5 Eylül 2017 Salı

Vuelta 2017 Zamana Karşı Etabı

Yol bisikleti yarışlarında zamana karşı etapları %95 sıkıcı, %5 de aşırı heyecanlıdır. Arası yoktur. Yazıda bugünkü zamana karşı etabından heyecan çıkartmaya çalışacağız.

Tasarım açısından zamana karşının son haftanın ilk günü olması iyi bir seçim olmuş. Genelde turun son veya sondan bir önceki etabı seçilince favori için tüm dağlık etaplarda rakiplerini marke etmek elzem ve de öyle yapmamak enayilik olur. Diğerleri için ise atak yapmak elzem ama tahmin edilebilirliği açısından enayiliktir. Sonuçta dağlarda heyecan yaratacak adamlar kurbanlık koyun gibi o son zamana karşıyı bekleyip çaktırmadan rakiplerinin düşmesini veya hastalanmasını umarlar.

Bu sefer zamana karşıdan sonra daha belirleyici dağlık etaplar olacak, dolayısıyla telafi etme fırsatı olacak. Elbette üst paragrafta tanımladığımız zamana karşıcının markesi durumu yine olacaktır. Ama en azından son dağlık etapları kurbanlık koyun gibi ikircikli davranmak yerine yaralı bir aslan gibi saldırarak geçirirler. Yani, umarım öyle olur.

Dev Sky takımının dev adamı Chris Froome büyük favori. Dağlarda şu ana kadar devrilmedi, zamana karşı disiplininde ise bir fenomen. Bilmemkaç sene sonra Fransa bisiklet turu ile beraber bir başka büyük turu kazananan adam olarak tarihe bir kez daha geçmeye de çok yakın.
Chris Froome

Kötü senaryo Froome'un bu zamana karşıda rakiplerine iyice fark atarak son etapları anlamsız hale getirmesi. Diğer yandan genel klasmanda ilk 4 içinde Fransa bisiklet turuna katılmış olan tek adam ve belki de bu zamana karşıda patlayabilir. Patlama derken, diğerlerine benzer bir zaman yapması bile patlama sayılacak ve heyecan devam edecektir.


İlk 4'deki adamların zaman farklarını hatırlayalım:

1. Froome
2. Nibali +1:01
3. Zakarin +2:08 (+1:07)
4. Kelderman +2:11 (+0:03)

Froome dışındaki 3 kişi de zamana karşıda fena değiller. Tour de Romandie'deki zamana karşıyı Froome 9ncu, Zakarin 10ncu ve Kelderman 11nci bitirdi. Nibali ise Giro'daki zamana karşılarda 6. ve 13. oldu. Yani kendilerinden mucize beklenebilir ve aralarındaki sıralama da değişebilir.


Beşinci durumdaki Esteban Chaves ise Fransa turunda zamana karşıyı 158. bitirdi ve mucize olmazsa bu zamana karşı onun için bir kabus olacak. Hemen arkasındaki 2 etap galibi Miguel Angel Lopez'in zamana karşılarına baktığımızda 2016 İsviçre turuna kadar gitmek gerekiyor ve orada da ikinci olmuş. Eğer kaçışlar kendisini aşırı yormadıysa kendisinden birşeyler bekleyebiliriz.

Contador da büyük şampiyon olarak zamana karşıda iyidir. Ancak +3:59 geride 9. sırada. Şampiyonluk için olmasa bile önündeki Chaves, Woods gibi zaman karşı özürlüler ile büyük ihtimalle Aru'yu da geçerek 5nciliğe oturacağını tahmin ediyorum.

Büyük turlarda ilk 10 da önemlidir. Ama zaman farkları sebebiyle zaman karşı sonucunda ilk 10'a yeni adamın girmeyeceğini düşünüyorum.

5. Chaves +2:39 (+0:28)
6. Lopez +2:51 (+0:12)
7. Aru +3:24 (+0:33)
8. Woods +3:26 (+0:02)
9. Contador +3:59 (+0:33)
10. Poels +5:22 (+1:23)
11. De La Cruz +7:47 (+2:25)
12. Kruijswijk +8:08 (+0:25)
13. Van Garderen +8:16 (+0:08)
14. Meintjes +9:02 (+0:46)


Bunlar dışında BMC'den Rohan Dennis ile QuickStep'den Yves Lampaert, Bob Jungels, FDJ'den Tobias Ludviggson gibi adamlar bu etabı kazanmak için favori ama genel izleme anlamında pek sallanmayacak adamlar olacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder