8 Eylül 2011 Perşembe

Chicago Bears Emektarları ile Yollarını Ayırdı

NFL 2011 sezonu bu haftasonu başlıyor. Biraz gecikerek de olsa, tuttuğum takım olan Chicago Bears'ın sezon öncesi durumunu yazmak isterdim, ama zamanım yetmeyecek. O yüzden Bears'ın iki önemli (ama belki de artık gerekli) oyuncu kaybından bahsetmek istiyorum.

Beklenmedik şekilde başarılı 2010 sezonu sonrası Chicago Bears'ın baş koçu Lovie Smith, ünlü hücum takımı koçu Mike Martz, QB Jay Cutler gibi medyatik temel direkleri yerinde kaldı. Ancak takımın en eski iki oyuncusu ile yollar ayrıldı: Center Olin Kreutz ile punter Brad Maynard.

Olin Kreutz

Center (C) pozisyonundaki oyuncu, her hücum başlangıcında topu bacaklarının arasından geçirerek topu QB'e veren oyuncudur. Ama C'nin işi burada bitmez, hatta yeni başlar. Hücum takımının topla çok ender durumlar dışında topla oynamasına izin verilmeyen 5 kişilik hücum hattının cengaverlerinin ortasında yer alır ve doğal lideridir. Ortada yer alması münasebetiyle oyunu daha iyi okur ve arkadaşlarını uyarır.

Olin Kreutz

İşte bu pozisyonda yer alan Olin Kreutz 1998 yılında Bears tarafından draft edildi ve 13 sezon hizmet verdi. Bu esnada 6 kere Pro Bowl'a seçildi (bir nevi all-star), 4 kere de All-Pro seçildi; yani pozisyonunda en iyi oyuncu olarak kabul edildi.

34 yaşındaki Kreutz bu sezon öncesi Bears'ın önerdiği 1 senelik 3 milyon dolarlık teklifi kabul etmedi ve New Orleans Saints'e transfer oldu. Takımın liderlerinden biri olduğu için (diğeri savunma takımından Brian Urlacher) takım arkadaşları bir hayli üzüldü. Örneğin Anthony Adams "bir veya birden fazla kırık kemikle oynayabilen tanıdığım tek kişi", Chris Harris "7 senelik kariyerimde birlikte oynadığım en sert oyuncu. NOKTA" derken (bunlar defansif takım oyuncuları ve antrenmanlarda Kreutz ile karşı karşıya geliyorlar doğal olarak), hücum hattında arkadaşı Roberto Garza ise "Bir Şikago Ayısı'nın olması gereken kişi" diye eklemiş.

Gidişine sayısal bir sebep bulmak istersek, öncelikle yaşı diyebiliriz.Hücum hattı oyuncularını tek tek sayı ile değerlendiremeyiz, ancak bütün halinde bakarsak işlerinden biri QB'yi korumak olduğundan (diğeri pas oyununda yer açmak) sack sayısına bakılabilir. Bears'ın geçen sene tam 56 sack'e izin vererek NFL'de sonuncu olması bir sebep olabilir. Zaten bu sezon geçen sezon takımın en zayıf halkası olarak gösterilen 5 kişilik hücum hattının 4 kişisi birden değişti.

Brad Maynard

Bir Amerikan Futbolu takımı hücumda 4 denemede 10 yardayı geçmek zorundadır, aksi halde hücum hakkı karşı takıma geçer. Ama çoğu zaman 3 denemede 10 yarda ilerlenememişse, çok egzantrik durumlar dışında son deneme normal hücumla yapılmaz. Eğer saha pozisyonu rakibin end-zone'una yakınsa Field Goal denemesi ile (FG vuran oyuncular farklıdır) 3 sayıya razı olunur. Daha uzaktaysa top punt ile (aslında bizim futboldan bildiğimiz degaj bu) ayakla uzağa atılarak rakip takıma verilir. Böylece en azından top kaybedilmiş olsa bile saha pozisyonu açısından kayıp büyük olmaz.

Brad Maynard aksiyon halindeyken

İşte punter Brad Maynard sadece bu iş için istihdam edilen oyunculardan en iyilerinden biridir. Bu pozisyon için çoğu zaman Aussie Rules Football oyuncuları transfer edilse de, Maynard ABD'indendir. 2001'de Chicago Bears'a geldi ve Bears'ın özel takımlarının başarısında önemli hissesi olan bir oyuncu oldu.

Bir punter'ın başarısı derken ne kastedilir? Öncelikle akla gelen vuruşun uzaklığı olur. İkincisi ise topun havada kalma süresidir, zira top havada ne kadar kalırsa takım arkadaşları o kadar uzun zaman rakibin dönüşünü durdurmak üzere ileri doğru koşabilirler. Son olarak da topun düştüğü yer ne kadar karşılayıcıdan uzak olursa o kadar avantajlı olur.

Brad Maynard ayrıca bazen hileli oyunlar uygulayabilmesiyle tanınıyor. Kariyerinde punt yapacakmış gibi yapıp verdiği 2 TD pası var. Ayrıca toplam 13 kere de punt return yapan oyuncuyu tackle'lamışlığı var.

Peki Maynard neden ayrılmış olabilir? İlk söylenen yaşının ilerlediği ve artık Chicago'nun yaman iklimi dolayısıyla sertleşen Soldier Field zemininde yeterince performans göstermeyeceği. Sayılar da bunu doğruluyor gibi: Örneğin vuruş uzaklık ortalaması bu sezon 40.1 yarda ile kariyerinin en düşük ortalaması. Ayrıca atışlarının son 20 yarda içine düşme yüzdesi %28.9 ile %30'un altına düşmüş vaziyette, ki 2009'da %33 imiş.

Son olarak Brad Maynard'ın 2007 yılında Bears'ın en seksi oyuncusu seçildiğini ekleyelim. Kendisi "32 yaşında, evli, 3 çocuk sahibi ve kelleşmeye başlamış biri neden seksi seçilirmiş?" diye şaşırsa da, sonuçta punter'lar bugüne kadar hiçbir zaman Hall of Fame'e seçilmediği için bu ödülün değerini bilmeli diye düşünüyorum.

(Bu yazı aynı zamanda www.nfltr.com'da da yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder