19 Ekim 2011 Çarşamba

Fransa Turu 2012 - Parkur ve Spekülasyon




Fransa Turu da 2012 parkurunu açıkladı. Dün Paris'te yapılan tanıtım sonrası yorumlar, A.S.O.'nun TdF 2011 ve Giro 2011'in ortaya çıkardıklarını iyi yorumladığı yönünde. Yeni parkur sayesine Büyük Tur yokuş finişlerini oldukça azaltmış, saate karşı mesafelerini uzatmış ve sprinterlere çok daha fırsat sağlayan bir yarışa dönüşmüş. Diğer yandan Jura ve Vosges bölgelerine oldukça hareketli etaplar koyarak alıştığımız Alp-Pireneler ikilisinin etkisini biraz geriye çekerek yemeğe farklı tatlar eklemiş gibi gözüküyor.



Geçen seneki Tour'un, yokuş etabı olmamasına karşın ilk haftada yarattığı heyecan ve yarış kalitesini gayet iyi gözlemleyen Prudhomme ve ekibi, 2012'ye de aynı şekilde başlayacak gibi. Liege'deki prologdan sonra, yarış daha ilk etapta hareketlenecek. Philippe Gilbert şimdiden bu etabı gözüne kestirdiğini açıkladı bile. Ardından bir sprint etabı koşulduktan sonra geçen seneki Mur de Bretagne etabına benzer, sprinterlerden çok puncheur ve baroudeurler'e göz kırpan Boulogne-Sur-Mer etabı gelecek.

Abbeville-Rouen etabı uzun süre okyanus kıyısında geçecek güzergahıyla rüzgarlara açık olacak. Çapraz rüzgar pelotonu en strese sokan şeylerden biri. Kopar mı kopmaz mı göreceğiz.

Saint-Quentin'deki 5. Etap ve ertesi gün meşhur şampanyaların üretildiği Champagne bölgesinden geçerek Metz'de bitecek 6. Etap'ta büyük olasılıkla sprinterlerin savaşını izleyeceğiz.

7. Etap, Fransa Turu'nun ilk yokuş finişine sahne olacak. Vosges Bölgesi çok yüksek dağlarla çevrili olmasa da La Planche des Belles Filles (Güzel Kızlar Düzlüğü)'e çıkan yokuş 6 km ve ortalama %8.5 eğime sahip. Yokuşta "güzel kızlar"dan çok uflaya puflaya tırmanan kavruk adamlar göreceğiz.



Bir sonraki etap, yarısından itibaren İsviçre topraklarında koşulacak. Caner Bey'in deyimiyle testere profilli bir parkur. Uçları biraz körelmiş de olsa 5 kategorize tırmanış Jura dağlarını takdir etmemizi sağlayacak.




9 Temmuz Pazartesi günü 38 km'lik ilk ITT var. Tour organizasyonu bu yılın (2011) aksine toplam saate karşı mesafeyi 96.1 km'ye çıkarmış. Prudhomme'un Grenoble'da J-F Pescheux'ye dönüp "Ya Janfransuva, bu Şirekler'den birşey olacağı yok, seneye basalım kontr-la-montru da bari Kadel'le Alberto tam kapışsın" dediğini duyar gibiyim. Şaka bir yana, 100 km'ye yakın bir ITT, bu disiplinde başarılı Tony Martin, Bradley Wiggins, Cancellara, Evans ve elbette Contador'u ön plana çıkaracak. Andy Schleck ya müthiş yokuş çıkma becerisinden biraz fedakarlık edecek yada Bruyneel'le beraber öngöremediğim müthiş bir strateji üretecek. Yoksa bu defa ikinci bile olamayabilir.

10. Etap bize Fransa Turu'nda ilk defa kullanılacak yeni bir yokuş sunacak. Etabın sonuna konmamış da olsa, Le Grand Colombier 18.5 km ve %6.6 eğimle gerçek bir HC yokuş olacak. Zirveden finişe kadar daha 42 km var ama arada bir yokuş daha çıkılacak. Yokuşçuların genel klasmanı sallaması için ideal bir yer.


11. Etap sadece 140 km ama 4 kategorize tırmanış var. Madeleine, Croix-de-Fer, Mollard ve La Toussuire. Angelo Zomegnan'ın 2009 Giro'da koyduğu 83 km'lik Blockhaus etabıyla başlattığı "kısa-ama-sert-yokuş-etabı" kavramına uygun bir örnek. Çok sert geçeceği ve genel klasmanın silkeleneceği kesin.



Sonraki 4 etabın hem kaçış gruplarına hem de sprinterlere hitap eden yönleri var. Ve Cap d'Agde etabında Prudhomme mistral rüzgarlarının olası etkisine dikakt çekiyor. 15. Etap Pau'da sprintle bitecek ve biz de Pireneler'e tekrar gelmiş olacağız.

Organizasyonun sahibi ASO 15. Etap'tan sonrakilerin profillerini bu yazı yazılırken daha yayınlamamıştı. O nedenle biraz irticalen gideceğiz. 197 km'lik Pau-Bagneres de Luchon parkurunda Tourmalet, Aubisque, Aspin ve Peyresourde var. Bu noktada şunu hatırlatayım: 2013'de Fransa Turu 100. defa koşulacak. Bu nedenle 2012 versiyonunda ASO Pireneler ve Alpler'i çok da vurgulamıyor. Sanırım 2013'de ne kadar tarihi eser varsa (L'Alpe d'Huez, Galibier, Ventoux, Tourmalet) hepsini bir arada sunacaklar.

Bir sonraki 17. Etap'ta Col de Menté ve Col des Ares var ama oranın yıldızı Port de Bales olacak. Hani 2010'da Andy Schleck'in zincirinin attığı, Contador'un onu beklemediği ve meşhur 39 saniyelik finişe neden olan Port des Bales.

Blagnac-Brive - La Gaillarde yarışınb en uzun ikinci etabı. Profili bilmiyoruz ama Prudhomme kardeş sprint olacak diyor. Yarışın bu 18. Etabı hala devam ediyorsa Yeşil Mayo ve sprint savaşlarına sahne olacak. Cavendish'in yeni takımı SKY Team',n hem genel klasman hem de sprint zaferlerini kovalayacak güce sahip olup olmadığı artık ortaya çıkmış olacak.

Bu da bizi Paris'ten önceki son kritik ITT'ye getiriyor. Fransa'nın en meşhur hac kentlerinden Chartres'a kadar 52 km'lik bir dev. Parkurun oldukça düz olacağı tahmin ediliyor. 2012 Fransa Turu, zamana karşı disiplininde uzman olanların Sarı Mayo'yu kazanacakları en uygun parkur olarak gösteriliyor. Belki Tony Martin daha genç ama Cancellara için bu parkur son şans olabilir. Frankie ve Andy'nin TT performanslarını iyileştirmediklerini varsayarsak Bruyneel bu kış Fabian'a kilo vermesi için baskı yapıabilir. Ama elbette Leipheimer (Quick Step), Cadel Evans, Contador gibi Fabian'dan çok daha iyi yokuş çıkanlar var. Ama Bruyneel Armstrong'un yanında yetişti, Schleckler'in kazanamayacaklarına inanırsa Fabian'a yüklenebilir.... Spekülasyon yapmayı nasıl da severim!!

Evet parkur böyle... Daha önümüzde 8 koca ay var ama Fransa Turu humması daha şimdiden bünyeye girdi bile...

1 yorum:

  1. 2011 Galibier'de Andy'nin şovundan sonra bu sene bol trenli bir TDF.Bu sene de sprintlere doyalım...

    YanıtlaSil