17 Temmuz 2012 Salı

No Tour Please, We're British!!*



Mahallede, akrabalarda falan böyle tipler vardır. "Baba gel şu büfeyi taşıyalım" dersin, düşürür kırar. Arabanı parkederken çamurluğu yamultur, bakkalın kedisini ezer. İş kurmaya kalkar, batırır, anacığına haciz gelir. Bu Britanya da öyle. Neye elini attıysa kuruttu herifler. Gitti canım Hindistan'ı işgal etti 3 kuruşluk baharat için. İşi bittiğinde geride savaşan üç ülke ve hala bitmeyen dini çekişmeler kalmıştı. Petrolün peşinde Orta Doğu'ya bir daldı, uygarlığın doğduğu topraklar hala gün yüzü görmüş değil. Allahtan I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı yenilmiş. Petrol dolu topraklar bizde kalmış olsa hala birbirimizi kesiyorduk ( "Zaten kesmedik mi/kesmiyor muyuz? sorularına girme, başka yere bağlayacağım). 

Bu Kırmızı Urbalılar yüzyıllarca yedi düveli sömürdüler ama işe yaramadı. Yaramaz. Mazlumun ahı öyle veya böyle çıkar. Topraklar gitti, zenginlik gitti, imparatorluk küçüldü, bitti. Sonunda, küresel ısınmanın bile havasını düzeltemediği küçük bir adaya kaldılar. Beter olsunlar diyeceğim ama onlar değil etraftakiler sefil oluyor hep. Zaten sokaktaki adama futbol, kriket ve pub konsepti hariç bir yararları dokunmuş değil**. Ama şimdi de Fransa Turu'nu mahvediyorlar. 

Cevabı basit üç soruyla yukarıdaki iki paragrafı bağlıyorum:  
  • Team Sky bu sene Fransa Turu'na favori geldi mi? 
  • Geçen 14 etap boyunca Fransa Turu'na yakışan bir mücadele gördük mü?
  • Team Sky bir İngiliz takımı mı? 
Bitmiştir... Bu İnculuz uşakları Fransa Turu'nu açık-mert-korkusuz yaptılar abicim! Dalga mı geçiyorsunuz insanla? 6 saat etap seyrediyorum, tüm gördüğüm pelotonun başında Sky domestiklerinin kikirdemeleri. Kaçış grubu oluşana kadar etap başında  yarışır gibi yapıyorlar, sonra, Fransa bir bostan, yan gel yat Osman!! Mur de Péguere diye Kat 1. yokuş koymuşlar, tırmanışta pelotonu Cavendish ve Eisel çekiyor. MARK CAVENDISH YOKUŞTA PELOTON ÇEKİYOR!!! O raptiyeler kıçınıza batsın topunuzun! 

Bakın şu aşağıdaki resme... Dün kaçış grubunu takip etmeye çalışanları Edvald Boasson Hagen durduruyor. Dudak okuyalım: "Tamam bırakın gitsinler, yorulduk gari!" Team Sky ne zaman pelotonun patronu oldu yahu?? Nasıl iştir bu? Cadel kardeşim sen geçen senenin şampiyonusun. Bırak bu entellektüel, yalnız adam ayaklarını lütfen. Yarış gitti gidiyor, ağzını açsana? Ortalığı karıştırmadan bu yarış kazanılmaz farkında değil misin? 


Arım Balım Nibalim, iyisin hoşsun atakçısın falan da finişe uzak yerlerde fotojenik kaçışlarla olmuyor bu işler. Nerede Giro'da gördüğümüz Liquigas treni?? Hadi Belçikalılar'da bir Waterloo çekinikliği var ama ortada Nibali'den başka İtalyan yok yahu. Yarışı karıştıracaklarına sünepe sünepe pedallıyorlar. Fransızlar ne zaman her etabı kazanır oldular? Nerede görülmüş 3 etap üst üste 10 dakika farkla yarış kazanan kaçış grubu?


Elbette kaçış grubu oluştuktan sonra peloton yavaşlar, rahatlar. Ama bu 2012 TdF pelotonu bir garip. Beslenme bölgesine 5'00" farkla geliyorlar, sohbet, muhabbet derken yarış sonunda fark 18'00" olmuş! (14.Etap). Dün son 40 km'ye kadar kaçaklar 6'00" civarında öndeydiler, yarış sonu peloton 12'00 geriden teşrif etti. Neymiş, sprinter takımlar çalışmamış. Neden ve ne hakla? Hadi Lotto Belisol 3 etap kazandı, çalışmayabilir. Orica Green Edge nasıl zorlamaz dün? Matthew Goss "E valla her gün çalışamayız. Biz çalışıyoruz, sonra başkası kazanıyor" demiş. Adam ol geçilme Matthew Efendi! Takım arkadaşların sende iş olmadığını bildiklerinden isteksiz olabilirler mi acaba?  Hazır başka sprinter kalmamış daha ne istiyorsun? Sagan 22 yaşında kral oldu senin ve diğer lapacıların yüzünden.
 
 
Cav'ın düşünce balonu:"Sırıt sırıt...Olimpiyat şampiyonu olamazsam ben sana sorarım!"


Tüm suç Kraliçe'de olmayabilir belki ama tebasından da sorumludur. Brailsford Sky'in patronu. Daha hiçbir Britanyalı Paris'te Sarı Mayo giymemişken "Hem Sarı hem Yeşil Mayo'yu alacağız" demek nedir? Yetmemiş beyimize, Olimpiyat'ta da altın madalya istiyor (söylemiyor ama Wiggo'yla TT altınını da arzuluyor). Bu kadar amaç bir arada zaten zor, bir de ihanet ettiğin adamı getiriyorsun Tour'a. Chris Froome kazığı İspanya'da yemiş, götür Giro'ya, onu kazanmaya çalışsın. Bütün sene hırslandı durdu. O fotoğrafçı manita da gazı veriyor oğlana tabii, Sarı Mayo'yu kazanırmış ama Sky'da değil. İmzalamasaydın o zaman 3 yıllık yeni kontrat düdük? Dünya şampiyonu sprinter de aslında tek etapla yetinmek istemezdi elbette. Ama izin verilmiyormuş. Cav dünkü etabı çok istedi, avucunu yaladı. Şimdi dağları aşması gerek sprintleri bulması için. Cavendish şuraya tek bir domestikle getirilir mi? Yazık değil mi?

 
 Froomie, kelek atma bak!!

Hayır zaten fena halde şike kokan bir parkur var. Yarış direktörü J-F Pescheux-venk Bradley için özel hazırlamış. Yokuş finişleri 3 adetle sınırlanmış. Sert tırmanışlar etapların ya başına ya da finişten 30 km önceye konmuş. 100 km de ITT ekledik miydi, Bradley kazanabilir. Bu parkurla Schleckler kazanamazdı zaten de Contador da avlanınca yarış Wiggo'yla Cadel'e kaldı. Cadel de tapon çıkınca...

Bugün izin günü... Çocuklar aklınızı başınıza toplayın ve onurunuzla yarışmaya başlayın. Flaşörle yol istedi diye cinayet işlenen bir memleket burası. Bir raptiyeyle bırakmam!!

* 10 sene kadar kapalı gişe oynayan "No Sex Please, We're British" oyunu için http://en.wikipedia.org/wiki/No_Sex_Please,_We're_British

**Beatles sayılmaz, onları Almanlar adam etti.

22 yorum:

  1. Sky bütün o medya atağıyla filan göz mü korkuttu acaba. Hani diğer isimler, "olursa iyi olur tabi, ama o kadar kasmayalım" tavrıyla mı geldiler Fransa'ya. Daha baştan kafada kaybettiler belki. Dediğiniz gibi parkurun da onun için çizilmiş gibi olması bu durumu tuz biber ekmiş olabilir ayrıca. Ama gerçekten rahatsız edici bir durum bu. Şu son birkaç etap canımızı okudu.

    YanıtlaSil
  2. yuregıne saglık ...

    YanıtlaSil
  3. ÇOk güzel yazmışsın Sarper Abi eline, ağzına sağlık. Ben 2006' da izlemeye başladım Tur'u ve bu 6 senelik zamanda bu seneki kadar sıkıcı bir Tur izlememiştim. Andy - Contador keşke bu Tur'da olsaydı kesin daha zevkli olurdu.

    YanıtlaSil
  4. Sarper hocam
    duygularımıza tercüman olmuşsun klavyene sağlık.
    ben asıl froome ve wiggins in tdf sonrası nihai doping kontrol sonuçlarını bekliyorum.
    sky ın bu zamana karşı ve yokuş performansı pek hayra alamet gelmiyor bana nedense...
    veya diğer favoriler ve takımlar aşırı reziller bu yıl...başka ihtimal bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Wiggins bu doping konusunda çok hassas hocam. Turdan sonra biyoloiik haritasını herkese açık hale getirceğini söylemişti. Bu yüzden yapacağını sanmıyorum.

      Sil
  5. Benim merak ettiğim bir konu var. Turu ilk gününden beri takip ediyorum. Yabancı basınıda takip ediyorum. Özellikle fransız medyası bu durumdan çok şikayetçi gibi gözükmüyor. Biraz daha fazla kendi turlarına sahip çıkmaları gerekmiyormu acaba? Yollar gene bisiklet severler ile dolup taşıyor fakat bu böyle giderse 5 yıl sonra bu tur bu ilgiyi görür mü ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efenim, Fransız dopingciyi diskalifiye etmek için polise ricacı olup yarışın ilk izin gününü bekleten, sporcuyu ta Marsilya'ya gönderip orada tutuklatan organizatör şirket ASO aynı zamanda Fransa'nın en büyük gazetesi L'Equipe'in de sahibi. Kendi yarışını eleştirmez elbette.

      Hoş bu yazıyı sadece kendi hislerimle yazdım. Sıkıcı diye yazan pek kimse yok. Dünyada tek yanılan grup biz Türkler de olabiliriz elbette!!

      Sil
  6. Sarper hocam elinize sağlık zevkli bir yazı olmuş. Tek sorun var Hindistandaki din kavgası İngilizler geldiğinde vardı zaten iç çatışmalar ve din kavgası orada bi bilgi eksikliği var, onun dışında gayet hoş bir yaz. Pirenelerde Froome'dan bir ihanet veya Nibali'den bir atak beklenebilir gene de ama Wiggins çok yakın şu an.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Admin Savaş Bey, Mert Bey'in yorumunu ileri demokrasi ilkelerine uygun şekilde delete ediniz lütfen. Mersi...

      Sil
    2. Merhaba Sarper bey, incelememiz sonucunda Mert beyin yorumunun yazıya yansımadığını gördük. O yüzden bir yaptırım uygulanmasına gerek görülmemiştir.

      Bu vesileyle ben de kriket ve futbol gibi zevkli sporları icat eden İngilizlere sallamanızı kınıyorum.

      Sil
    3. british democracy :)) bisiklet sporundaki yazı ve yayınlardaki genel kültür muhabbetinin de yeri ayrı hocam, çok şey katıyor etaplar ve yazılar elinize emeğinize sağlık bunun içinde çok keyif alıyoruz izlerken etapta çekişme olmasa da :) umarım güzel 2 etap izleriz bugun yarın

      Sil
  7. SKY kendini EFENDİ! sanabilir !!! Tipik ingiliz davranışı :) Esas diğer takımların bunu kabullenmesi çok dramatik...!

    YanıtlaSil
  8. Yazıyı okurken alplerdeki ilk ciddi dağ etabının son tırmanışında bir seyircinin stüdyodaki sizlere "siz de hiç heyecanlı anlatmıyorsunuz" serzenişi geldi aklıma. Ana grubu Sky'ya teslim edenler utansın. Bence asıl suçlu Wiggo'nun TT deki muazzam performansı. Tur aslında o gün bitmişti. Hem Cadel hem de Nibali dağ etaplarında resmen göstermelik ataklar yapıyor. Zira kendilerinin bile farkı kapayıp öne geçseler bile 19. etaptaki TT de Wiggo'yla baş edeceklerine inancı yok. şu anki tek eğlence Froome'un çakallık yapmasıyla olur ki ona da imkan yok. O anca (sosyal) medyaya ağlasın.

    YanıtlaSil
  9. Sarper Bey, nüktedan üslubunuza sağlık, Sky'ın Realpolitik martaval atma halleri daha iyi anlatılamazdı, az bile bunlara. . Wiggo'nun "sideburn"leri mi milletin kafasını karıştırıyor nedir, aristokratik ilişkilere dönük bir itaat etme dürtüsü mü yaratıyor? Romatizması el vermediği için pedal çeviremeyen, daha 3 senelik acemi takipçi olabilirim; ama hiçbiri Sky'ın Tour'u nasıl baltaladığını algılamamı engellemiyor. Teknik yorum yapmak bana düşmez, ben sadece benim konumumdaki takipçilerin de nasıl çileden çıktığını göstermiş olayım. Bu gidişle yarınki etapta bile patlarsak diye korkmaya başladım, düşünün artık. Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  10. ben hala umutluyum wiggins dagları o müthiş domestiklerine ragmen geçemeyecek ve sonunda froome a git dyecekler froome nibali kapışır diye düşünüyorum en azından öyle olsun istiyorum cadel gerçek bir şampiyon degil

    YanıtlaSil
  11. Emeğinize sağlık. Artık bu turun biraz heyecan kazanması için, Nibali veya Evans'ın yapacağı bir atakta, Wiggins'in geri kalması halinde, Froome'un da atağa kalkması gerekiyor. Yoksa, bu seneki tur, benim şimdiye kadar izlediğim en kötü parkur ve yarışma performansı.

    YanıtlaSil
  12. Kendimce oluşturduğum reçetemi yazayım:

    Öncelikle Var Der Broeck + Nibali + Evans ittifak yapmalı.

    Her ne kadar bugünkü etap yokuşla bitmiyorsa da, 4 tane zirve var. İlk 3 yokuşta Sky'ın eksiltilmesi lazım. O yüzden Sky olmayan takımlar sıraya bindirip devamlı atak yapmalı yokuşlarda. Sky eksiltilmesi ve/veya yorulmalı.

    Son zirvede ciddi atak geliştirilmeli yukarıdaki üçlü tarafından. Az da olsa inişte de fark korunarak en azından bir delik açılmalı.

    Aynısı Perşembe günkü etapta da yapılmalı ve belki son zirvede "iyi olan kazansın denerek" ittifak gevşetilebilir. Sky güçlü bir takım ama günlerdir pelotonun önündeler, yorulmuş olabilirler.

    TT'de Wiggins şanslı gözükse de, uzun bir TT ve yıpranmış bacaklar iyi performans vermeyebilir.

    Tüm bu süreç Wiggins-Froome yarasını da sert bir şekilde kaşıyacaktır. Herhangi bir tereddüt, yani Wiggo'yu feda edip Froome'a mı yönelsek endişesi veya çılgınlık bayağı ortalığı karıştırabilir.

    YanıtlaSil
  13. Savaş Bey size katılıyorum, Van Der Broeck da zaten birlik olalım çağrısı yapmış ve nibali de, heralde geçen senenin şampiyonu evans pek istekli değil, ya da Sarper Bey'in dediği gibi adam hiç konuşmadığı için anlamıyorlar var mı yok mu bu ittifakta :)

    YanıtlaSil
  14. İzleyip görelim bugün ve yarın. TDF ile ilgili Fransa Turu'nda İlk Hafta ve ITT yazınızda yaptığınız öngörü tuttu. Froome isyan bayrağını hafiften çekti. Şu son yaptığınız öngörünün de tutmasını dileyelim.

    YanıtlaSil
  15. Sarper abi çok güzel yazmışsın ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Eline,diline,yüreğine sağlık Sarper abi tercümanımız oldun yine

    YanıtlaSil
  17. Yazıyı yeni gördüm çok zevk aldım okurken ellerine sağlık sarper abi

    YanıtlaSil