6 Temmuz 2021 Salı

Tour de France 2021 - İlk Dinlenme Günü - Takım Amaçları

Tur öncesinde yazı yazacak vakit bulamamıştım. Zeus beni korumuş, zira yazabilseydim hepsi an itibariyle kadük olacaktı. Acayip kazalar ve insanüstü performanslarla geçen ilk hafta sonunda en büyük favorilerden Primoz Roglic yarışı bıraktı, Geraint Thomas 39 dakika geride ve yarışı bıraksam mı bırakmasam mı ikileminde, Richard Carapaz ise 5 dakika 33 saniye geride. Lider ise geçen senenin şampiyonu Tadej Pogacar. Turun en iyi sprinteri Caleb Ewan kaza sonucu yarış dışı kalırken, katıldığına şükrettiğimiz Mark Cavendish 2 etap birden kazandı.

UAE - Team Emirates (1 etap, Sarı Mayo)

Geçen senenin şampiyonu Tadej Pogacar bu sezon ilk önce 5nci etapta 80 kiloluk bir zamana karşıcı gibi Stefan Küng'e toz yutturdu, sonra da 60 kiloluk bir dağ keçisi gibi önce Alp'lerin başladığı 8nci etapta başlıca rakiplerine 3 dakika, 9ncu etapta da 30 saniye fark atarak sarı mayoyu ele geçirdi ve herkesi umutsuzluğa sevketti.

Primoz Roglic'den baş rakibi Richard Carapaz'a Lancevari bakış...

22 yaşındaki Pogacar artık iyice anlamsız hale gelen ve 25 altı bisikletçilere verilen beyaz mayonun da sahibi. 

Pek ihtiyaç yokmuş gibi gözüken domestikler Formolo, Majka, McNulty, Rui Costa ve Hirschi belki bundan sonra şımarıp kendileri etap kazandırıcı kaçışlara gidebilirler. 

AG2R Citroen Team (1 etap)

9ncu etapta kaçışta yer alan 25 yaşındaki Ben O'Connor uzun süre sanal sarı mayoyu elinde tuttu, lakin önce INEOS'un takım halinde temposu ve bundan zerre etkilenmeyip Carapaz'ı dökecek atağı gerçekleştiren Pogacar tarafından tekrar elinden alındı. Yine de güzel bir etap kazandı ve 2:01 fark ile Pogacar'a yaklaşabilen tek bisikletçi konumuna yerleşti. Üçüncü sıradaki Rigoberto Uran'ın 3 dakika önünde ve eforunu tam dinlenme öncesine denk getirerek sonraki etaplarda pozisyonunu koruma imkanına da kavuştu.

Avustralyalı Ben O'Conner turdan önce yazdığı blog yazısı  ile hedeflerini ilan etmişti:

So what am I hoping to get out of this Tour de France?

Objective number one: get to Paris. I definitely want to finish the race. To be honest, I have no real doubt I can do that, from a physical perspective. It’s just avoiding disaster, and if disaster does strike, continuing to do your best. 

Objective number two: give this GC thing a go. I think I’m strong enough to do it. I know I’m not Geraint Thomas or Primož Roglič, I’m not trying to win the Tour de France, but I can be up there or thereabouts. I’m not getting too hung about it, and I’m certainly not putting any numbers on anything, but I want to do the best overall I can.

There is a plan C: stages. There are always stages. If something goes wrong in the first week, there are still two weeks left, and I know I have the form to win from breakaways in the mountains.

Şimdilik hedeflerinden sapma olmadığını söyleyebiliriz.

Takıma baktığımızda genel hedefin etap kazanmak olduğunu görüyoruz. Zaten takımın 1 numarası Benoit Cosnefroy, O'Connor ise 5 numara. Daha takımda etaba gitmesi beklenen Greg Van Avermaet ile Oliver Naesen var. Tırmanışlarda yardım edebilecek süper domestik adayı Nans Peters yarış dışı. Diğer tırmanışçılar Dorian Godon ile Aurelien Paret-Peintre. Düz için ise Micheal Schar mevcut. 

Bir parantez Fransız Paret-Peintre'ye açalım. Genel klasmanda sadece 11:54 geride, yani ilk 10 umudu  var. Bundan sonra kendine mi çalışır, süper domestiklik mi yapar, göreceğiz.

Ben O'Connor 9ncu etabı kazanırken

INEOS

Carapaz-Thomas-Porte-Hart gibi tam 4 takım lideri adayı ile tura gelen INEOS, Thomas ve Porte'un geçirdiği kazalar ve Hart'ın geride kalması sebebi ile tek lider olarak Richard Carapaz'a kaldı. Ancak Carapaz iki Alp etabında da Pogacar'a cevap veremedi. Bu aşamada 5:18 farkla 3ncü Uran ile 11nci arasında sadece 3 dakika fark olduğunu, podyum ve ilk 10 mücadelesinin hala aktif olduğunu belirtelim. Carapaz bu "podyumcu güruh" içinde 5:33 ile 5nci durumda yer alıyor.

9ncu etabın sonlarına doğru INEOS bir ara takım halinde öne gelip ciddi tempo yaptı ve Pogacar'ı izole etti. Ancak domestikler bitip de Carapaz ile başbaşa kaldığında Pogacar yürüdü gitti ve 30 saniye fark atarak yaraya bir fiske vurmuş oldu. INEOS'un takımca atağı sonradan bakınca aptalca gibi gözükse de, yine de ellerinden geleni yaptıklarını düşünüyorum. 

3ncü etapta ciddi sakatlık geçiren, hala bunun etkilerini yaşayan ve büyük zaman kayıplarıyla iddiası kalmayan Geraint Thomas ise tura devam ettiğini açıkladı. 

Thomas'ın çıkan omzunu olay yerinde takan çıkıkçı doktor

Jumbo-Visma (6 kişi kaldı)

Geçen sene son ITT etabında şampiyonluğu kaybeden Primoz Roglic kötü bir kaza geçirdi. Mumya gibi sarılıp devam etti ama 9ncu etapta turu terketmek zorunda kaldı.

Genç yetenek Jonas Vingegaard takımın tek genel klasman ümidi ve +5:32 ile podyum arayan güruhun içinde. Kaçışlı, sprintli etaplarda Wout Van Aert, dağlık etaplarda Sepp Kuss ile takımın etap kovalayacağını varsayabiliriz.

"Mumya" Primoz Roglic

Deceuninck-QuickStep (3 etap kazandı, Yeşil mayo)

Takım sahibi Lefevre ile ünlü sprinter Sam Bennett arasında yaşanan tatsızlıklar sonucu sürpriz bir şekilde Mark Cavendish tura getirildi. 36 yaşındaki şampiyon sprinter senelerdir tura gelemiyordu ve esasen kimse kendisinden birşey beklemiyordu. Ama o, bir değil, iki etap birden kazandı ve hepimiz ağladık. Geri dönen bir ihtiyarı kim sevmez ki?

Mark Cavendish eski günlerdeki gibi

Cavendish yeşil mayoda da birinci durumda ve hatta 8nci etapta kaçışa girerek ara sprint kapısından 20 tam puanı kaparak bu ünvan için hayli istekli olduğunu da gösterdi.

Fransızların gururu Julian Alaphilippe kendisine ayrılan ilk 2 etaptan birincisini kazanarak sarı mayoyu sırtına geçirdi, ancak ikinciyi belalısı Mathieu Van Der Poel'a kaptırarak sarı mayoyu bıraktı. Genel klasmanda da 47 dakika fark yemek suretiyle vahşi bir fransız fantazisi olan "Genel Klasmancı JuJu"'yu önümüzdeki senelere devretti.

Bahrain Victorious (2 etap kazandı)

İsmine "Muzaffer" eklendikten sonra bol bol yarış kazanmaya başlayan takım Matej Mohoric ve Dylan Teuns ile iki etap kazandı. Pello Bilbao ise +8:38 ile 11nci olarak genel klasmandaki podyumcu tayfanın sonuncusu ama hala umutlusu olarak durmakta. 

Tecrübeli Wout Poels ise 39 puan ile puantiye mayoda üçüncü sırada. Alplerde uzun süre favorilerle kalabildiğini gördüğümüz Sonny Colbrelli ise üçüncü olduğu yeşil mayo klasmanında ara sprintlerden çıkaracağı ekstra puanlarla zirveye oynayabilir.

Alpecin-Fenix (2 etap kazandı)

Tim Merlier Giro'dan sonra Fransa bisiklet turunda da etap kazandı. Dar yollar sebebiyle hayli kaotik geçen etabın bir de sonunda büyük favori Caleb Ewan'ın Peter Sagan ile çarpışarak yaptığı kaza elbette işini kolaylaştırdı. 

Bu başarıya rağmen takım sonraki etaplar için sprint liderliğini Jasper Philipsen'e devretti. Merlier'in kazandığı etapta 2nci olan Philipsen Cavendish'in kazandığı etaplarda bir 2ncilik, bir de 3ncülük aldı. 9ncu etabı bitiremeyen Merlier de yarış dışı kalınca Jasper Philipsen takımın tek sprinteri ve umudu olarak kaldı. İstikrarlı sonuçlarıyla yeşil mayoda 4ncü durumda ve belki o klasmanda zorlamaya devam edebilir.

3 kuşaktan bisikletçi ailenin mensubu ve takımın yıldızı Mathieu Van Der Poel ikinci etabı kazanarak sarı mayoyu üstüne geçirdi. Yakın zamanda vefat etmiş olan ve 300 etapta yarışmasına rağmen bir kere bile sarı mayo giyme fırsatı bulamayan büyükbabasını anarak kendisini ve herkesi ağlattı. 

MvDP büyükbabası hakkında konuşmaya çalışırken

Alplere kadar sarı mayoyu giymeyi başaran MvDP olimpiyatlara hazırlanmak için 9ncu etaba başlamamak suretiyle turu terketti. .

EF Education-Nippo

Rigoberto Uran sessiz sedasız genel klasmanda üçüncülüğe yerleşti. Podyumcu güruhun lideri durumunda, dolayısıyla kendisi ve takımı bunu kaybetmemek için mücadele edecektir.

Arkea-Samsic (Puantiye mayo)

Bisikletseverlerimizi yıllarca kahretmiş olan Nairo Quintana önce ustaca 24 dakika fark depolayarak kaçış vizesini aldı, ardından dağ puanlarını toplayarak puantiye mayoyu üzerine geçirdi. Dağcıların kralı mayosunu sonuna kadar kovalayacağını da beyan eden Quintana, belki arada bir etap da kazanabilir.

2013'de Quintana puantiyeli mayoyu Paris'de giyerken

Bora-Hansgrohe

Peter Sagan belki de en silik turunu geçiriyor. Üçüncü etapta Caleb Ewan ile beraber kazaya karıştı. Ancak diğer sprint etaplarında iki beşinciliği var. Puan sıralamasında hayli geride.

Wilco Kelderman 5:58 ile 7nci olarak podyumcu güruha dahil. 

Lotto-Soudal

Bence şu an dünyanın en iki iki sprinterınden biri olan Caleb Ewan (diğeri Sam Bennett) üçüncü etapta elim bir kaza geçirdi ve tura veda etti. 

Kaçış ustası Thomas De Gendt tarafından veliahtı ilan edilen Brent Van Moer, 4ncü etabı tek başına kazanmak üzereyken son metrelerde pelotonun kahredici gücüne yenik düştü. Gerçi o etabı Cavendish kazandığı için kendisine yönelttiğimiz gözyaşlarını 1-2 saniye sonra Cav'a yönlendirdik. Ama olsun, veliaht bundan sonra da bol bol deneyecektir.

Soldaki Moer peloton tarafından yakalanmak üzere


Israel Startup Nation

Chris Froome sürpriz bir kararla tura katıldı ama son zamanlarda hep olduğu gibi bir varlık gösteremedi. Dan Martin ile Michael Woods ise kendilerine kaçış vizesi verecek farkları sırasıyla 46 dakika ve 1 saat olarak elde ettiler. Woods ayrıca puantiye mayoda da Quintana'nın en büyük rakibi durumunda.

Movistar

Takımın GC favorisi Miguel Angel Lopez de ilk etaplarda düşenler arasındaydı, toparlanamadı ve 54 dakika fark yiyerek kaçış vizesine hak kazandı.

Yedek kaptan Enric Mas ise 5:47 ile 6ncı durumda ve podyumcu güruha dahil. Bakalım herhangi bir "the least expected day" olacak mı?

Alejandro Valverde de kadroda.

1 yorum: