-Garmin +5:12
36. Steven Kruijswijk - LottoNL-Jumbo +8:51
37. Benat Intxausti - Movistar +9:30
47. Sébastien Reichenbach - IAM +14:37
76. Sylwester Szmyd - CCC +23:32

3. Etap: 136km, Dağlık Etap

Kısa, ama oldukça zorlu etabı pembe mayo sahibi Michael Matthews sprint ile kazandı. Böyle Orica-GreenEdge 3 etaptan 2'sini kazanmış oldu. Pembe mayoya da 2 etaptır sahipler. Amaçları da ilk yokuş bitişli ilk etap olan 5. etaba kadar pembe mayolarını korumak.

Etapta tam 26 bisikletçi kaçtı. Pembe mayo sahibi Orica-GreenEdge takımı Simon Clarke ve Esteban Chaves ile kaçış grubuna katılmak suretiyle pelotonu çekme külfetinden kurtuldu. Alberto Contador'un ekibi Tinkoff-Saxon neredeyse tüm yarış boyunca pelotonu çekti ve dosta düşmana gücünü gösterdi.

BMC kaçış grubunda 3 bisikletçi ile yeraldı, bunlardan biri de Philippe Gilbert idi. Kaçış grubu yarışın sonuna doğru yakalanmasına rağmen Gilbert de sprintte yer aldı ama 3. olabildi.

Bugünkü kaçıştaki amaçlardan biri de mavi mayo idi. Bardiani CSF takımından Zardini kaçış grubuna da atak yaparak 3. kategorideki ilk kapıyı birinci geçti. İkinci kategorideki 2. kapı için kaçıştaki takım arkadaşı Chirico grubu çekmek için çok çaba sarfetti ama kramplar yüzünden devam edemedi. Bu sefer Katusha'dan Kochetkov atak yaptı, ikinci kapıyı aldı ve mavi mayonun sahibi oldu. Şu anda durum şöyle:

P.Kochetkov (Katusha) 15
D.Ulissi (Lampre-Merida) 12
E.Zardini (Bardiani CSF) 7

Genel klasman favorilerinden Pozzovivo (AG2R) ilk 2 etapta çok zaman kaybetmişti. Bu sefer inişte atak yaparken feci bir kaza geçirdi (neyse ki hayati tehlikesi yok) ve yarış dışı kaldı. Böylece genel klasmanın önemli adaylarından biri artık yok. Kalanların klasman durumu şöyle:

1. Michael Matthews (OGE) (Referans olması için koyduk)
6. Alberto Contador (TS) +0:17
9. Fabio Aru (AST) +0:23
15. Rigoberto Uran (EQ) +0:29
20. Benat Inxhausti (MOV) +0:31
22. Damiano Caruso (BMC) +0:35
26. Alexandre Geniez (FDJ) +0:36
30. Richie Porte (SKY) +0:37
36. Van Den Broeck (LS) +0:39
38. Steven Kruijswijk (LJ) +0:46
49. R.Hesjedal (CG) +1:03
51. Damiano Cunego (NVF) +1:07
56. Sébastien Reichenbach (IAM) +1:44
63. Przemyslaw Niemiec (LM) +2:18

CCC'den Slywester Szmyd ise etapta +8:35 geride kalarak genel klasman farkını +10:39'a çıkardı. O yüzden şimdilik genel klasman radarımızdan çıkarıyoruz.


2. Etap: 177km, Düz Etap

Bu etap tipik sprint etabı olması yanında, önemsiz de olsa ilk tırmanış puanlarını barındırması sebebiyle kaçış etaptan çok mavi mayo için yapılacaktı.

Her ne kadar Sky'ın ilk önceliği genel klasmanda Richie Porte için olacaksa da, takım o kadar güçlü ki, bugün sprinter Elia Viviani'ye de etap kazandırmayı başardılar. İlk olarak, sprint adaylarının yarış sonu pozisyonlarını verelim. Bu pozisyonlar takımlarının ne kadar iyi çalıştığının da belirtisi olacaktır.

1. E.Viviani (SKY)
2. M.Hofland (LJ)
3. A.Greipel (LS)
4. L.Mezgec (GA)
5. A.Petacchi (SOU)
6. G.Nizzolo (TRE)
7. M.Matthews (OGE)
8. D.Appollonio (AG)
9.D.Colli (NVF)
10. P.Tiralongo (AST)
11. G.Bole (CCC)
15. A.Porsev (KAT)
40. N.Ruffoni (BC)

91. S.Modolo (LM) +0:35
114. M.A.Fischer (FDJ) +1:09
133. R.Wagner (LJ) +3:51
172. J.J.Lobato (MOV) +4:43
194. M.Peluchi (IAM) +14:03

(Koyular takımı sprint için olanlar, italikler hiç sprint için listelenmemiş ama ilk 10'a girmiş olanlardır)

Kaçış grubu aşağıdaki gibi oluştu (Max. 9 dakikaya çıktı fark)

M.Frapporti (AG)
L.Owsian (CCC) (2 tırmanış puanı)
G.Berlato (NVF) (1 tırmanış puanı)
E.Zhupa (SOU)
B.J.Lindeman (LJ) (3 tırmanış puanı)

Yakalama için tırmanışa kadar Orica GreenEdge, sonra 10 km Tinkoff-Saxo sonra da Trek ile Giant uğraştı.

Oluşan kazalar sonunda Astana son 3km'ye kadar pelotonun temposunu arttırdı ve o yüzden bir çok kopmalar oldu. Bu aşağıdaki genel klasman adaylarına da yansıdı:

S.Reichenbach (IAM) +1:09 (1:34)
S.Szmyd (CCC) +1:09 (1:54)
D.Pozzovivo (AGR) +1:09 (1:57)
P.Niemiec (LM) +1:09 (2:08)


Notlar:
  • Orica GreenEdge'den Michael Matthews 7. sırada bitirince pembe mayoyu takım arkadaşı Simon Gerrans'dan devraldı.

1. Etap: 17.6km, Takım Zamana Karşı

Bu etabı herkesin tahmin ettiği gibi Orica-GreenEdge takımı kazandı. Onun dışında, takım zamana karşının genel klasman açısından gıcık tarafı bazı adayları dakika 1 gol 1 dezavantajla tura başlatması oluyor. O açıdan GK adaylarının ne kadar geride kaldığına bakalım:

A.Contador (TS) 0:07
F.Aru (AST) 0:13
R.Uran (EQS) 0:19
S.Reichenbach (IAM) 0:25
D.Caruso (BMC) 0:25
A.Geniez (FDJ) 0:26
R.Porte (SKY) 0:27
J.Broeck (LS) 0:29
S.Kruijswijk (LJ) 0:36
S.Szmyd (CCC) 0:45
D.Pozzovivo (AGR) 0:48
R.Hesjedal (CG) 0:53
D.Cunego (NVF) 0:57
P.Niemiec (LM) 0:59

Koyu olanlar takımları genel klasmana göre ayarlanmış olanlardır. Ayrıca birinci Contador'u 0:00 sayarak herkesin derecesini 7 saniye indirebilirsiniz.

Takımların dereceleri ve kaç elemanlarının toplu bitirdiği sayıları da aşağıdaki gibi:

Orica GreenEdge 19:26 (6)
Tinkoff-Saxo +0:07 (6)
Astana +0:13 (9)
Etixx-QuickStep +0:19 (6)
Movistar +0:21 (8)
IAM +0:25 (5)
BMC +0:25 (9)
FDJ +0:26 (6)
Sky +0:27 (8)
Katusha +0:27 (6)
Trek +0:29 (5)
Lotto Soudal +0:29 (5)
LottoNL-Jumbo +0:36 (7) (G.Bennett yarışa başlayamadığından 8 kişiydiler)
Bardiani CSF +0:37 (8)
CCC +0:45 (7)
AG2R +0:48 (7)
Team Giant-Alpecin +0:49 (6)
Southeast +0:52 (7)
Cannondale-Garmin +0:53 (7)
Nippo-Vini Fantini +0:57 (7)
Lampre-Merida +0:59 (6)
Androni-Giocattoli +1:03 (7)

Notlar:
  • Tinkoff-Saxo zaman ölçüm noktasında Orica-GreenEdge'i tehdit etmesine rağmen, sonra tempolarını kaybettiler, hatta bir ara Contador'u bile geride bıraktılar. Yine de 7 saniye farkla ikinci olmayı bildiler.
  • LottoNL-Jumbo bisikletçisi George Bennett sağlık sorunları yüzünden (düşük kortizol seviyesi) tura başlayamadı.

3 yorum:

  1. Teşekkürler ve elinize sağlık Sarper Bey. Sonunda kaçırdıklarımı takip edebileceğim bir yer bulabildim. Merak ettiği Ivan Basso'ya ne oldu da bu kadar geride kaldı?

    YanıtlaSil
  2. Bu "blog postu" ile Sarper abinin ilgisi yoktur efendim, tüm günahıyla benimdir :)

    Ivan Basso Contador'un domestiği olduğu için genel klasmanda geride kalması normaldir. Kendisi özellikle 3. etapta Tinkoff-Saxo adına pelotonu dağlarda çekerek gayet önemli rol oynamıştır, daha da önemli roller alacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Voppss. Sarper bey'in attığı tiviti neremden okuduysam, retweet değil de sanki direk o yazmış zannetmişim. Emeğe saygı, eline sağlık:). Yani geçen seneye kadar takım lideri olan adamın ilk dağ domestikliği bu kadar çabuk geride kalarak yapmış olması garibime gitti. Yani dünkü etapta Aru'nun yanındaki domestikten insan utanır:)...Neyse ilk günden beri sebepsiz yere uyuz olduğum Contador'da giymiş mayoyu. Eh bana da izlemek için bir sebep. Porte ya da Aru sonuna kadar götürseler bari.

      Sil