3 Temmuz 2013 Çarşamba

Ted King'e Saygı - Bisiklet Sporunu Anlamak

Sarper Günsal'ın turun bizzat içinden nefis yazıları yağdırırken oturup yazı yazmayı hiç düşünmüyordum. Ancak ani bir gelişme beni bu yazıyı yazmaya itti. Bu yazı Ted King adlı bir bisikletçi hakkında, ama diğer yandan "Yol bisikleti öğrenelim" serimize de doğal bir ek olacak.

Edward Carrington "Ted" King bir domestik. 30 yaşında ve bugüne kadar kayda değer bir başarısı yok. Cannondale takım sitesindeki tanıtım yazısında kendisinin 1.89 m ile oldukça uzun bir boya sahip olduğu, uzmanlığının yarış kazanmak değil, takım arkadaşlarının yarış kazanmasına yardım etmek olduğu, uzun süreler boyunca pelotona liderlik edebildiğinden ve kaçışta bulunabildiğinden bahsedilmiş.

Dünkü takım zamana karşı (TTT) etabında Ted King kural gereği birinci olan takımın zamanının %25 fazlasını 7 saniye geçtiği için diskalifiye edildi. Yarış sonunda adının yanına "Hors Delai", (İng. Out of time, Tür. zamanı yetmedi) yazıldı. Yazımızın konusu bu karara itiraz olacak. Denilebilir ki, "kural kuraldır, her hal ve şartta uygulanmalıdır". Peki, devam edelim o halde.

Takım zamana karşıda tek tek takımlar belli bir zaman aralığı ile yola çıkarlar ve olağan peloton dinamiklerinden izole olarak pür takım arkadaşlarının birbiri ile yardımlaşması ile belli bir mesafeyi giderler. Ted King'in takımı Canondale start aldıktan hemen sonra Ted King arkadaşlarının temposuna ayak uyduramayarak koptu  ve 25 km'lik mesafeyi tek başına gitmek zorunda kaldı. Denilebilir ki "Efendim yarışçı yavaşmış işte, neden yarışta tutulsun ki?". Devam edelim.

Ted King ilk etapta sonlara doğru meydana gelen ve birçok yarışçının karıştığı kazadan kötü etkilenmişti. Birçok yarasının yanında omuzu da ayrılmıştı. Sonraki iki etabı bir şekilde atlattı ama takım zamana gibi zor bir disiplinde dayanamadı. Denilebilir ki "Kendisi için çok üzgünüz, şanssızlık olmuş. Ama sporun içinde bu risk her zaman var ve hala kural kuraldır". Devam edelim.

Cannondale diskalifiye kararına hemen itiraz etti ama sonuç alamadı. Direktör Jean-Francois Pescheux "kural kuraldır" dedi gayet soğuk bir şekilde. Ted King'in ismi ertesi günkü imza listesinden çıkarıldı.

Peki Cannondale takımı ne cüretle itiraz etti? Bu konuda bir açıklama yok, ama biz tahmin edelim: 8 saniye çok minik bir zaman farkı, bunun için yarışı tüm iyi niyetiyle bitirmeye çalışan birini diskalifiye etmeye değer mi?

Ted King ABD'li değil de, Fransız olsaydı diskalifiye edilebilecek miydi? Geçmişte benzeri durumlarda çok defalar yarışçının yarışa devam etmesi kararı verilmedi mi?


Takım zamana karşıda gönüllü olarak 25 km bireysel zamana karşı yapmış biri takdire şayan değil mi?

Tur organizatörleri çok mu masum? İlk etapta takım otobüsünün finiş tak'ına takılması ve finiş noktasının yarış sırasında iki kere değiştirilmesi gibi minik hatalar yapmıyor mu?

Denilebilir ki "King zaten sakat, burada diskalifiye olmasa başka bir etapta diskalifiye olacak"

Yukarıdaki yazılanların hepsini, yani karşıt görüşler dahil, doğru bulanlar olabilir. Bu tartışmalar da bisiklet sporuna dahildir.

Benim kişisel fikrim, Fransa bisiklet turunun bu kararla "hıyarlık" ettiğidir.

Google Images'de Ted King ismini aratırken gelen resimlerde hep çeker durumda olması tesadüf olmamalı

Fransa bisiklet turunda (ve diğer turlarda da) yarış sonuncusu (lantern rouge) onore edilir. Bu onore etmede biraz espri olsa da, diğer yandan da sonuncu olan pelotondan defalarca kopmuş ve tek başına veya küçük bir grubun içinde finişe gelmiştir ve bunu yaparken zaman limitine takılmamıştır. Yani hızlı olmasa da dayanıklıdır; boru değildir.

25 km şövalyece tek başına gidebilen biri, az bir zaman farkı yüzünden ve de takdir hakkı da mevcutken elenmemelidir. Bu sporun ruhuna aykırıdır. Başka da diyeceğim yoktur.

2 yorum:

  1. Aynen katılıyorum sonuçta ortada bir emek bir mücadele var.

    Kural kuraldır diye bir saçmalık olamaz.Kural yanlışsa ihtiyacı görmüyorsa değiştirilir bu kadar basit.

    Bu kafayla bu spor yönetilirse elbet doping olur.

    YanıtlaSil
  2. Ümüğünden yakalamıssın kuralcıları.

    YanıtlaSil