9 Temmuz 2012 Pazartesi

Fransa Turu'nda İlk Hafta ve ITT


Fransa Turu'nda ilk haftayı bitirdik. Bugün aslında "çarşı izni" olması lazım ama bu yıl tatil salı günlerine alındı. Neden? Bilmiyorum ama sanırım 7-8-9. etapları arka arkaya koşturmak için olabilir. Bir nevi dekatlon muamelesi. Cumartesi yokuş yeteneği, Pazar dayanıklılık, Pazartesi de saate karşı yeteneği peşpeşe sınanmış olacak.

İlk haftaya şöyle bir baktığımzıda "gençlik aşısı" klişesini kullanmak uygun olacak. Tour'un en genç iki sporcusu 9 etabın (1 prolog + 8 normal) dördünü kazanmış durumdalar. Thibaut Pinot'nun dünkü zaferinden sonra, Prudhomme başta olmak üzere tüm Fransızlar "yeni nesil, yeni bisiklet" bayrağını açtılar ama çok heyecanlanmayı tavsiye etmiyorum. Bugün Pinot, ITT'yi 50. sırada bitirirse şaşırmam. Hem dün çok yoruldu, hem de TT disiplininde daha çok gelişmesi lazım. Bu sezon saate karşı en iyi derecesi -Romandie'de 16.5 km'de Wiggo'dan 52" fark yiyerek- sekizincilik. Sezon boyu koştuğu diğer ITT'lerde  78., 59., 27., 40. olmuş, TdF prologunda 48. oldu. Fena değil ama daha genç ve gideceği çok yol var.


Diğer genç Peter Sagan ise ayrı bir fenomen. 2 senedir gözümüz üstündeydi, ama bu sene resmen patlama yaptı.  Yarışlarda tulum çıkarmayı tercih ediyor. Kaliforniya Turu'nda 5, İsviçre Turu'nda 4, TdF'da -şimdilik- 3 etap... Allah versin!! Millet tüm kariyerinde bir tane Fransa Turu etabı kazandığında havalara uçar ama bizim Deli Petro daha ilk TdF deneyiminde müthiş yeteneğiyle ortalığı kasıp kavuruyor. Üstelik bunu yaparken de değişik sevinme şekilleri, gidonu bırakıp tek teker üstünde giderek seyircileri eğlendirmek gibi muzırlıklar da yapıyor. Stresten eser yok (yalnız zafer sevinçleri biraz apaçi styla!! Nekulturny!!).


Yarışın ilk haftasına adet olduğu üzere kazalar damga vurdu. Tarihe "Metz Katliamı" olarak geçecek olan 6. Etap'taki kaza yaklaşık 100 yarışçıyı birden etkilerken hemen hemen tüm Garmin-Sharp takımı telef oldu. Kazadan etkilenen 11 sporcu yarıştan çekilirken birçok GK ümitlisi yarışçı ciddi zaman kayıplarına uğradılar. Zaman kaybedenler arsında Robert gesink, Frank Schleck, Michele Scarponi, Ryder Hesjedal (çekildi), T. Danieson (çekildi), A. Valverde ve J. Brajkovic de var. BMC ve Sky Team'in tüm gün pelotonun önünde yer alma iradesinin, takımlar için yorucu da olsa, son derece doğru bir taktik olduğu da ortaya çıktı.

Peter Sagan dışında Andre Greipel'in (2) ve Mark Cavendish'in de etap zaferi kazandığı yarışta, dağların başlamasıyla beraber biraz daha sükunet hakim olmasını ve kazaların da azalmasını bekliyor ve diliyorum.


Genel Klasman mücadelesinde, bugünkü ITT öncesi ilk 10 şu şekilde:




İlk dört sırada yarıştan önce de favori gösterilen yarışçılar var. Alpler'e daha gelmemiş olmamıza karşın, son iki etap ve Metz'deki kaza nedeniyle GK şekillenmeye başladı bile. Bugün Besançon'daki 41 km'lik zamana karşı parkur resmi biraz daha netleştirecek. Etap, profilinden beklenmeyecek şekilde sert yokuş bölümleriyle, TT bisikletiyle geçmesi çetrefilli, dar ve virajlı inişlere sahip. Yağmur beklenmiyor ama favorilerin biraz dikkatli gideceklerini düşünüyorum. 




Etabın favorisi Fabian Cancellara. Dünya şampiyonu Tony Martin, geçirdiği kazalara rağmen yarıştan hala çekilmedi çünkü bu etapta ne yapacağını görmek istiyor. Keza David Millar, D. Zabriskie gibi uzmanların da iyi dereceler yapması normal olur. GK liderlerine baktığımızda Wiggis, Evans ve Menchov, bu disiplinde diğerlerinden daha iyiler. Wiggins ve Evans bu sezon dört kez kozlarını paylaştılar ve hepsini Wiggo kazandı. 53 km'lik Dauphiné ITT'de Wiggins Cadel'e 1'43" fark atmıştı. Bugün de böyle bir sonuç gelirse Britanya bayrakları çekmecelerden çıkarılabilir. Evans yarışın ilk haftasında gayet formda gözüktü. Etap sonlarında zaman kazanacak ataklar deniyor. ITT'de Wiggo'ya zaman kaybedeceğini biliyor olmalı ki böyle agresif ataklar yapmayı deniyor. Denis Menchov senenin ilk yarısında formda değildi ve sakatlıkları vardı ancak Tour başlamadan 10 gün önce ITT Rusya ulusal şampiyonu olarak forma girdiğini gösterdi. Liege'deki prologda da iyiydi. Üst sıralarda yer alması şaşırtıcı olmaz ve Nibali'den üçüncülüğü kapabilir. 



Asıl bugün Chris Froome'un ne yapacağını merak ediyorum. Geçen sene Vuelta saate karşı etabında Wiggins'i geçip liderlik mayosunu kazanmış, ama Sky Team stratejisini değiştirmeyerek Wiggins'i desteklemeye devam etmişti. Sonucunda Froome'u Kırmızı Mayo'suyla yokuş domestiği olarak çalışırken izlemiştik, yarışı da ne Froome ne Wiggins kazanabilmişti. Bence Sky Team o gün büyük bir hata yaptı ve yarışın en iyi 2 sporcusu onlarda olmasına karşın şampiyonluğu Juan Jose Cobo'ya kaptırmışlardı. Froome 2 gün önce, La Planche des Belles Filles'de takım liderinin önünde etabı kazanırken ben bir isyan işareti sezdim ama bu yorumuma kimse katılmadı. Zaten Froome da röportojlarda "Herşey Bradley için!" diyor. Samimi olabilir ama bugün Wiggo'yu geçmek isteyeceğine eminim.


İlk sporcu TSİ 10:45, son sırada start alacak Bradley Wiggins ise 17:39'da başlayacak. Eurosport saat 15:00'den itibaren yayına geçiyor.

4 yorum:

  1. Froome'un isyan bayrağı çektiği düşüncen üzerine naçizane aslında yine aynı paragraftaki saptamanla cevap vermek isterim.TT'lerde Wiggo Cadel'den daha formda ve Cadel bunu hissettiği için biraz zaman koparmak istiyor.Cadel'in La Planche des Belles Filles'de atak yaptığı an Froome kovalamasaydı Cadel Wiggo'dan gerekli zamanı çalacaktı ki Froome buna izin vermedi.Bir domestik olarak muazzam çalışmasına rağmen Cadel'in atağını gördüğü an kovalaması bence Froome'un ilerde iyi bir GK iddialısı olması yönündeki güçlü mental karakterini ortaya koydu.Son olarak Sky çok iyi iş çıkarıyor ama gönül tur'u erken koparmalarına razı olmaz hele Andy ve Contador'un olmadığı bir turda. TFF orda olsaydı kesin bir play-off yapardı :)

    YanıtlaSil
  2. Şu saatten sonra, genel klasmanı Sky'ın kazanacağı belli gibi. Cadel veya Nibali yokuşlarda, Wiggins'ten biraz zaman çalsa bile, bir sonraki TT etabında Wiggins rahatça kaybettiği zamanı geri alacak gibi. Ayrıca, Cadel ve Nibali yokuşlarda Froome'dan kolay zaman çalamaz gibi gözüküyor. Froome'un da TT'si Cadel ve Nibali'den daha iyi olduğuna göre her yol Sky'a çıkıyor. GK'da ilk iki sırayı Sky alırsa hiç şaşırmamak lazım. Kısaca son yılların, en sonucu belli bir tur izleyecek gibiyiz daha ilk haftadan. Yeşil mayo da Sagan'ın. Beyaz veya polkadot mayo mücadelesi daha çekişmeli olacak gibi :)

    YanıtlaSil
  3. Froome'un isyan bayragi cektigi bugunku tirmanis etabinda (11.Etap) ayan beyan ortaya cikti. Dakikalar suren telsiz konusmasindan anliyoruz ki bu cocuga izin vermeyecekler, bu durumda sari mayoyu mucize eseri Nibali (veya baska birine) kaptirirlarsa icimin yaglari eriyecek. Froome gercekten "pik"inde gozukuyor.

    Gecen gunku ITT sonucunda "bundan sonrasi izlenmez" dedigim tur sanirim biraz heyecanlaniyor.

    Sarper Abi'ye sevgiler,
    Onur

    YanıtlaSil
  4. Bu arada gecen gunku PR faciasindan sonra SKY bu sefer bu isi ustaca ortecektir. Froome "Yok canim ben Wiggins arkamda sandim" diyecektir, vs.

    Schleck kardeslerin kandirildiklari roportaji kacirmisim. Sizden duydum, mutesekkirim. Gozumden yaslar geldi. :)

    YanıtlaSil