6 Temmuz 2017 Perşembe

Fransa Turu 2017 - 5.Etap Ardından Manzara-i Umumiye

Bu sene çok sevgili Fransa bisiklet turumuz için öngörme yazısı yazamadık. Öncelikle bunun için özür dileriz. Ama genel klasman açısından ilk önemli etap olan 5. etap ardından, hele de önümüzdeki 2 etap düz iken fırsat bu fırsat diyerek birşeyler karalayabilirim sanırım.

Şu ana kadar belki en önemli haberler mühim sporcuların yarışı bırakması oldu. Zamana karşı etabında Movistar'ın ruhani lideri Alejandro Valverde feci bir kaza yaparak hem turu hem de sezonu noktalamak zorunda kaldı. Kısa sezonu içerisinde 2 önemli klasik yarışı, 4 etap yarışı genel klasmanı, 5 de etap kazanarak sezonun şimdiden en kazanan bisikletçisi olmayı garantilediği söylenebilir.


Zamana karşıda Bahrain-Merida'nın kaptanı Ion Izagirre de yarış dışı kalırken, uzun ve dümdüz 4.etabın %99'unda sıkıntıdan patlarken son metrelerde Peter Sagan'ın dirsek çıkararak Mark Cavendish'i düşürmesi sonucu ikisi de yarış dışı kaldı: Eski bir gazete klişesiyle Cavendish mezara, Sagan hapse (Sagan diskalifiye edildi; Sagan'a verilen cezayı haklı bularak tüm dünyayı karşıma alıyorum).


Genel Klasman

Genel klasmanı temel olarak iki faktör belirler: Yokuşlar ve zamana karşılar. İlk 5 etapta her ikisinden de birer kere deneyleme imkanı bulduk.

Bu sene turda zamana karşı etapları ilk ve sondan birinci (ki Paris etabının sembolik olduğunu düşünürsek, aslında son) günlere konulmuş. Mesafe olarak kısalar, ama turun sonuna az zaman farkıyla girilirse son Cumartesi kan çıkar.

İlk zamana karşıda Sky'dan Chris Froome en yakın rakibi BMC'den Richie Porte'a 14 km'de 35 saniye fark atarak iyi gözüktü.  Yani zamana karşıyı Froome'a yazabiliriz.

İlk yokuş olan 5.etabı sakatlığı sebebiyle Giro'ya katılamayan Fabio Aru (Astana) kazandı. Üstüne "Froome'a atak yapmaktan korkmuyorum" dedi.

Son yokuşta Sky takımı alışılageldiği üzere tam kadro oradaydı. Froome daha önce zamana karşıda elde ettiği avantajı da kullanarak kontrollü şekilde etabı üçüncü bitirdi ve sarı mayoyu üzerine geçirdi.

Richie Porte'un takımı BMC sarı mayo Sky'dan Geraint Thomas'da olmasına rağmen nedense tüm etap pelotonu çekti, ama son yokuşta Porte'u yalnız bıraktı. Çoğu kişi tarafından tur öncesi favori gösterilen Porte etkisiz bir atak denedi ve etabı Froome'un arkasında aynı zamanda bitirdi. BMC'nin, Cadel Evans'ın kazandığı yıl da dahil olmak üzere her seferinde kritik anlarda kaptanını yalnız bırakabilmeyi nasıl başardığını anlamakta zorlanıyorum.

Benim genel klasman favorilerim sırasıyla Froome, Porte ve Aru. Ama Froome takım farkıyla diğer ikisinden daha fazla öne çıkıyor. Genel klasman durumuna bakalım:

1. Froome - Sky
3. Aru - Astana +14
4. Dan Martin - QuickStep Floors +25
5. Porte - BMC +39
6. Yates - Orica-Scott +43
7. Bardet - AG2R +47
8. Contador - Trek-Segafredo +52
9. Quintana - Movistar +54
10. Majka - Bora-Hansgrohe +1:01
11. Uran - Cannondale +1:01
13. Meintjes - UAE +1:24


Puan Klasmanı

Puan klasmanına 5 sezondur el koymuş olan Peter Sagan diskalifiye olunca yeşil mayo çekişmesi ayrı bir heyecan kazandı.

1. Demare - FDJ 127 *
2. Kittel - QuickStep Floors 87 *
3. Matthews - Sunweb 73
4. Greipel - Lotto Soudal 63
5. Kristoff - Katusha-Alpecin 48
8. Colbrelli - Bahrain Merida 40
13. Bouhanni - Cofidis 28

Pür sprint olarak şimdilik Kittel iyi gözükürken, Sagan-Cav çarpışmalı etabı ise Demare kazandı.


Kalan 16 etaptan tam 8 tanesi sprint ile bitebilme potansiyeline sahip, o yüzden bu klasmanın heyecan ihtimali henüz çok açık. Ayrıca 5 etapta da ara sprint kapısı henüz "autobus" oluşmadan ulaşılabilecek yerlerde.

1 yorum:

  1. Merhaba BMC takimi dunku etapta neden baştan sona tum pelotonu çekti anlamak mümkün değil eğer amaç sky 'ı yormak ise bu daha da vahim bir hata, sonuçta yorulan ve arkada kalan Porte oldu, çok anlamsız bir taktikti ama yarış öncesi ne konuştuklarını çok merak ettim

    YanıtlaSil