7 Ocak 2011 Cuma

İngiliz Kriketinin Külleri - The Ashes

Kriket dünyasının en büyük hediyesi dünya kupası değildir. ICC reytinglerinde birinci sıraya çıkmak da değildir. Elbette onlar da önemlidir, ama en önemli hediye İngiliz kriketinin külleridir, yani Ashes.

İngiltere ile Avustralya ilk kriket maçlarını 1877'de yapmıştı. O dönemler İngiltere'yi yenebilmek imkansız gibiydi. Ama 1882'de Londra'daki ünlü The Oval'de Avustralya İngiltere'yi hayli kahramanca bir maçtan sonra yendi. Ardından şöyle bir gazete ilanı verildi:



Son cümledeki "küllerin Avustralya'ya götürülmesi", İngilizler için bir sonraki seriyi "küllerin ülkeye geri getirilmesi" misyonuna büründürdü ve 1882'den beri süre gelen rekabet başlamış oldu. Hulasa, İngiltere ile Avustralya o günden beri bir İngiltere'de bir Avustralya'da 5'er test maç serileri yaparlar. Son seriyi alan külleri ülkesine götürür. Unutmadan, şu anda ortada dolaşan bir kül var:

Ayrıntılarla sıkmayalım ve çok daha fazlasını öğrenebileceğiniz Wikipedia adresini verelim (zaten resimleri de oradan arakladık)

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ashes

Bu sabah Melbourne'de Ashes'ın 5. maçının 5. gününde İngiltere Avustralya'nın elinde kalan 3 wicket'ı alarak maçı kazandı ve seriyi 3-1 almış oldu. Aslında 4. maçı kazanıp 2-1 öne geçerek külleri evlerinde tutmayı garantilemişlerdi. Eğer son maçı Avustralya kazansa ve seri 2-2 berabere bitse bile, geçen yaz (elbette kuzey yarımküresi yazı; bu Aralık ise güney yarımküresi yazı oluyor) İngiltere'deki seriyi kazanarak külleri anavatanlarına getirdikleri için beraberlik halinde kül neredeyse orada kalmaya devam edecekti.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/cricket/england/9343026.stm

Külleri tutma anlamında son maç önemsiz gözükse de, yine de sporsever insanlar birçok amaç belirlemişlerdi (Bizce sporseverlik, her andan bir amaç yaratmaktır, neyse) Bir kere İngiltere seriyi kazanırsa 1980'lerin başından beri Avustralya'yı ilk defa evinde bir test serisinde yenecekti. Ayrıca son maçta yenilmek, zaten hiçbir zaman kendine güveni pek olmayan İngiliz kriketi için gereksiz soru işaretleri yaratacaktı. Neyse ki, (çok mu taraflıyım?) İngiltere maçı pek sorun yaşamadan kazanmayı bildi. Aşağıda ellerinde küllerle sevinen İngilizler gözüküyor:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder