4 Temmuz 2011 Pazartesi

Tour de France - Uvertür (1. & 2. Etap)


1. Etap...Perde açılır, asıl oğlan sahneye çıkar ve tökezler


Bu Fransa Turu nasıl cazip olur diye düşünenler ilk etapta ilahi bir ışıkla aydınlandılar... Astana'dan Maxim Iglinsky, gayet mıymıntı geçen etabın bitimine 9 km kala, kenarda duran seyircilerden birine çarparak düşünce pelotonun yarısı bloke oldu. Ön taraftakiler yola devam ederken geride kalanların arasında Alberto Contador da vardı. El Pistolero etabı Philippe Gilbert'in 1'20" (çoğu klasman favorisinin de 1'14" ) gerisinde bitirdi ve daha ilk günden yarışa adrenalin enjekte edilmiş oldu. Bu arada Contador'un hem perşembe günkü açılış seremonisinde, hem de dün TTT'de bazı seyirciler tarafından yuhalanıp ıslıklanması dikkate değer.

Alberto Contador ve hayalkırıklığı


Elbette günün en güzel olayı Philippe Gilbert'in Fransa Turu'nda ilk defa etap kazanması ve Sarı Mayo'yu giymesiydi. Gilbert favori gösterildiği etabı harika bir sprintle kazandı. beni en çok etkileyen kısım ise Belçikalı sporcunun bu etapta herkes tarafından (ben dahil) favori gösterilmesine, ve tüm etap taliplilerinin de kendisini marke etmesine karşın, yarışı kazanabilmesiydi.




Yol bisikletinde favorilerin (sprint hariç) etap kazanması oldukça zordur. Diğer takımlar favoriyi kontrol eder, kaçmasına izin vermez, peşine takılır, velhasıl sürpriz yapma olanağını elinden almaya çalışır. Herkesin gözü üstünde olmasına karşın Philippe Gilbert, 600 mt kala kaçan cancellara'yı çok çabuk yakaladı ve hiç vakit kaybetmeden yaklaşık 400 mt'lik yokuş sprinine başladı. Belçika şampiyonu Gilbert'in 2011 başarılarını kısa kısa yazalım:



02.07.2011
1 Tour de France, Stage 1 : Passage du Gois - Les Herbiers/Mont des Alouettes
26.06.2011
1 National Championships Belgium (Hooglede-Gits) R.R.
19.06.2011
GK Şampiyonu Ster ZLM Tour
18.06.2011
1 Ster ZLM Tour, Stage 4 : Verviers (Bel) - La Gileppe/Jalhay (Bel)
29.05.2011
GK Şampiyonu Tour de Belgique
28.05.2011
1 Tour de Belgique, Stage 3 : Bertem - Eupen
25.05.2011
2 Tour de Belgique, Prologue : Buggenhout I.T.T.
24.04.2011
1 Liège - Bastogne - Liège
20.04.2011
1 Flèche Wallonne
17.04.2011
1 Amstel Gold Race
13.04.2011
1 Brabantse Pijl
19.03.2011
3 Milano - Sanremo
13.03.2011
1 Tirreno - Adriatico, Stage 5 : Chieti - Castelraimondo
05.03.2011
1 Montepaschi Strade Bianche
16.02.2011
1 Volta ao Algarve, Stage 1 : Faro - Albufeira



Tüm kariyer boyu yarış kazanmamanın vaka-i adiye'den sayıldığı bir sporda inanılmaz bir istatistik bu. Philippe Gilbert'in yarın doğum günü ve yine favori gösterildiği Mur de Bretagne etabı koşulacak. Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz...

İlk etap zaferi ve ilk Sarı Mayo


İlk etabın bir başka ilginç anı ara sprint noktasıydı. Bu sene organizasyon puan klasmanmında ciddi bir değişiklik yaptı. Son yıllarda çok etap kazanmasına karşın en iyi sprinterlerin (a.k.a Cavendish) Yeşil Mayo'yu kazanamamasından hallenen A.S.O., her etaba sadece bir sprint noktası yerleştirip kazanılacak puanları artırdı. İlk etapta, kaçış grubu 87. km'deki sprintte ilk üç sırayı almasına karşın, dördüncünün 13 puan alacak olması pelotondaki sprint takımlarının formasyon oluşturmasına yetti. Ara sprinte 5 km kala HTC, Lampre, Omega Pharma ve Garmin-Cervélo treni oluşturup tempoyu yükselttiler. Mark Cavendish'in pek istekli (veya formda) gözükmediği sprinti arkadaşının ölümünün etkisini atlatmış gözüken Tyler Farrar (Garmin Cervélo) kazandı.

Bu arada en savaşkan sporcu ödülünün, kaçışta yer almamasına karşın J. Van de Walle'ye verilmeliydi diye düşünüyorum. Onun yerine Europcar'dan Perrig Quemeneur'ün ödülü almış olması "Vay topraam!!" torpili gibi geldi...


2. Etap...(Team Time Trial)




Dün yapılan kısa TTT beklendiği gibi yakın farklarla bitti. İlk 7 sırayı alan takım 12" içinde sıralanırken, gerçek bir test için mesafenin (dünkü gibi 23 km değil), +40 km olması gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Garmin-Cervélo zaten favori olduğu yarışı yarışı 24'48" ile kazandı ve Dünya Şampiyonu Thor Hushovd Sarı Mayo'nun yeni sahibi oldu. Ana iştigal konuları içinde TTT olmayan Omega Pharma Lotto'nun sadece 39" fark yemesi Gilbert'in Sarı Mayo dopingine bağlanabilir.

Etap sonunda Thor Puanlı Mayo'dan Sarı Mayo'ya geçiş yaptı



Takım saate karşı disiplini müthiş bir seyir zevki veriyor (Astana'nın iğrenç mayo rengi hariç). Aerodinamik kasklar, tek parça mayolar , her gün gördüklerimizden çok farklı TT bisikletleri ve ip gibi dizilmiş bisikletçilerin saatte 60-70 km hızla yol almaları seyrine doyulmaz bir manzara ortaya koyuyor. Etap beklendiği gibi Garmin, Sky, HTC, Leopard ve RS arasında geçerken son sırada start alan BMC'nin güçlü performansı dikkat çekti. Leopard'ın etabı kazanamamasında lapacı Frank Schleck'in hiç öne gelmemesi rol oynarken, Cancellara'nın son 5-6 km takımı neredeyse tek başına çekmesine hayran oldum. Ormanda "Spartaküs on leopar gücündedir" demeye başlarlar yakında...



Fabian Cancellara dün üç kişilik çalıştı

Bugün 198 km'lik Olonne-sur-Mer - Redon etabı var. Ofisten erken çıkabilirsem bir koşu Caner Eler'e ilişmek istiyorum yayında...Konuşacak konu çok...

2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş abi eline sağlık diyer etaplar için devamını bekliyoruz...

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Hani bir laf vardır ; söz uçar yazı kalır. TdF 2011 için de sizin yazılarınız benim ve pek çok kişi için başucu blogu olacak.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil