26 Mayıs 2021 Çarşamba

2021 Giro - 2. Dinlenme - Siyah Mayo Klasmanı

İtalya bisiklet turunda son haftaya girmiş bulunuyoruz. Kaldı 5 etap ve bu yazıyı okuyacak kadar spora meraklıysanız genel klasmanın artık "Egan Bernal's to lose" olduğunu biliyorsunuz. Bu yazıda önce gençlere ait olan beyaz mayo ile biraz dalga geçip, ardından Sagan ve Bernal'in nasıl yenilecekleri üzerine kafa yoracağım. En son da takımların kalan 5 etaptaki amaçlarına bakacağım.

Siyah Mayo

Büyük turlarda 25 yaş ve altı bisikletçiler için "beyaz mayo" klasmanı vardır. Ancak son yıllarda bu klasman neredeyse genel klasmanla aynı olduğu için fazla bir anlamı kalmadı. Ben de 30 yaş ve üstü bisikletçiler için siyah mayo klasmanı uydurdum. O klasmanda durum şöyle:

1. Damiano CARUSO 
2. Romain BARDET +2:38
3. Dan MARTIN +12:46
4. George BENNETT +15:46
5. Vincenzo NIBALI +19:26

Gerçek genel klasmanda Caruso 2nci, Bardet ise 7nci sırada. Geri kalan herkes ilk 10'un dışında. Beyaz mayo klasmanında gerçek mücadelenin olabildiği yıllarda bazen takımlar kendi genci için taktikler uygulayabiliyorlardı ve izleme zevkine bir boyut daha ekleniyordu. Artık bu yok maalesef.

Geçmişe şöyle bir göz attığımızda 2016'da gençler klasmanını birinci bitiren Bob Jungels genel klasmanda +8:31 ile 6ncı olmuş, ardındaki Sergio Henao +38:09 ile 17nci. Şampiyon Nibali ise 30 yaşında. 10 sene geriye gidip o zaman 28 yaşındaki Alberto Contador'un şampiyon olduğu 2011'e bakarsak beyaz mayo sahibi Roman Kreuziger +5:18 ile 5nci, ardındaki Steven Kruiswijk ise +7:41 ile 8nci. Üçüncü Stetina ise +43:59 geride. Yani gençler sırasını bekliyormuş gerçekten de. Herhalde UCI bu mücadeleyi tekrar anlamlı hale getirmek için yaş kriterini değiştirecektir diye umuyoruz.

Puan Şampiyonluğu

Bu klasmanda son durum şöyle:

1. Peter SAGAN 135 (Bora-Hansgrohe)
2. David CIMOLAI +22 (113) (Israel Startup Nation)
3. Fernando GAVIRIA +25 (110) (UAE-Team Emirates)

Gaviria'yı listeye aldım ama izninizle kendisini elemek istiyorum. Zira sprinterlerin puan alabileceği 3 etaptan ikisi yokuşlarla başedebilmeyi gerektiriyor ve Sagan ile Cimolai bu bağlamda öne çıkıyor.

Yarınki 17nci etabın sonunda testere dişi gibi iki birinci kategori yokuş var. Ancak ara puan kapısına sadece bir 3ncü kategori yokuşu geçerek ulaşılabiliyor. Böyle etapların kaçışına girmek oldukça sert bir  mücadele gerektiriyor. Cimolai bu mücadeleye girmeli. Kapıdaki puanlar 12-8 diye gidiyor. Sagan'ın bu kaçışa muhakkak gireceğini varsaymalıyız; Cimolai ancak daha hızlı olarak 22 puanlık farkı 18'e indirebilir.

17. Etap Profili

18. etapta her türlü sprinter ara puan kapısına ulaşabilir. Burada puanlar 20-12 diye gidiyor. Etabın sonunda 50-35 diye giden bir puan skalası var; lakin testere dişli bittiğinden bir puncheur'ün alması daha olası. Yine de atağa girilip belki 50 olmasa bile alt puanlar için mücadele edilebilir.

18. Etap Profili

19ncu etapta puan kapısı için birinci kategori yokuşu önlerde geçebilmek gerekiyor, o yüzden oradan bişey çıkarmak sprinterler için imkansıza yakın. Eğer puan farkı çok azaldıysa 20nci etapta müthiş heyecan yaşanabilir, çünkü kapı 17nci kilometrede. Çok azaldıysa dedim, çünkü ancak 12-8 skalasından puan vadediyor. Finiş içinse 3 adet birinci kategori yokuşu çıkmak lazım, dolayısıyla kimseye buradan puan olmayacak.

Peter Sagan'ın takımı Bora-Hansgrohe yarışa 7 kişi devam ediyor ve hepsi genel klasmanda 1 saatten fazla geride. O yüzden bu mücadeleye konsantre olabilirler. Cimolai'nin takımı Israel Startup Nation ise sadece 5 kişiyle devam ediyor ve biri de genel klasmanda 16 dakika geride olup ilk 10 iddiası devam eden Dan Martin. Yani takım olarak Sagan avantajlı. 

Genel Klasman

Geride kalan 16 etap boyunca her kritik noktada Egan Bernal diğerlerine göre ne kadar üstün olduğunu gösterdi. Aslında 2 sezondur devam eden sakatlıkları sebebiyle bu tur öncesi favori bile gösterilmiyordu. Gücü tartışmasız Ineos'un bir numarası gözükmesine rağmen tık dediği anda Sivakov'un aportta beklediğini herkes -ister istemez- düşünüyordu. Ancak tam tersi oldu; Sivakov turu erkenden bırakmak zorunda kaldı ve Bernal dominant bir şekilde kazandığı 16ncı etabın son metrelerinde rakiplerine göre kazanacağı saniyeler optimize etmek için bastırmak yerine pembe mayosunu göstermek üzere yağmurluğunu çıkarmakla meşguldu.



Tabii ki yazımızın konusu Bernal nasıl yenilir olduğundan biraz da şu ana kadar onu yenebilecek gibi gözüken tek kişi olan Damiano Caruso'ya konsantre olalım. Bahrain Victorious takımı Landa'nın arkasında yekvücut gibi gözüküyor idi. Elbette Pello Bilbao'nun yedek olduğu da biliniyordu. Landa anlamsız bir kazayla yarış dışı kaldı ama yıldızı yükselen Bilbao değil, 33 yaşındaki Damiano Caruso oldu. 

Bernal'i yenmenin ilk ihtimali sakatlığının nüksetmesi. Onun dışında 7 kişilik Ineos'a karşı 5 kişilik Bahrain-Victorious var. Bilbao ne kadar iyi bir domestik olduğunu geçmiş senelerde gösterdi ve eğer uygun fırsat çıkarsa herhangi bir yokuşta Ineos'un tüm süper domestiklerine toz yutturabilir. 

Son etap zamana karşı olacak. İlk etaptaki kısa zamana karşıda Caruso rakibinden 7 saniye daha hızlı idi. Bu da bize umut vermiyor değil. Siyah Mayo vs Beyaz Mayo düellosu olabilir (ama büyük ihtimalle olmaz)

Takımlar

Bir takım için genel klasmandan sonraki en kutsal amaç etap kazanmaktır. Geçen haftanın 6 etabının 3 tanesini kazanan Qhubeka Assos'un çok mutlu olduğunu söyleyebiliriz.

INEOS Granediers 3 (ITT Ganna, Yokuş 2x Bernal)
Qhubeka Assos 3 (Kaçış Schmid, Campenaerts Sprint Nizzolo)
Lotto Soudal 2 (2x Sprint Ewan)
Alpecin-Fenix 1 (Sprint Merlier)
Intermarché - Wanty - Gobert Matériau 1 (Kaçış Taco)
UAE - Team Emirates 1 (Kaçış Dombrowski)
Bahrain Victorious 1 (Kaçış Mader)
Cofidis 1 (Kaçış Lafay)
Bora Hansgrohe 1 (Sprint Sagan)
EOLO-Kometa 1 (Kraliçe etap - Fortunato)
AG2R Citroen Team 1 (Kaçış Vendrame)
Deceunick- Quick Step 0 (haber değeri var diye ayrı satıra aldım)
Astana, EF Education, Groupama FDJ, Israel Startup Nation, Jumbo Visma, Movistar, BikeExchange, Team DSM, Trek-Segafredo 0

Hiç etap kazanamamış Trek-Segafredo takımlar klasmanında 6:46 farkla INEOS'un önünde lider durumda. Efsanevi Nibali genel klasmanda babayı alsa da, takımlar klasmanı birincisi olarak Milano'da kürsüye çıkabilir; takımın kalan etaplarda bunu zorlayacağını varsayabiliriz.

Dağ Klasmanı

Dağcılar klasmanında AG2R'li Geoffrey Bouchard lider, ikinci ise Egan Bernal. Daha birçok dağ var ve Bouchard ataklarda aktif olmazsa mayoyu Bernal'e kaptırabilir. İşin kötüsü eğer Bernal kendini iyi hissederse pembe ve beyaz mayonun yanında fantazi olarak bu mayoyu da zorlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder