25 Ekim 2016 Salı

Cubs vs Cleveland Indians - Bilimsel World Series Analizi

Önceki yazım kadük oldu ve Cubs 1945'den sonra ilk defa finale çıktı. Rakibi Cleveland Indians. Chicago ile Cleveland spor bahtsızlığı açısından birbirine benzer: Indians da 1948'den beri şampiyon olamıyor. Hatta majör sporlarda Cleveland şehrinin 1969'dan beri şampiyonluğu yok iken, geçen sezon Lebron'lu Cavaliers NBA'de bunu kırdı. Chicago da benzer bir şampiyonsuzluk zincirini 90'larda Jordan ile kırmıştı, sonrasında 2005'de Chicago White Sox ve buz hokeyi takımı Blackhawks birkaç kere şehre şampiyonluk getirdi. Cubs ise malumunuz...

Eski Cub Bill Buckner'ın kritik anda topu bacaklarının arasından kaçırması bir Red Sox şampiyonluğuna malolmuştu

Şimdi bilimsel analizimize geçebiliriz. Cubs uzun süredir şampiyon olamadığı gibi, Ex-Cubs Factor denilen istatistiksel gerçeklik (öyle şey mi olur lan?) ile 1945'den beri World Series'e çıkan diğer takımları da etkilemektedir. Şöyle ki, kadrosunda 3 veya daha fazla eski-Cub bulunduran takımlar finalde kaybetmektedirler. Şu güne kadar World Series'e çıkıp ex-cubs faktörden etkilenen 23 takımdan sadece 3 tanesi şampiyonluğa ulaşabilmiştir. (linkini verdiğim wikipedia makalesinde birçok örnek var)

Cleveland'ın tüm kadrosunu dikkatle inceledim. Eski Cub olarak sadece Marlon Byrd var, o da zaten PED kullanımından dolayı 162 maç ceza almış vaziyette, yani bu sezon takımda hiç yoktu. Onun dışında bir tane bile Ex-Cubs yok.

Cubs kadrosundaki herkesin Ex-Cubs mı sayılacağı, yoksa hepsi şu anda halihazırda Cubs'da oynadığı için "Ex" lafının saçma mı olacağı tartışmaya açık. Araştırmanın yapıldığı tarihten sonra Cubs'ı herhangi bir World Series'de göremediğimiz için istatistiki birşey de denemiyor.

Yine de böyle hurafelere inanmamak gerekir. Bu World Series'de Ex-Cubs'dan daha çok, Ex-Bos faktörüne bakmak lazım. Buna göre Indians'ın meneceri Terry Francona ve oyuncular Andrew Miller, Michael Martinez, Mike Napoli ve Coco Crisp (4) eski Boston Red Sox'lu. Chicago'da ise John Lackey, Jon Lester, David Ross (aadammmm) (3) ve bütün yönetim mahallesi Boston kökenlidir. (Red Sox'un bizzat kendisi de 1918-2004 arası şampiyon olamamıştır)

Bu verilerin ışığında, Ex-Bos faktörü berabere iken, Ex-Cubs faktöründen etkilenmemesi gözönüne alınarak Indians bir adım öndedir demek doğru olacaktır.

22 Ekim 2016 Cumartesi

Chicago Cubs: 2016 vs 2003

Malûmu- âliniz Chicago Cubs bu satırların yazarının tuttuğu beyzbol takımıdır. "O da ne?" diyorsanız 104 senelik bu çile yazıma göz atabilirsiniz. O yazı 2012 yazılmıştı ve aradan geçen yıllarda çile devam etti. Çile daha da devam eder gibi görünürken dahi çocuk ve de yönetici Theo Epstein'ın çabaları (bkz. Moneyball için laflar hazırladım) ve umulmadık şekilde geçen sezon transfer edilen dahi menecer Joe Maddon ile geçen sene ivme tersine döndü.


2016'da Cubs tüm zamanların en süper sezonlarından birini geçirdi. Normal sezonu 103 galibiyetle ligin en iyi takımı oldu ve grubunu en yakın rakibi Cardinals'ın 17.5 maç önünde rahatça birinci bitirdi. Pitching departmanında 3.15 ERA ile rakipsiz birinci iken, batting'de .256 gibi ortalama bir BA'ya sahip olmalarına rağmen kazanmak için çok gerekli olan küçük işleri iyi yaparak, örneğin sopayla sakin kalarak base'e çıkma ortalamasını .343 yaparak (Boston'ın ardından ikinci) playoff'lara geldi.

Playoff'da istatistiğin önemi yok, kazanmanın önemi var. Bugün itibariyle NL serisinde LA Dodgers önünde 3-2 önde ve kalan 2 maç da evinde. İki maçtan birini alırsa 1945'deki keçi mevzusundan beri yapamadığını yapacak ve şampiyonun belirleneceği finale, yani World Series'e çıkacak.

FAKAT, bu sezon maalesef 2003 sezonuna çok benziyor. Bartman hadisesinin olduğu sezon yani...

1. Cubs yine Florida Marlins önünde 3-2 öndeydi ve son iki kendi maç sahasındaydı.

2.  Takımın başında o zamanki dahi menecer Dusty Baker vardı. Şimdi ise Joe Maddon. İlki o dönem Giants'ı 2002 World Series'e çıkardığı için ünlüydü, ikincisi de 2008'de Tampa Bay Rays gibi yeni ve başarısız bir takımı World Series'e çıkardığı için ünlü (ayrıca takıma kazanma kültürünü de yerleştirdi, hakkını yemeyelim)


3. 6. maçta atıcı ve de genç yetenek Mark Prior maça başlamıştı. Bu sene de yine genç yetenek Kyle Hendricks maça başlayacak (Teselli: İlkinin yaşı 23 idi, ikincisinin yaşı 26)

Bu kadar benzerlik yeter. Yazı bir daha uğursuzluk yaşanmasın diye yazılmıştır. Tribündekiler de bir zahmet her topa ellerini uzatmasınlar artık! Türkiye bu geceyi sabaha bağlarken Chicago'da W bayrakları dalgalanacak inşallah.