11 Temmuz 2011 Pazartesi

Sarı Mayo - Kara Pazar




İyi tarafından başlayalım: Fransızların sevgilisi, agresif yarışçıların piri, kaçış üstadı, Alsace, Martinique ve Vendée'nin öz çocuğu Thomas Voeckler, 7 yıl aradan sonra yine Sarı Mayo'yu giydi.

Europcar'ın 32 yaşındaki lideri son derece açık sözlü, gerçekçi, alçakgönüllü ve takımına bağlı biri. Geçen sene sonu, Bbox Bouygues'ün yeni sponsor aradığı, takımın kapanmak üzere olduğu zamanlarda, birçok takımdan teklif almasına karşın J-R Bernadeau'yu terketmemişti. Voeckler'in yanında kalmasıyla sponsor arayışında büyük destek alan Bernadeau, son anda Europcar'ın desteğini almayı başarmıştı. Herkes Voeckler'in bundaki payının farkındaydı. Yeni sponsora 2011'de hediye edilen 21 zaferin 8'i de yine Voeckler'in.

Voeckler TdF 2004'de Genel Klasman liderliğini eline geçirip, Sarı Mayo'yu tam 10 gün giymişti. En çok hatırda kalan ise Armstrong ve Basso'nun elele çıktıkları Plateau de Beille yokuşunda canını dişine takması ve Sarı Mayo'yu az bir farkla da olsa korumayı başarmasıydı. "Sarı Mayo'ya saygı göstermek" dediğimiz şey bu işte. O şerefe bir gün daha tutunabilmek için elinden geleni, fazlasını ve daha fazlasını yapmak...O gün Voeckler tüm Fransa'nın sevgilisi oldu. Bu defa Plateau de Beille'e kadar Sarı Mayo'yu koruyabilir mi emin değilim, ama vücudunun tüm hücreleriyle çabalayacağından şüphem yok.


208 km'lik Issoire- St Flour üzücü bir yarış oldu. Kağıt üstünde çok zor görünmese de sürekli çıkıp inen bir profil vardı. Toplam 8 kategorize yokuş çıkılacaktı. Peloton yaklaşık 35 km sonra izin verdiği kaçış grubunu yokuşlarda değil inişlerinde hızlanarak kontrol etmeyi tercih ediyordu.

Fakat daha ikinci tırmanışın inişinde, gittikçe kapanan bir sol virajda, hala ıslak asfaltta olan oldu. Aleksander Vinokourov önünde yerde yatan Omega Pharma-Lotto'lu sporculara çarpmamak için sağa gidon kırınca yoldan çıktı, ve hendeğe düştü. Bir ağaca çarparak duran Vino sağ femur başında bir kırıkla Paris'e döndü. İşin ciddiyetini bilenler Kazak sporcunun yarış hayatının bittiğini seslendiriyorlar ama Vinokurov bu, döner gelir uzaklardan her zaman...


Vino'nun önünde yerde yatan Omega Pharma-Lotto'nun lideri Jürgen vd Broeck da 3 kaburga, 1 kürek kemiği kırığı, bir de sönmüş akciğerle yarışı bıraktı. Amerika ITT şampiyonu David Zabriskie de bileğini kırarak Tour'a veda etti. VdBroeck'le beraber düşen takım arkadaşı Frederik Willems ve etap başında yaralanan Amets Txurrka da yarıştan çekildiler. 84. km'de Contador da Vladimir Karpets'le çarpışarak düştü. İspanyol dizinden şikayet ediyor ama Pireneler'e kadar sıkıntısını aşacağını düşünebiliriz.


Kazaya tüm karışanların yetişmesi için yavaşlayan peloton (ben yayında biraz protesto hissi de aldım) kaçış grubuyla farkın açılmasına yol açtı. Önde zaten çok kuvvetli bir grup vardı: J-A Flecha, Sandy Casar, Johnny Hoogerland, L.L. Sanchez ve Voeckler.

Finişe 36 km kala fark da 5'03" civarındaydı. Klasik "peloton her 10 km'de 1 dakika fark kapatır" kuralına göre işler kızışmaya başlamıştı. Grup üyeleri içinde GK'da en üstte olan Voeckler Sarı Mayo'nun kokusunu almış sürekli önde tempo yapıyordu. Tam bu anda "véhicule n°800 Euro Média"kodlu araba kaçış grubunu sollamaya çalıştı, önüne çıkan ağaçtan kaçmak için direksiyonu kırınca Flecha'ya çarptı ve düşürdü. Arkadaki Hoogerland da yaklaşık 60 km/h ile uçarak dikenli tellere daldı.

Fransız TV'sinin teknik destek aracı olduğu söylenen araç öne geçmemesi ikazına karşın insan yaşamını hiçe sayarcasına kazaya neden oldu. Daha 3 gün önce Nicki Sorensen'in bisikletini altına alan motordan sonra bu ikinci olay, dinlenme günü (yani bugün) çok konuşulacak.

Hoogerland dikenli tellerden ayrılmaya çalışıyor

Kazadan sonra 36 km daha bisiklet kullanıp etabı bitirmeyi başaran Johnny Hoogerland Puanlı Mayo ve En Savaşkan Sporcu ödüllerini alırken gözyaşlarını tutamıyordu. Akşam hastanede Hoogerland'a 33 dikiş atıldığını söylersem, profesyonel yol bisikletçilerinin nasıl insanlar olduğunu biraz daha idrak edebiliriz. 33 dikiş gerektiren yaralarla 36 km bisiklete binip etabı bitirmek... "Go Johnny Go!" diye boşuna lakap takılmıyor insanlara...

33 dikiş atıldı mı size hiç?
Kolay pes etmeyen Johnny Puanlı Mayo seremonisinde duygularına hakim olamadı


Flecha ve Hoogerland'in elimine olmasıyla finişe kadar kaçışı hep Voeckler çekti. Son Kat 4. yokuşta pili iyice biten Casar, Voeckler'in açtığı sprinte katılamayınca Luis Leon Sanchez etabı kazandı ve Voeckler'in arkasından klasmanda ikinciliğe çıktı. Sanchez süper bir yokuşçu değil ama bu etap onun podyum şansını güçlendirdi.

Bugün yaraları sarma günü... Bisikletçiler sakatlıklarını iyileştirmeye ve yarınki etabın tehlikelerini düşünmeden ve Fransa Turu'nda bir gün daha tutunmaya çalışacaklar...

5 yorum:

  1. eline sağlık abi, yalnız benim duyduğum ilk kazada ortalığın "kemik" gölüne döndüğü kazada yani, peloton kendini suçlamış o viraja bu kadar hızlı girmemeliydik diye. yani protestodan pek emin değilim.

    bir de duyduğum conti'nin ağrılarını bu hafta içi atlatamazsa bırakıp vuelta'ya asılabileceği, ama ne kadar doğru bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. teşekkuler sarper günsal bu yazılar için normalde eurosporttan yarişları izlerdim ama lanet olsun yazokulundayım yine bi şekilde internetten izleniyo yarişlar ama ne yazıkki caner eler sen aydan abi gibi olmuyo tabi twitterdan ve burdan hasret gidermeye calısıoruz da olmuyo be ama yine de sagolasın

    YanıtlaSil
  3. neil'e........ Ayda 10 kaata Eurosport Player'dan 88 dilde yarışı izleyebilirsin...


    Chloroform'a..........Ben de hafiften günah çıkarmaya çalışıyordum zaten. Yayında "protesto havası var" dedim ama yazana kadar okuduklarım, pelotonun düşenlerin yetişmesini beklediğini düşündürdü.

    Contador'un bacağı kopsa da sonuna kadar çabalayacağını düşünüyorum. ama bu Tour çok sürprizli geçiyor, belli de olmaz.

    Okuyup yorum yaptığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Aldım ben Eurosport Player üyeliği ama dil seçenekleri olarak sadece Fransızca, İngilizce ve Flemenkçe görünüyor maalesef. Sarper Günsal ve Caner Eler'i duymadan bir şeyler eksik kalıyor.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık Sarper Abi, teşekkürler. Fotoğrafta Johnny Hoogerland'in vücudunun halini görene kadar durumunun bu kadar ciddi olduğunu düşünmüyordum. Vay canına çok kötü:((

    Voeckler de tüm tur boyunca harika savaştı, yazdığınız gibi sarı mayoyu korumak için geçmişte yaptığı gibi çılgın gibi yarıştı. Bazen abartıp dağlarda gruptan ayrılıp tek başına öndekileri yakalamaya çalıştığını da gördük.Voeckler inatçılık ve hırsın limitlerini zorladı:) Tebrikler Thomas, bize harika bir yarış izlettirdin.

    Yazınız için tekrar teşekkürler Sarper Abi, gelecek yazılarınızı merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil