5 Şubat 2012 Pazar

Super Bowl XLVI Öncesi Son Notlar...


Super Bowl XLVI birkaç saat sonra Indianapolis'te Lucas Oil Stadyumu'nda New York Giants ve New England Patriots arasında oynanacak. Tom Brady profiliyle başladım, Eurosport.com.tr'e tahmin ve görüşlerimi gönderdim ama hala maçla ilgili yazacak birkaç şey daha kaldı. Onları da aşağıda bulabilirsiniz.


Lucas Oil Stadium - Indianapolis Colts'un stadı bu sene SBXLVI'ye ev sahipliği yapacak

Boston ve New York ABD’nin iki önemli şehri. Birbirlerinden haz ettikleri pek söylenemez. Kıtaya ilk gelen yerleşimcilerin kurduğu, kendini Amerika’nın soylusu olarak gören Boston’la, paranın ve zenginliğin fink attığı tüccar New York artık pek rekabet konusu kalmamış olsa da sevişmezler. Bostonlular New Yorklular’ı küçümser, NY’lular da Bostonlular’ı inceden aşağılarlar. İki şehrin beyzbol takımları Red Sox ve Yankees, bizdeki GS-FB rekabeti kadar sert bir düşmanlığı sürdürürler. NBA’de de Doğu Konferansı’nda itişir iki şehir. Beyzbolda NY, basketbolda Boston daha başarılı olmuşlardır. Amerikan futbolunda, Pats AFC, Giants ise NFC’de oynadığından çok bir rekaber geliştirmemişlerdir tarihte aslında. Patriots’un asıl düşmanı NY’un diğer takımı Jets’dir. Ama 2007’de Patriots’un 18-0 ile geldiği finalde Giants’a kaybetmesi Boston camiasında derin bir iz bıraktı. Son derece dikkatli konuşsalar da intikam için yanıp tutuştukları çok belli oluyor.



Bu sene Boston'da Giants Patriots'u yendikten sonra Tom Brady Eli Manning'i kutlarken


Tom Coughlin ve Bill Belichick NY Giants çatısı altında, Bill Parcells’in yardımcıları olarak mesai harcadılar. Bu gece Parcells’in eğitiminden geçmiş iki işkolik kapışacak. Tom Couglin her türlü ayrıntıyı hesaplayan, planlayan bir disiplin delisi olarak tanınıyor. Her toplantının başlama saatinden 5 dakika önce odada bulunmak zorunlu. Manyakça değil mi? Madem öyle toplantı saatini öne al! Ama hayır. 3:00’de başlaması gereken toplantının gerçek başlama saati 2:55. Tuhaf. Bill Belichick ise Tom Brady’den başka bir stara izin vermeyen, takımın her zaman kişilerden önde geldiğini vurgulayan bir hoca. Acımasız ve takımın iyiliği için her şeyi yapabiliyor. SB’a yirmidört saat kala WR Tiquan Underwood’u takımdan çıkardı (kadro dışı falan değil, direk kovuldu, “dolabını topla, oyun kitabını teslim et ve git!”), yerine bir savunmacı aldı. Duygusal olmamaktan acımasız olmaya giden bir tavır…

Maçın en kritik mücadelesi Giants pass rusher’larla Patriots OL’ı (hücum hattı) arasında geçecek. Pas oyunlarında, top Brady’nin eline geçtiğinde, ön taraftaki acımasız mücadeleyi gözden kaçırmayın. NFL’in en iyi "pass rushing" takımı olarak gösterilen Giants’da mahşerin 4 atlısı; Justin Tuck (90), Jason Pierre-Paul (91), Osi Umenyiora (72) ve Chris Canty (99) tüm akşam Brady’i rahatsız edecekler. Boston’da Brady'i korumak için en ağır görev LT Matt White (72), Logan Mankins (70) ve Nate Solder’da (77) olacak. Tom Brady’nin sol tarafını (Blindside’i okuyan ve/veya seyreden?) koruyacak olan Matt Light’in performansı gecenin en merak edilen konusu. White’in direnci Tom Brady için kritik önemde.

NY Giants’ın hücum tarafına bakacak olursak bu senenin müthiş keşfi WR Victor Cruz (80) ve Hakeem Nicks (88), Mario Manningham (82) ile beraber Eli Manning’in (10) atacağı pasları bekleyecekler. Ayrıca koşucu bekler Ahmad Bradshaw (44) ve Brandon Jacobs (27) yerden koşularla yard almaya çalışacaklar.


Elisha Nelson "Eli" Manning


New England Patriots tüm sezon savunmasının yeterli olmamasıyla eleştirildi. Ancak savunma uzmanı baş antrenör Belichick ekibi yavaş yavaş adam etti ve Ravens karşısında iyi bir performans gösterdiler. DT Vince Wilfork (75) rakip QB’e en çabuk ve etkili ulaşan oyuncu. Defanstaki sıkıntılardan biri aslında WR olan Julian Edelman’ın (11) zorunluluktan defansta köşe beki (CB) oynayacak olması. Victor Cruz’la baş başa kalırlarsa Cruz’un büyük avantajı olduğu düşünülüyor.


Patriots, Tom Brady’nin (12) liderliğinde oyunu açarken en önemli kozu, kısa pas yollarında müthiş başarılı olan tutucu Wes Welker (83) ve müthiş TE Rob Gronkowski (87) olacak (Gronk fena burkulmuş bir bilekle oynuyor, daha önce bahsetmiştik). Patriots’un diğer tight end’i Aaron Hernandez de (81) hem koşucu bek, hem blokçu hem de tutucu olarak iş yapabilen çok yönlü bir oyuncu. Bu sene Belichick’in kumar oynayarak takıma aldığı ancak pek performans göstermeyen bir zamanların müthiş WR’ı Chad Ochocinco (85) da sürpriz yapabilir. Dersine iyi çalışmadığı için Tom Brady’nin Ochocinco’yu (İspanyolca “85” demek) pek tutmadığı ve pas vermekte isteksiz davrandığı konuşuluyor ama bu maçta bir sürpriz görebiliriz. Giants’ın gözü sürekli olarak Welker, Gronk ve Hernandez’de olacağından “85”e fırsat doğabilir.

Thomas Edward Patrick "Tom" Brady Jr.


Son olarak iki finalistin tabiri caizse penaltıcılarına bakalım. En önemli skor silahları olan kicker’lar içinde Patriots’da Stephen Gostkowski (3) var (aman Gronkowski’yle karışmasın). Bu sezon 28/33 başarı oranıyla oynuyor (kariyer ortalaması %84.4) ve 50yd menzili var. Zorda kalırsa daha uzaktan da deneyebilir. NY Giants’ın kicker’ı ise Lawrence Tynes (9). Tynes NFC finalinde zaferi getiren son FG’u yaparak baskı altında dağılmadığını gösterdi. Bu sezon 19/24 isabetle oynadı (kariyer ort. %80.9).


Super Bowl XLVI’in başlamasına dört saat var. 45 oyuncu, 20 antrenör ve asistan yaklaşık yüz kişilik bir ordu Amerikan futbolunun en önemli show’unu kazanmak için çabalayacaklar. Bizim gözlerimiz ise hep oyun kurucularda olacak; galibiyet ve yenilgi yarından itibaren hep onların üstünden konuşulacak. Tom Brady ve Eli Manning... İlki kimsenin istemediği çirkin ördek yavrusuyken NFL’in en ünlü ve başarılı oyuncusu olmayı başardı. Diğeri ise süperstar ağabeyinin gölgesinde ezilip gidecekken, sadece işini yaparak ABD’nin en zor pazarı New York’da 8 yıldır dayanmış, eleştirilere göğüs germiş ve arada da çaktırmadan bir Super Bowl kazanmış yıkılmayan bir adam. Onların kişilikleri bu gece sahaya nasıl yansıyacak göreceğiz.

Herkese uykusuz güzel bir gece dilerim. Devre arasında Madonna'nın gösterisini kaçırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder