7 Temmuz 2011 Perşembe

Asfaltın Tadı Hoş Değil...

Dünkü etap, Bretagna bölgesinin panoramik manzaralarından geçti ama kimsenin çevreyi seyredecek hali yoktu. Sert rüzgar uyarısıyla yarışa endişeli başlayan takımlar, gün boyu olası kazalardan sakınmak için önde kalmaya çalışmayı planlamışlardı. Ama 190 kişinin hepsi önde yer alamıyor haliyle... Günün kaçış talihlileri belirlendikten sonra Garmin Cervélo'nun yüksek bir tempo tutturması, ara sprint kapısında alınacak puanlar, bölgenin dar yolları ve huysuz peloton elbette kazaları getirdi.



RadioShack'ten Janez Brajkovic'in düşerek yarışı günün en önemli kaybıydı. Beyin sarsıntısı ve kırık bir köprücük kemiğiyle Guingamp hastanesine gitti ve Shack'in liderlik sorunsalı çözümüne istemeden de olsa katkıda bulunmuş oldu.

Janez Brajkovic için Le Tour 2011 burada bitti

Aynı kazada Rabobank'ın lideri Robert Gesink de düştü ama Hollandalı kendini toparlayarak yarışa döndü. Bir başka takım çalışmasında hemen hemen tüm Quick-Stepliler asfaltın tadını aldılar ama en kötüsü Tom Boonen oldu. Kaskını kıracak kadar kötü düşen Boonen'da da köprücük kemiği şüphesi vardı ama Tommeke etabı 13 dakika geride de olsa bitirmeyi başardı. Bugünkü etaba başlayacak ama bitiremeyebilir.

Tom Boonen sarsılmış durumda


Bir başka kayıp da Euskaltel Euskadi'den geldi. Finişe 15 km kala iyice hızlanan peloton La Couture'ün dar yollarından geçerken Ivan Velasco düştü, o da köprücük kemiğini kırarak yarış dışı kaldı.

Ivan Velasco'nun hangi köprücük kemiğini kırdığı belli



Köprücük kemiği sendromu için gayrı tıbbi açıklama:

Bisiklet 40-50 km/h hızla giderken bir şeye çarpıp durunca, üstündeki kişi ileri hareketini devam ettirerek gidonun üstünden ileri uçar. Bu uçuş havada bir takla haline gelir. Çoğunlukla da takla tamamlanmadan sporcu omzunun üstüne düşer. Bu darbe omuz başındaki ufak, derli toplu kemikleri (biyoloji dersinde hepsinin adını ezberletmişti hain Mösyö Gallan!!) genelde kırmaz. Lakin omuzla göğüs kafesi arasındaki "köprücük"bu darbeye karşı koyamaz.


Robert Gesink...Öncelik grubu yakalamak, pansuman bekleyebilir


Asfaltla buluşan dünkü diğer talihliler arasında Alberto Contador, Sylvain Chavanel ve Radio Shack takımını hemen tümü de var. Hatta Yaroslav Popoviç hem motor hem de bir ambülansla 3lü kazaya karıştığı da rağpor edildi. Bir başka motor kazası da Danimarka şampiyonu formasıyla yarışan Nicki Sörensen2in başına geldi. Tour motorsikletlerinden biri yanından geçerken Sörensen2e çarpıp düşmesine sebep oldu. Sporcunun bisikletini de 200-300 metre sürükleyen motorcu J.F. Pescheux tarafından anında kafileden atıldı. Eurosport'tan Berkem'in de hatırlattığı gibi Fransa Turu'nun süper sakarı Christian Vande Velde ile ondan aşağı olmayan Cadel Evans dünü hasarsız geçirdiler.


Contador da dünkü karmaşadan payına düşeni aldı

Bu kadar tantanadan sonra yarışı Mark Cavendish'in sürpriz bir sprintle kazandığını hatırlatalım. Son 2 km içinde HTC trenini kaybeden Cavendish sprinte çıkan diğer sporcuların peşine takılarak son 200 mt'de ekranda göründü ve Philippe Gilbert'i geçerek 16. Fransa Turu zaferine ulaştı.

Cavendish 2008 ve 2010'da da Tour'un beşinci etabına kadar başarılı olamamış ve eleştirilmişti. Bu sene de açılışı 5. etapta yaptı. Cav'ın -kazanamamasına rağmen- dünkü ve bugünkü iki "solo" performansı HTC treni açısından kötü bir gösterge olsa da, formunun üst düzeyde olduğunu gösteriyor.








Bugün turun en uzun etabı olan Dinan-Lisieux koşulacak. 226 km'lik parkur kaçış grubunun başarıya ulaşmasına uygun gözüküyor.

Ancak, ara sprint kapısı ve finiş puanlarıylala kızışan Yeşil Mayo savaşı, kaçakların ekmeğini aslanın ağzından midesine itmiş durumda...

















1 yorum: