19 Mayıs 2021 Çarşamba

2021 Giro - İlk Dinlenme Günü Raporu

İşbu yazı, İtalya bisiklet turu 2021 edisyonunun ilk 10 etabı nihayetlendikten sonra verilen dinlenme günü bilançosunu anlatacaktır.

Malumunuz büyük turlarda yarış içinde yarışlar yapılır. Bu yarışlardan en önemlisi olan genel klasman veyahut daha yaygın deyimiyle pembe mayo mücadelesinin son durumunu verelim.

1. BERNAL - INEOS Grenadiers
  Sivakov (DNS - Etap 6)
  Martinez +1:13
2. EVENEPOEL - Deceunick-Quick Step +0:14
  Almeida +4:56 
3. VLASOV - Astana-Premier Tech +0:22
4. CICCONE - Trek-Segafredo +0:37 
  Nibali +2:13
  Mollema +18:38
5. VALTER - Groupama-FDJ +0:44
6. CARTHY - EF Education-Nippo +0:45
7. CARUSO - Bahrain Victorious +0:46
  Landa (DNF - Etap 5)
  Bilbao +3:27
8. MARTIN - Israel Startup Nation +0:52
9. YATES - Team BikeExchange +0:56
10. FORMOLO - UAE-Team Emirates +1:02
12. SOLER - Movistar +1:21
13. BARDET - Team DSM +1:21

Pembe mayoda henüz farklar çok yakın; heyecanlandıran mikro mücadeleler olsa da, daha 11 etap var ve dev dağlarda herşey tepetaklak olacak ve yukarıdaki görünüm sadeleşecektir. Lakin ilk 10 etabın kaybedenleri var; şanssız ve saçma sapan bir kaza ile yarış dışı kalan Mikel Landa, erken geride kalan Joan Almeida, Pello Bilbao ve Vincenzo Nibali. 

Beklenenden iyi performans gösterenler ise uzun süren sakatlığının etkilerinden kurtulmuş görünen Egan Bernal ile Remco Evenepoel, genel klasmanı henüz bırakmamış olan Romain Bardet ve Nibali'nin "benden umut yok, lider bundan sonra o" dediği Ciccone. 

Genel klasmandan sonraki ikinci büyük hedef etap kazanmak. İşte etap kazanan takımların listesi:

INEOS Granediers 2 (ITT Ganna, Yokuş Bernal)
Lotto Soudal 2 (2x Sprint Ewan)
Alpecin-Fenix 1 (Sprint Merlier)
Intermarché - Wanty - Gobert Matériau 1 (Kaçış Taco)
UAE - Team Emirates 1 (Kaçış Dombrowski)
Bahrain Victorious 1 (Kaçış Mader)
Cofidis 1 (Kaçış Lafay)
Bora Hansgrohe 1 (Sprint Sagan)
Deceunick- Quick Step 0 (haber değeri var diye ayrı satıra aldım)
AG2R Citroen Team, Astana, EF Education, Groupama FDJ, Israel Startup Nation, Jumbo Visma, Movistar, BikeExchange, Team DSM, Qhubeka Assos, Trek-Segafredo 0

Sadece 4 etap sprint ile bitti. Bunlardan 2 tanesini kazanan Caleb Ewan turu yarıda bıraktı. İlk etabı kazanan bu sezonun flaş ismi Alpecinli Tim Merlier de yorgunluk sebebiyle turu bırakan bir diğer sprinter oldu. Puan işlerinin ustası Peter Sagan istikrarlı sonuçları ve kazandığı etap ile puan klasmanında liderliğe yükseldi.

SAGAN - Bora Hansgrohe 108 
GAVIRIA - UAE Team Emirates 91
CIMOLAI - Israel Startup Nation 91
VIVIANI - Cofidis 79
NIZZOLO - Qhubake Assos 76

Düz etaplarda birinci 25, ikinci 20 puan almakta, sonrakilere 16-14-12-10-9..1 şeklinde puanlar dağıtılmaktadır. At yarışı jargonuna benzer ifade edersek, Peter Sagan 2nci ve 3ncüden -yaklaşık- yarım yarış, 4ncü ve 5ncüden ise 1 yarış farkla önde bulunmaktadır. 

Her etapta birer adet bulunan ara sprint kapılarında ise 8-6-4-3-2-1 puanlar dağıtılmaktadır. Kalan etaplardan sadece 13, 15 ve belki 18nci etaplar sprint ile bitebilecek gibi,  Son yıllarda önemi arttırılarak büyük turlara ayrı heyecan katan ara sprint puanlarında ise sprinterlerin havlu atmadan ulaşabileceği 12, 13, 14, 15, 17, 18 ve 20nci etaplar gözümüze çarpmaktadır. 

İstikrar abidesi Sagan'ın etap sonlarından ve ara puan kapılarından az puan alacağını varsayamayız. Tek çare ondan istikrarlı bir şekilde daha hızlı olarak yavaş yavaş farkı eritmektir. Sprinterin birinin Sagan'dan daha hızlı olduğunu varsayalım ve puan veren her kapıda sprinter X 1nci ve Sagan 2nci olsun. Bu durumda etap sonlarında 5 puan, ara kapılarda da 2 puan fazla alabilmek mümkün denebilir. Yukarıda listelediğimiz kalan kapılardan salt hız ile 3x5 + 7x2 = 29 puanı kapatabilmek mümkün gözükmektedir. Sagan 17 puan farkla önde olduğuna göre hayli avantajlı olmakla beraber, hızlı bir ve dayanıklı bir sprinter için halen umut olduğu söylenebilir.

Dağcı klasmanında hesap kitaba girmek için ikinci dinlenme gününü bekleyeceğim. Ancak genel klasmancılar dışında AG2R'den Geoffrey Buchard, Bahrain'den Gino Mader ve belki Trek-Segafredo'dan Bauke Mollema bu işin iddialıları arasında sayılabilir. 

2 yorum:

  1. Merhaba Sarper Bey,

    Adım Cem Şentin. Amatör bir bisikletçi ve sıkı bir bisiklet yarışı izleyicisi olarak bugün koşulan Grado-Gorizia etabında Osmanlı'nın Slovenya'ya ayak basıp basmadığını sormuştunuz. Osmanlı 16. ve 17. yüzyılda bugünkü Slovenya topraklarını yağmalamakla yetinmemiştir. Ayrıca ülkenin kuzeydoğusunda bulunan ve önemli bir Macar azınlığın yaşadığı Prekmurje'nin güneydoğusu 1566-1688 arasında Osmanlı egemenliğinde kalmıştır.

    YanıtlaSil