25 Ekim 2016 Salı

Cubs vs Cleveland Indians - Bilimsel World Series Analizi

Önceki yazım kadük oldu ve Cubs 1945'den sonra ilk defa finale çıktı. Rakibi Cleveland Indians. Chicago ile Cleveland spor bahtsızlığı açısından birbirine benzer: Indians da 1948'den beri şampiyon olamıyor. Hatta majör sporlarda Cleveland şehrinin 1969'dan beri şampiyonluğu yok iken, geçen sezon Lebron'lu Cavaliers NBA'de bunu kırdı. Chicago da benzer bir şampiyonsuzluk zincirini 90'larda Jordan ile kırmıştı, sonrasında 2005'de Chicago White Sox ve buz hokeyi takımı Blackhawks birkaç kere şehre şampiyonluk getirdi. Cubs ise malumunuz...

Eski Cub Bill Buckner'ın kritik anda topu bacaklarının arasından kaçırması bir Red Sox şampiyonluğuna malolmuştu

Şimdi bilimsel analizimize geçebiliriz. Cubs uzun süredir şampiyon olamadığı gibi, Ex-Cubs Factor denilen istatistiksel gerçeklik (öyle şey mi olur lan?) ile 1945'den beri World Series'e çıkan diğer takımları da etkilemektedir. Şöyle ki, kadrosunda 3 veya daha fazla eski-Cub bulunduran takımlar finalde kaybetmektedirler. Şu güne kadar World Series'e çıkıp ex-cubs faktörden etkilenen 23 takımdan sadece 3 tanesi şampiyonluğa ulaşabilmiştir. (linkini verdiğim wikipedia makalesinde birçok örnek var)

Cleveland'ın tüm kadrosunu dikkatle inceledim. Eski Cub olarak sadece Marlon Byrd var, o da zaten PED kullanımından dolayı 162 maç ceza almış vaziyette, yani bu sezon takımda hiç yoktu. Onun dışında bir tane bile Ex-Cubs yok.

Cubs kadrosundaki herkesin Ex-Cubs mı sayılacağı, yoksa hepsi şu anda halihazırda Cubs'da oynadığı için "Ex" lafının saçma mı olacağı tartışmaya açık. Araştırmanın yapıldığı tarihten sonra Cubs'ı herhangi bir World Series'de göremediğimiz için istatistiki birşey de denemiyor.

Yine de böyle hurafelere inanmamak gerekir. Bu World Series'de Ex-Cubs'dan daha çok, Ex-Bos faktörüne bakmak lazım. Buna göre Indians'ın meneceri Terry Francona ve oyuncular Andrew Miller, Michael Martinez, Mike Napoli ve Coco Crisp (4) eski Boston Red Sox'lu. Chicago'da ise John Lackey, Jon Lester, David Ross (aadammmm) (3) ve bütün yönetim mahallesi Boston kökenlidir. (Red Sox'un bizzat kendisi de 1918-2004 arası şampiyon olamamıştır)

Bu verilerin ışığında, Ex-Bos faktörü berabere iken, Ex-Cubs faktöründen etkilenmemesi gözönüne alınarak Indians bir adım öndedir demek doğru olacaktır.

3 yorum: