11 Ocak 2011 Salı

NFL Playoff 2010

NFL Playofflar'ı başladı ve hatta wild card (vahşi kart) turu bile oynandı. Kaldı geriye 8 takım. Bu yazıda, bu turda oynanacak 4 maç, kendimce uydurduğum istatistiklerle değerlendirmesini yapacağım.
Giselle mi, Rex Ryan mı?

Özellikle AFC playoff serisinde son dörte kalan Steelers-Ravens ve Patriots-Jets eşleşmelerinde -ABD'nin şeceresi yetse- "ezeli rekabet" denebilecek bir gerginlik söz konusu. Çelikçiler ve Kuzgunlar, sert, agresif, fiziksel futbolun vücuda gelmiş takımları olarak gösteriliyorlar. Patriots, usta koç Belichick ve Giselle Bündchen'in kocası olarak dikkat çeken (!) QB Tom Brady ile beraber son on yılın en başarılı takımı. Onların kanlıları da NY Jets. Özellikle baş antrenörü Rex Ryan'ın bilinçli olarak sergilediği "Mourinhovari" tavır ve söylemleriyle iddialı, ukala bir takım kimliğinde. Ama son 2 yılda, deplasmanda 3 playoff maçı kazanacak kadar da sert bir takım.


Elbette Chicago'dan bahsetmemek olmaz. Bears'ın balı hala sürüyor; Wild Card'dan çıkıp gelen rakibi NFL'in en zayıf grubu NFC West'de 7-9 ile birinci olan Seattle Seahawks oldu. Seahawks büyük sürprizle geçen seneki SuperBowl şampiyonu New Orleans Saints'i eledi. Peki Saints'i eleyen Seahawks neden Bears'ı eleyemesin ki? Üstelik Bears'ı 6. hafta maçında mağlup etmiş bir takım iken?

Neyse, bu kadar Ayısal muhabbet yeter. Önce istatistik tabloları sunayım:



Üstteki tablo, takımların sayı üretebilme yeteneklerini irdeliyor. Önce TD'ları (P-TD pas TD'leri, R-TD ise koşu TD'leri) , FG'leri, top kaptırmaları (Give), punt'ları ve başarısız 4. down denemelerini toplayarak kabaca takımın toplam hücum sayısını (Total Off) saptıyor. Kabaca diyorum, zira devre sonlarındaki yarım kalmış hücumları kapsamıyor bu sayı. O kadar kusur kadı kızında olur.

Sonra toplam hücum sayısından çeşitli rakamlar üretiyoruz. Bunlardan ilki her hücumda ortalama kaç yarda ilerlendiği, sonra da hücumlardan yüzde kaçının TD ile veya yüzde kaçının herhangi bir şekilde skorla sonuçlandığı.

İkinci tabloda ise hücum performanslarını detaylandırıyoruz. Bunlar pas ve koşu ortalamalarıyla R/Off ile ifade ettiğimiz koşu oyunlarının toplam hücumlara oranı. Son iki rakam ise kickoff ile punt dönüşlerinin ortalamaları.

İki tabloda da takımların kendi performansları OFFENSE altında, rakiplerinin performansları ise DEFENSE altında gösteriliyor. Bu rakamların normal sezon rakamları olduğunu da ilave edip önümüzdeki hafta sonu karşılaşacak rakipleri karşılaştırmalara geçeyim.

Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers

Pittsburgh gerek hücumda gerek de savunmada rakibinden daha iyi istatistiklere sahip. İki takım da sadece 5'er koşu TD'ına izin vererek bu konuda tüm playoff takımları arasında en iyi rakamlara sahipler. Zaten her iki takımın rakipleri de, Ravens ve Steelers koşu savunmalarında çekindiklerinden, .360 ile .392 ile en az koşu oyunu tercihlerini onlara karşı yapmışlar. Top kapma konusunda Pittsburgh 32'ye 22 üstünlüğe sahip. Kick ve punt dönüşlerinde Baltimore'un hafif bir avantajı var. Sonuç olarak Pittsburgh eler diyorum.

Green Bay Packers - Atlanta Falcons

Genel olarak baktığımızda hücumda Atlanta, savunmada ise Green Bay daha iyi. Ayrıntılara indiğimizde ise Green Bay'in TD'na ulaşmakta fena olmadığını, ama çok top kaptırması ve başarısız 4. downlarıyla FG üretmekte yetersiz kaldığını görüyoruz. Playoff atmosferinde bunlar telafi edilemeyecek şeyler değil. Savunmada ise Green Bay'in üstünlüğü daha belirgin. Dönüşlerde Atlanta'nın bariz üstünlüğü bulunmakta. Bence bu eşleşme ortada'dır (Oh be, çok şey söyleyip hiçbir şey demedim ama Green Bay'i de favori göstermemeyi başardım).

Seattle Seahawks - Chicago Bears

Chicago hücumda daha iyi, savunmada ise çok çok daha iyi. Top kapma konusunda Chicago'nun bariz üstünlüğü var. Seattle koşu ortalamasında iyi değil gibi gözükse de, daha çok koşu TD'ı yapmışlar. Chicago alır ama Seahawks'ın geçen haftaki Saints sürprizi uykularımı kaçırıyor.

New York Jets - New England Patriots

New England alır. Bu kesin yargıdan sonra sayılara dalalım. New England sezonu çok iyi kapattı, üstelik son maçlarında şimdiki rakibi Jets ile Bears'ı ezdi. Bu sezon hücumlarının %51.3'ünde skor buldu, %36.8'inde ise TD buldu. Üstelik sadece 9 kere topu verdi ki bu rakamlarla rakiplerinden kat kat üstünler. Jets savunmada ortalamada daha iyi gözükse de, Patriots çok iyi top çalan bir takım. Jets topu kaptırmamayı başarır, savunmasıyla rakibini ürkütürse bir şansı olabilir.

(Repras'ın katkılarıyla)

1 yorum:

  1. Blogu yeni keşfettim..sindire sindire okuyorum...49'ers ile ilgili görüşlerinizi de yazmanız mümkün mü?

    YanıtlaSil