NBA'i pek takip edemiyorum. Zira tuttuğum takım olan New York Knicks 15 senedir ligin ilk 20 maçında sonra havlu atıyor ve sezonu kapatıyorum. Ama bundan daha fazlası da şu: Ne gecenin bir yarısı maç seyretmeye kalkacak halim var, ne de diğer sporlara ayırdığım vakit ve kafadan ayıracak pay.
Yine de arada bir maç seyredebildiğimde gördüğüm bol üçlük, abzürt derecede bol skorlu maçlar ve sanki gayretsiz bir mücadele. Mesela maçın sonu oluyor, bir takımın taktik faul yapması lazım ama koşup adama dokunmaya mecalleri yok.
Sonuç olarak şeytan dürttü ve sayısal bir analiz yapmaya karar verdim. Analiz tamamen benim uydurduğum bir formüle dayanıyor. Kriterim şu: Rakibin şut atmasını engelleyen tüm şeyleri topluyorum: Faul + Top kaybı + Blok. Bu sayıyı toplam şut teşebbüsüne bölüyorum ve bir oran çıkıyor. İşte bu oran her sene düşüyor. Yani her sene şut atmak isteyen adamlar daha az engelle karşılaşıyorlar. (Sayılar ortalama bir NBA takımının normal sezondaki toplam istatistiklerinden alındı)
Sözkonusu sayı X ile ifade edilen kolonda ve görüldüğü üzere her sene düzenli olarak düşüyor. 1980, 1985 gibi NBA'in yüksek skorlu olduğu dönemlerde oyun sertmiş. 1995'de, yani Knicks'in krallardan biri olduğu dönemde en yüksek rakama ulaşılıyor, ama zaten o dönemde maçlar 86-84 gibi skorlarla bitebiliyordu.
Sporlardaki döneme göre değişen istatistik farklılıklar genelde kural değişiklikleri sonucu oluşur. Mesela 2002'de alan savunması yapmak serbest olmuştu ve bu da sanki şut atmayı kolaylaştırmış. Yani savunmalar içeri gömülünce dışarıdan şut atmak daha kolaylaşmış. .530'larda olan rakam .510'a düşmüş.
2005'de "hand checking" yasağı geliyor. Yani artık savunmacı hücum oyuncusu kontrol etmek için elini dayayamıyor. Gerçi sonraki 3 sezon bir farklılık yok ama ne oluyorsa 2007'de 2008'e geçişte oluyor. X sayısı .526'den .489'a düşüyor.
O dönemde ne olduğuna google'dan biraz baktım. O sıralarda NBA maçlarda kullanılan topu değiştirmeye karar veriyor. Bu sık alınan bir karar değil ve basketçiler çok rahatsız oluyorlar. Aslında lig bazında şut yüzdesi artıyor ama oyuncular ellerinin yara olduğundan şikayet ediyorlar. Top değişikliği yarım sezon devam ediyor ve NBA tornistan edip 1 Ocak'da eski toplara geri dönüş yapıyor.
Acaba eski toplara geri dönüş ayağına topun daha becerikli kullanımına yönelik bir değişiklik mi yaptırıyorlar???
Tabii bu komplo teorisi. Ama bir gerçek var ki NBA gitgide daha fazla yumuşuyor. Hücum oyuncularının becerisi artıyor olabilir, ama aynı adamlar savunma da yapıyorlar ve savunma becerisi de artıyor olmalı.
Son yıllarda tanking arttı, hani ondan olabilir diye düşünüp playoff istatistiklerine de baktım. Onlarda da aynı trend devam ediyor. Yani maçlarının önemli olup olmaması farketmiyor...
Bu soru bende cevap bulmuş değil. Araştırmalarım devam edecektir.
Güzel bir analiz olmuş, gurur duyduk sizinle.
YanıtlaSilÇok sağolun sayın Adsız :)
Sil